Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Na tisuće prosvjednika okupilo se u središtu Pariza i u otvorenim sukobima s policijom izrazili su nezadovoljstvo porezima na gorivo i visokim životnim troškovima…https://www.braniteljski-portal.com/video-foto-teski-kaos-i-paljevine-u-parizu-vise-od-90-tisuca-ljudi-na-ulicama-zbog-poskupljenja-goriva 

U centru Pariza ponovno se rasplamsao sukob između policije i prosvjednika ‘žutih prsluka’ zbog cijena goriva i visokih troškova života.

Prema izjavama policije, do sada je uhićeno 122 prosvjednika, a u neredima je ozlijeđeno šest policajaca i 14 prosvjednika.

– Ne bježimo od dijaloga, ali moramo poštovani zakone – izjavio je predsjednik Vlade Edouard Philippe novinarima, prenosi Reuters.

– Šokiran sam napadima na simbole Francuske – dodao je.

Prosvjedi u Francuskoj-epa

Iako je francuski predsjednik Emmanuel Marcon ranije ovoga tjedna pokušao zauzeti pomirljiviji stav, jasno je istaknuo da neće odustati od svoje politike poreza na gorivo. Kako kaže, to je ključni dio francuske energetske strategije za budućnost i borbe protiv globalnog zagrijavanja, no dodao je i kako se o primjenama tog poreza još može pregovarati.

Police secure an area near protesters wearing yellow vests, a symbol of a French drivers' protest against higher diesel taxes, who gathter to demonstrate in Paris | Autor: STEPHANE MAHE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELLfoto: STEPHANE MAHE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Međutim, sudeći prema stanju na pariškim ulicama, njegove riječi prosvjednike se nisu previše dojmile.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner je u subotu upozorio na nazočnost ‘1500 provokatora’ na prilazima Elizejskim poljanama gdje su incidenti izbili u trećeg vikenda nacionalne mobilizacije ‘žutih prsluka’.

Oko 8,45 sati prosvjednici su pokušali probiti kontrolnu točku u gornjem dijelu avenije, blizu Slavoluka pobjede, ali su ih snage reda suzavcem rastjerale, pa su se prosvjednici, od kojih su neki bili maskirani, razišli.  Oko 13:30 prosvjednici su ponovno zauzeli trg, a policijske snage red su pokušali uvesti vodenim topovima.

Naime, na meti prosvjednika našao se Slavoluk pobjede, a stotine prosvjednika zauzelo je Grobu neznanog vojnika ispod Slavoluka pobjede, pjevalo Marseljezu i tražilo Macronovu ostavku. U nešto mirnijoj atmosferi, dio prosvjednika je hodao Elizejskim poljanama i i vikao: Macron, prestani nas tretirati kao idiote!https://www.braniteljski-portal.com/video-foto-teski-kaos-i-paljevine-u-parizu-vise-od-90-tisuca-ljudi-na-ulicama-zbog-poskupljenja-goriva

Premijer Philippe je izjavio da diljem Francuske protestira oko “36.000 ljudi, a 5.500 u Parizu”. Prema informacijama iz policije, diljem Francuske postavljeno je nekih 582 blokade na prometnicama.

Na ulice je izašlo na desetke tisuća ljudi, a barem 20 ih je uhićeno. Policija je na prosvjednike bacala suzavac, a prosvjednici su na njih bacali žutu boju.

D.K.


 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

šest + 8 =