Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Dušni je dan na koji pohodimo posljednja počivališta svojih najmilijih. Što je s onima koji ne znaju za grob članova svojih obitelji? Što je s onima kojima su najmiliji ubijeni u agresiji na Hrvatsku a da za to nikada nitko nije odgovarao? Kako se procesuiraju ratni zločini u Hrvatskoj?

U Poligrafu Prvog programa Hrvatskog radija gostovali su zamjenica glavnog državnog odvjetnika Jasmina Dolmagić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehaki načelnica općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić.

Ružica Karagić podsjetila je na zločin koji se 1991. dogodio kod Baćina u kojemu je ubijeno najmanje 56 osoba, a mnogi se još vode kao nestrali. Napomenula je kako nitko nikad za taj zločin odgovarao. Jasmina Dolmagić odgovorila je kako se zna tko su počinitelji tog zločina, ali oni nisu dostupni hrvatskom pravosuđu. Postupak je na Županijskom sudu u Rijeci vođen protiv 9 osoba. U odnosu na dvije osobe, postupak je obustavljen jer nije bilo dokaza. Sedam osoba je osuđeno. Od toga dvije po zapovjednoj odgovornosti na po 20 godina zatvora svaki, a njih 5 su osuđeni kao neposretni počinitelji na 15 godina svaki. Predmet je sad na Vrhovnom sudu po žalbama. Ne zna se gdje su počinitelji, postupak je vođen u njihvoj odsutnosti, donosi HRT.

Ružica Karagić je kazala kako se, prema svjedočenju zaštićenog svjedoka koji je svjedočio na suđenju Miloševiću – jedan počinitelj nalazi u Bosanskoj Dubici. Kad bi se sa sigurnošću znalo gdje se osuđenici nalaze, traži se izručenje, kazala je Jasmina Dolmagić. Dodala je kako je suradnja, primjerice s Republikom Srbijom – zadovoljavajuća, iako bi mogla biti i bolja, dodala je. Pozvala je sve osobe koje nešto znaju o ratnim zločinima – podatke dostave županijskim državnim odvjetništvima.

Danijel Rehak je kazao kako su bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću donijeli četiri kutije dokaza i iskaza. Tiču se postupaka koji obuvaćaju oko 1000 osoba, a nitko od njih do danas nije pozvan na razgovor. “Nije samo Ovčara stratište u Vukovaru. Tu je i Velepromet gdje je ubijeno 700 ljudi”, napomenuo je. “Samo je 5 tisuća mrtvih i nestalih. Velika većina onih koji su odgovorni i danas dolazi u Vukovar”, dodao je.

“Nije istina da ništa nije poduzeto. Po svim prijavama se postupa i vrše se izvidi, a po nekima od ovih prijava već su postojali predmeti”, odgovorila je Jasmina Dolmagić. “Samo za ratne zločine u Vukovaru procesuirano je oko 400 osoba, osuđeno je njih stotinjak, a neki su predmeti u fazi istrage. Vezano za Velepromet, više je predmeta. U jednom predmetu protiv 22 osobe neke su osobe već pravomoćmo osuđene”, kazala je. “Sudimo na temelju jasnih izakonitih dokaza, a ne impresija i kuloarskih priča. Sve činjenice ćemo provjeriti”, dodala je.

Danijel Rehak je odgovorio kako su iskaze davale žrtve koje su zločin preživjele, a i točno se zna tko je pilotirao zrakoplovima i ubijao civile. Jedino zna da je osušena Trpinjska grupa. Zašto smo prve odgovore dobili tek nakon prošlomjesečnog prosvjeda u Vukovaru, upitao je. Jasmina Dolmagić odgovorila je kako se po svakom dokumentu, mora postupati te da predmeti postoje. Rehak je kazao kako ih postoci ne interesiraju – “Dajte nam ime i prezime”, zatražio je. Posebno je naglasio kako ima ljudi koji znaju gdje se nalazi neka masovna grobnica, ali šute jer nemaju zaštitu i boje se za svoje živote i živote svoje obitelji.

Jasmina Dolmagić je kazala kako postoji institut zaštićenog svjedoka, te da su oni kao institucija otvoreni svim udrugama i pojedincima koji imaju bilo kakva saznanja o zločinima. Danijel Rehak je napomenuo kako je on sam osobno podnio desetak kaznenih prijava, a nitko s njim nije razgovarao. “Netko to koči. Zašto njihovo pravosuđe radi, a naše ne. Imam informacije da su osude ‘dogovarane’ kao na tržnici”, kazao je Rehak. Jasmina Dolmagić to je demantirala.

Videoprilog uskoro…

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

šest − 1 =