Posljednji ispraćaj posmrtnih ostataka četvorice pripadnika HVO-a u Bugojnu

Tu je kršeno humanitarno pravo i sve konvencije. Treba nastaviti i potragu za preostalih 15 nestalih...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Posmrtni ostaci četvorice pripadnika HVO-a iz skupine od 19 nestalih bugojanskih Hrvata, čija su tijela pronađena prošlog ljeta, ispraćeni su uz počasti u petak u Bugojnu u prisustvu obitelji, predstavnika stradalničkih udruga i visokih hrvatskih dužnosnika…

Tijela četvorice od 19 najviših vojnih i političkih dužnosnika Hrvata Bugojna, Ante Markulje, Dragana Miličevića, Franje Jezidžića i Zorana Galića, pronađena su prošlog ljeta na lokaciji Rostovo nedaleko Bugojna, gdje se u ratu nalazio kamp mudžahedina, boraca iz islamskih zemalja koji su se borili na strani Armije BiH.

Predsjednik HVIDRA-e i jedan od logoraša iz stadiona Iskre u Bugojnu Mirolav Zelić rekao je kako je ovo “težak, ali i veliki dan” za Hrvate Bugojna.

“Ovo je i veliki dan jer ih možemo dostojno pokopati. Mi želimo da se procesuiraju svi nalogodavci i počinitelji ovoga zločina. Molimo tužiteljstvo da dovrši svoj posao, jer sada imaju dokaze”, rekao je Zelić.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeta služna je sveta misa u crkvi sv. Ante Padovanskog u središtu Bugojna, a tijela trojice od četvero pronađenih Hrvata bit će pokopani u zajedničku grobnicu u Bugojnu, dok će po želji obitelji posmrtni ostaci Zorana Galića biti pokopani u subotu u Mostaru.

Vijence i svijeće ispred spomen obilježja na katoličkom gradskom groblju u Bugojnu, uz ministra Grlić Radmana i generala Marekovića, položilo i izaslanstvo koje je predvodio predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, te članovi obitelji i stradalničkih udruga.

Tijela četvorice od 19 najviših vojnih i političkih dužnosnika Hrvata Bugojna, Ante Markulje, Dragana Miličevića, Franje Jezidžića i Zorana Galića, pronađena su prošlog ljeta na lokaciji Rostovo nedaleko Bugojna, gdje se u ratu nalazio kamp mudžahedina, boraca iz islamskih zemalja koji su se borili na strani Armije BiH. Oni su najprije bili zarobljeni i držani u logoru stadiona Iskre, što je zabilježio i Crveni križ, nakon čega su netragom nestali.

Ministar Grlić Radman je u izjavi za javnost posebno emotivno govorio budući je njegov otac podrijetlom iz Bugojna, te se još uvijek ništa ne zna o sudbini njegova rođaka Miće Grlića. On je pozvao vlasti BiH da konačno rasvijetle sudbinu nestalih.
“Doista bi vlasti BiH, koje žele prihvatiti europske vrijednosti, trebale rasvijetliti okolnosti ovoga zločina. Svjedoci smo pronalaska posmrtnih ostataka četvorice nestalih Bugojanaca. Tu je kršeno humanitarno pravo i sve konvencije. Treba nastaviti i potragu za preostalih 15 nestalih”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova, koji je u Bugojnu bio izaslanik hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića.

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × 4 =