Poslijepodne stižu nove satelitske snimke, u pretragu uključeno pet satelita

Potragu dodatno otežava i udaljenost od kopna...

nasa
Podijeli

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić potvrdio je za Dnevnik.hr da se danas u popodnevnim satima očekuje nove satelitske snimke koje bi mogle pomoći usmjeriti potragu za nestalim pomorcima.

Zvonimir Frka-Petešić je kazao da su jučerašnje snimke koje su sateliti snimili neupotrebljive zbog loših vremenskih uvjeta u kojima su nastale.
– Nadamo se da će danas nešto pokazati, ali svjesni smo da sateliti imaju ograničene mogućnosti i što se tiče rezolucije i što se tiče prostora koji pokrivaju, a koji je dosta uzak. Ovisi o putanji satelita hoće li se naći iznad tog područja – kaže Frka-Petešić.

Ističe i da je do sada u pretragu uključeno čak pet različitih satelita kako bi kombinirali što veći broj putanja satelita.

Frka-Petešić ponavlja i okolnosti o kojima je prvi pisao Morski HR, a koje otežavaju potragu za šestoricom pomoraca i hrvatskim kapetanom. Ponajprije, područje koje se pretražuje najmanje je prometan dio Atlantika, pa je zbog toga i manji broj brodova koji tom rutom prolaze, a koji bi možda mogli pomoći u potrazi.

 

Potragu dodatno otežava i udaljenost od kopna.

– To je jako složena operacija, udaljena više 2000 kilometara od kopna, što je ograničavajući faktor za avione kojima treba dosta goriva da bi došli do tamo, ostali dva-tri sata i vratili se, a u ta dva ili tri sata mogu pokriti samo malo područje – ponavlja Frka-Petešić,donosi morski.hr.

Izvor-morski.hr.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

osam + deset =