POSLUŠNA Hrvatska preuzela predsjedanje Vijećem Europe…Ministrica Pejčinović Burić jako sretna…

fah
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon što je poslušna Hrvatska gaopirajući ratificirala sramotnu Istanbulsku konvenciju, danas je uz brzinski ispunjen uvjet, dobila predsjedanje Vijećem Europe koja je uvelikom kaosu. Ministrica vanjskih poslova Pejčinović Burić, danas je presretna zbog ovog događaja.

Rotirajuće predsjedanje od Danske preuzela je na svečanosti u Helsingoru hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Izložila je hrvatske prioritete – borbu protiv korupcije, zaštitu nacionalnih manjina i ranjivih skupina, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave te zaštitu kulturne baštine i kulturne rute.

Hrvatska prvi puta od 1996. kada je postala članicom predsjeda tom paneuropskom organizacijom, što će je politički i kulturno brendirati te pripremiti za puno veće i ospežnije predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020., smatra ministrica.

OTUĐENE POLITIČKE ELITE U HRVATSKOJ- SVE ZA VLAST , VLAST NI ZA ŠTO!

U svjetlu činjenice da je upravo ovaj tjedan Europska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) VE-a objavila izvješće u kojem kritizira Hrvatsku “zbog govora mržnje prema Srbima, LGBT osobama i romskoj populaciji te za porast nacionalizma”(što je čista obmana!), novinare je zanimalo u kojoj su mjeri takve provokativne ocjene u skladu s njezinim drugim prioritetom, zaštitom nacionalnih manjina i ranjivih skupina.

SRAMOTNO I SMIŠLJENO IZVIJEŠĆE ECRI-a ili, preskupi WC papir…TKO TU KOGA?…

“Ovo je odbor ministara VE-a koji ne raspravlja o tom izvješću. Takvo izvješće se radi za svaku državu vijeća svakih pet godina. Zadnje izvješće je za Hrvatsku rađeno 2012. Ovo izvješće u nekim dijelovima pohvaljuje Hrvatsku ali adresira i one pojave koje se u nekim dijelovima nisu dobro razvile ili su išle i korak unatrag”, rekla je ministrica.

Dodala je da će se na tome raditi  i na nacionalnoj razini, ali otvoriti to pitanje i na nekima od sastanaka VE-a.

To je izvješće komentirao i glavni tajnik VE-a Thorbjorn Jagland koji je kazao da “hrvatske vlasti, kao i  parlament, političke stranke i civilno društvo moraju pažljivo pročitati izvješće i vidjeti koji se zaključci mogu izvući”. Naglasio je da je prije svega važna provedba već postojećih zakona.

Hrvatskoj je predsjedanje predao danski ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen koji joj je zaželio uspjeh u izazovnim vremenima za organizaciju.

Rekao je da je Danska radila na reformi sustava zaštite ljudskih prava i fokusirala se na ulogu i snagu Europskog suda za ljudska prava, na promociji prava LGBT osoba, obrazovanja o demokratkim vrijednostima, na prava osoba s poteškoćama i na borbu protiv mučenja.

Pejčinović Burić je detaljno govorila o hrvatskim prioritetima, a upitana zašto su izabrani upravo ti prioriteti kada u nekima Hrvatska ne stoji baš najbolje, rekla je: “Mi smo te prioritete odabrali i unutar RH i u suglasnosti s VE-om. Ljudska prava su temelji oko kojih se prioriteti moraju kretati. Pitanje korupcije pokazuje da nijedna država ni institucija nije imuna i u tom smislu treba dalje raditi na standardima i njihovoj probvedbi”.

Na pitanje o tome gubi li VE na važnosti s obzirom na broj organizacija koje postoje te Europsku uniju koja je u fokusu, Pejčinović Burić je kazala da je točno kako postoje organizacije čija se djelovanja u nekom dijelu preklapaju što pridonosi njihovoj neučinkovitosti, ali da to nije slučaj s VE i EU.

NAKON RATIFIKACIJE IK poslušna Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem Europe i zagovara Istanbulsku konvenciju!

Hrvatska će predsjedanje vijećem predati Finskoj 21. studenog u Strasbourgu, a sljedeći sastanak odbora ministara održat će se 16 i 17. svibnja sljedeće godine u Helsinkiju, u godini u kojoj VE obilježava 70. obljetnicu osnutka.

VE ima 47 članica – sve europske zemlje osim Bjelorusije- i najstarija je europska organizacija, osnovana 5. svibnja 1949. u Londonu s ciljem jačanja europskoga jedinstva te promicanja demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu.H

A.K.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

5 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + devetnaest =