Podijeli

Sudar Francuske i Belgije u polufinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji bit će 74. međusobni ogled ove dvije reprezentacije, kojem niti jedan od dosadašnja 73 nema ravan ulog. Od prijateljske utakmice koja je završila s miroljubivih 3:3 prije 114 godina, sudbina Tricolora i Crvenih vragova često se isprepletala u kvalifikacijskim utakmicama za velika natjecanja, a čak dva puta ove su se dvije reprezentacije susrele na završnici svjetskog prvenstva…

Prvi put dogodilo se to prije 80 godina, u prvom kolu Mundijala u Francuskoj, kada su Tricolori slavili s uvjerljivih 3:1. Do novog sraza na velikim natjecanjima trebalo je čekati 1986. godinu i Svjetsko prvenstvo u Meksiku, prethodno su ove dvije reprezentacije po dva puta igrale međusobno u kvalifikacijama za SP (1958, 1982.) i EP (1968, 1976.), a ovdje odmah dobile ulog utakmicu za medalju.

REUTERS/Pilar Olivares

Foto/REUTERS

Ne onu zlatnog već brončanog sjaja, ali svejedno važnu. Tricolori su bili sretniji na kraju, pobijedili nakon produžetaka, a Belgiji je ostala utjeha što se svijetu predstavio Enzo Scifo, koji je proglašen najboljim mladim igračem turnira.

Od tog sraza do danas Belgija i Francuska nisu igrale natjecateljsku utakmicu, redale su se prijateljski ogledi, od kojih je posljednji bio u lipnju 2015. godine, kada su Crveni vragovi zamalo deklasirali Tricolore. Na kraju su slavili 4:3 (zanimljivo, spomenutu je utakmicu sudio hrvatski sudac Mario Strahonja), ali Francuska je katastrofu izbjegla tek u posljednje dvije minute, kada su Fekir i Payet ublažili poraz.

Soccer Football - World Cup - Quarter Final - Brazil vs Belgium - Kazan Arena, Kazan, Russia - July 6, 2018 Belgium's Kevin De Bruyne celebrates scoring their second goal with teammates REUTERS/Gleb Garanich

Foto/REUTERS/Gleb Garanich

Iako Belgija ima bolji međusobni omjer (24 pobjede Francuske, 19 remija, 30 pobjeda Belgije) i 13-godišnji niz (1957-1970.) bez poraza od Francuske, Tricolori su izgubili samo dvije od 11 utakmica natjecateljskog karaktera, posljednju još 1981. godine.

D.J.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

osamnaest − 13 =