POLICIJA DEMANTIRALA DA PRATI MOBITELE GRAĐANA: Hrvatski vatrogasci primili SMS poruku MUP-a koja ih je uznemirila…

fah
Podijeli

Jedan od vatrogasaca koji su proteklih dana gasili požar na Dinari i Svilaji je, kao i dio kolega, na mobitel primio sms poruku da se javi policiji i da mora u karantenu jer je prešao bosansku granicu. Stoga se zapitao je li moguće da se već započelo s praćenjem mobitela, bez izglasavanja izmjena zakona u Saboru. Iz MUP-a su objasnili da je riječ o informativnoj poruci koja se odašilje na sve mobilne uređaje u blizini granice i nije ni na koji način individualizirana…

Desetak dana gorjeli su brojni požari na Dinari i Svilaji koji su samo ustrajnom akcijom svih raspoloživih snaga prije tri dana stavljeni pod nadzor i ugašeni.

Kad su se konačno mogli zaputiti svojim kućama na odmor, dio hrvatskih vatrogasaca zatekla je poruka na mobitelu, zbog koje su se uznemirili i postavili pitanje je li u jeku epidemije koronavirusa u Hrvatskoj netko i bez proglašenja izvanrednog stanja dokinuo određena Ustavom zajamčena ljudska prava. Kako nam je napisao jedan od vatrogasaca, neki od njih dobili su sms od MUP-a da se jave i da moraju u karantenu jer su prešli bosansku granicu.

Objašnjenje MUP-a

S razlogom se zapitao je li moguće da se već započelo s praćenjem mobitela, bez izglasavanja izmjena zakona u Saboru. Navodno se to dogodilo i nekim planinarima, a nije se radilo o onoj tipičnoj poruci teleoperatera koji vas obavještava o prelasku na drugu mobilnu mrežu ili o roamingu.

Budući da nije uvedeno izvanredno stanje, praćenje mobitela građana bilo bi direktno kršenje i Ustava i ljudskih prava, jer bi se radilo o neovlaštenom nadzoru mobitela.

Stoga smo objašnjenje ovakvih sms poruka potražili od samog Ministarstva unutrašnjih poslova, odakle nas uvjeravaju da se u opisanom slučaju nipošto ne radi niti o lociranju, niti o nadzoru mobilnih uređaja građana.H

G.S.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here