FOTO Poljski predsjednik Duda molio u svetištu Gospe od Jasne Gore za svoju domovinu zahvaćenu pandemijom…

Svetište Crne Gospe ili Gospe od Jasne Gore u Częstochowi najveće je marijansko svetište u Poljskoj. Prema legendi, Crnu je Gospu s Isusom naslikao sveti Luka na dasci stola koji je napravio sâm Isus...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Svetište Crne Gospe ili Gospe od Jasne Gore u Częstochowi najveće je marijansko svetište u Poljskoj. Prema legendi, Crnu je Gospu s Isusom naslikao sveti Luka na dasci stola koji je napravio sâm Isus…

FOTO-twitter

Poljski predsjednik Andrzej Duda u četvrtak navečer pomolio se u svetištu Gospe od Jasne Gore u Częstochowi za okončanje pandemije koronavirusa, objavili su na web stranici svetišta.

U službi koju je predvodio nadbiskup Wacław Depo, predsjednik Duda je uz malobrojnu pratnju molio pred ikonom Gospe od Częstochowe za svoju “domovinu” i “sunarodnjake razasute po svijetu” dok koronavirus uzima živote u brojnim zemljama.

FOTO-twitter

Nadbiskup Depo se Bogorodici obratio riječima: “Danas, približavajući se beatifikaciji poljskog sina, kardinala Wyszyńskog, potvrđujemo pred tvojom slikom da vjera našeg naroda i vjerske veze nisu privatna stvar i spomenik iz prošlosti, nego dar Božje milosti i istovremeno zadatak.”

twitter

Na kraju službe, Duda je poglavaru paulinskog reda, ocu Arnoldu Chrapkowskom, predao krunicu sa zrncima izrađenim od oniksa s križem od poljskog jantara, koji ju je položio na oltar. Nakon toga, poljski se predsjednik pomolio nekoliko minuta u tišini, donosi bitno.net.

Svetište Crne Gospe ili Gospe od Jasne Gore u Częstochowi najveće je marijansko svetište u Poljskoj. Prema legendi, Crnu je Gospu s Isusom naslikao sveti Luka na dasci stola koji je napravio sâm Isus. U 4. stoljeću tu je sliku spasila sveta Helena i prenijela u Carigrad. Legenda kaže da je za vrijeme ikonoklastičkog pokreta slika bila skrivena u šumama Poljske, a kasnije je donesena u Częstochowu. Nakon svih tih događaja je 1430. godine za tu sliku izgrađena velika gotička katedrala, a kasnije je s tim svetištem nekoliko puta bila povezana sudbina same Poljske.

L.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dva × 2 =