Poruka splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolita Marina Barišića uz proslavu sv. Dujma 2020.

Poštovane Splićanke i Splićani, predstavnici kulturnih, društvenih i športskih udruga! Izostat će ove godine bogat program koji svatko od vas redovito priprema u čast našega Zaštitnika. Međutim, budite sigurni kako neće izostati ljubav i zaštita svetoga Dujma za sve nas!...

nadbiskup Marin Barišić
Podijeli

Draga braćo svećenici i redovnici, sestre redovnice, braćo i sestre Kristovi vjernici! Sve vas srdačno pozdravljam u okolnostima suzdržane ruke i ograničene blizine: Milost i mir Kristov sa svima vama!…

Pred nama je ovogodišnja proslava našega svetog Dujma, biskupa i mučenika, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske, nekoć Salonitanske, nadbiskupije. Ponosno ističemo „našega“ svetog Dujma, jer nismo mi izabrali njega, nego – u svom opredjeljenju za Krista Gospodina – on je nas izabrao. Njegovo štovanje nije nama došlo „sa strane“ jer on je ovdje živio te vjernost Bogu i ljubav prema čovjeku posvjedočio svojim mučeništvom. Ako je „krv mučenika sjeme novih kršćana“, mi smo potomci svetoga Dujma. S njime smo povezani genetski, fizički (prostorno) i vjernički (duhovno). Duboka je i trajna povezanost svetog Dujma i grada Splita,  tj. nas njegovih štovatelja. On je naša memorija za sve generacije ovoga Grada i naše mjesne Crkve. Zato su Splićani, uvijek s pouzdanjem, zazivali svoga vjernoga zaštitnika u svim opasnostima: rata, kuge i gladi. Utječemo mu se i mi danas, u opasnosti epidemije koronavirusa, koja je zahvatila ne samo našu sredinu, nego i čitav svijet. Molimo ga da hrabri i prati one koji donose političke odluke, zatim naše liječnike, medicinsko osoblje, ljekarnike, volontere, djelatnike u trgovinama  i sve one koji skrbe o našem općem dobru. Osobito ga molimo za bolesne i njihove obitelji te im izražavam svoju blizinu, a svim preminulima neka Gospodin, po Dujmovu zagovoru, udijeli puninu radosti vječnoga života.

Dragi vjernici! Zbog posebnih okolnosti u kojima se nalazimo, ove godine neće biti svečane tradicionalne procesije i euharistijskog slavlja na Rivi. Međutim, na sam blagdan, u četvrtak 7. svibnja, iz Dujmove katedrale moći ćete iz svojih domova – kućnih crkvi pratiti svetu misu u 10 sati koju će prenositi HRT, kao i Laudato TV, TV Jadran i društvene mreže. Po drevnoj tradiciji proslavi Svetkovine prethodi Devetnica, koja započinje u utorak 28. travnja. Svaki dan će se slaviti sveta misa u 18.30 sati i pjevati pohvale svetom Dujmu. Uoči samoga blagdana, 6. svibnja, molit ćemo svečanu Večernju iz časoslova. Prijenos Devetnice moći ćete pratiti na Laudato TV-u i društvenim mrežama. U nedjelju 3. svibnja, sveta misa je u 9 sati.

Naš sveti zaštitnik, biskup i mučenik Dujam, u svojoj Saloni iz vremena virusa progona kršćana ima veliko iskustvo povezanosti života doma – Crkve u malom – s Kristom i njegovom Crkvom. Neka njegov primjer posvijesti i nama da je obitelj uistinu Crkva u malom te neka njegov zagovor prati sve naše obitelji.

Drage obitelji! Želio bih da što prije mognete osjetiti i ponovno doživjeti radost istinskog susreta s Gospodinom iskazanu u riječima psalmista: „Obradovah se kad mi rekoše: ′Hajdemo u dom Gospodnji!′“ (Ps 122, 1). A koje li radosti moći ponovno pristupiti i primiti Gospodina u svetoj pričesti!

Draga braćo svećenici! Okolnosti u kojima živimo mogu nam pomoći da još jasnije razumijemo sebe, svoj poziv i poslanje: od naroda za narod! I dok slavimo euharistijska slavlja „pro populo“, ali bez naroda, braća i sestre postaju još prisutniji u našem srcu i molitvama. Istovremeno, bolno je, ali na svoj način i milosno, naći se sam u tišini crkve pred Gospodinom. U susretu s njim dublje otkrivamo svoj poziv vjernosti Bogu i služenja braći i sestrama u ljubavi. Neka sv. Dujam, biskup i mučenik, nama – njegovim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernom puku Splitsko-makarske nadbiskupije – u koju je ugradio i svoj život, bude trajno nadahnuće u svjedočenju Radosne vijesti ljudima našega vremena u svim zgodama i nezgodama života.

Poštovane Splićanke i Splićani, predstavnici kulturnih, društvenih i športskih udruga! Izostat će ove godine bogat program koji svatko od vas redovito priprema u čast našega Zaštitnika. Međutim, budite sigurni kako neće izostati ljubav i zaštita svetoga Dujma za sve nas!

Sveti Dujme, osnaži naše svećeničko i crkveno, obiteljsko i društveno zajedništvo! Blagoslovi našu osobnu i zajedničku odgovornost za tvoj Grad i našu mjesnu Crkvu!

Draga braćo i sestre, dok vam čestitam svetkovinu i Dan Grada, iskreno vas pozdravljam i na dobro vam došla ovogodišnja Sudamja!

Vaš brat i nadbiskup Marin Barišić

L.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here