POPRAVNOG NEMA: Evo što Hrvatskoj treba za polufinale…

Olakotna okolnost je ta da će Francuzi gotovo sigurno proći ako Švedska ne pobijedi Norvešku. U tom slučaju Francuska bi ispala jedino kad bi je Hrvatska pobijedila izrazito velikom gol razlikom...

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Velika čuda se nisu dogodila pa Srbi u ponedjeljak nisu pobijedili Francusku kao ni Bjelorusi Švedsku.

Hrvatska će se plasirati među četiri najbolje reprezentacije Europskog prvenstva ako u posljednjem kolu u srijedu u Areni pobijedi Francusku ili odigra neriješeno. U jednom slučaju bio bi dovoljan remi ili bilo kakva pobjeda, a u drugom pobjeda od najmanje dva ili tri gola razlike.Hrvatska francuze mora pobijediti s najmanje dva razlike ako u toj pobjedi zabije najmanje 22 gola, a s tri razlike ako zabije manje od 22 gola. Tada bi imala, ako Švedska pobijedi Norvešku, isti broj bodova kao i Švedska, ali i bolju gol-razliku od nje u trokutu s Francuzima.

Ako u posljednjem kolu Norveška pobijedi Švedsku, onda će Hrvatskoj kasnije trebati neriješeno ili bilo kakva pobjeda protiv svjetskih prvaka. Ako Norveška i Švedska odigraju neriješeno, Hrvatskoj tada treba bilo kakva pobjeda.

Postoji opcija da Hrvatska, Norveška i Švedska završe natjecanje s istim brojem bodova, ali u tom slučaju Hrvatska vjerojatno neće imati najbolju gol-razliku u trokutu (gol-razlika 0) pa ne bi prošla dalje porazom od Francuske. Jedino što odgovara Hrvatskoj u takvom raspletu je pobjeda Norveške od četiri gola razlike, s tim da Norvežani ne smiju zabiti više od 31 pogotka.

Olakotna okolnost je ta da će Francuzi gotovo sigurno proći ako Švedska ne pobijedi Norvešku. U tom slučaju Francuska bi ispala jedino kad bi je Hrvatska pobijedila izrazito velikom gol razlikom. No s druge strane, Francuzi će igrati za prvo mjesto u skupini, što bi im značilo ići na lakšeg protivnika u polufinalu. Hrvatska obrana će morati žestoko raditi i i proraditi. Napokon se postaviti na način koji bi mogao vrlo lako zaustaviti francuze, što nije nemoguće. U svakom slučaju Hrvatska mora ostvariti pobjedu. Popravnog nema.

D.J.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •