Pojedinci su odgovorni za Domovinski rat, ali ne i za NDH!?

Dakle, još nije ni zasjeo u potpredsjedničku fotelju, a već je počeo dijeliti lekcije o hrvatskoj povijesti...

Podijeli

Ni toliko godina nakon  završetka hrvatskog obrambenog i pobjedničkog Domovinskog rata pojedinci poput Borisa Miloševića, potpredsjednika SDSS-a, koji će navodno uskoro biti izabran i za potpredsjednika hrvatske Vlade ne znaju što znači agresija, odnosno tko su istinski krivci za sve ono što se događalo u Hrvatskoj početkom devedesetih godina prošlog stoljeća…

Naime, u razgovoru za jedne dnevne novine (Večernji list, 18.7.2020.) na jedno takvo pitanje učenik Milorada Pupovca notorni Milošević odgovara da je uz ostalo srpska zajednica  u Hrvatskoj opterećena i stigmatizirana, a zatim dodaje i ovo:

  • Ratno nasljeđe opterećuje, ali jasno treba govoriti da su za zločine odgovorni pojedinci, bilo kao neposredni počinioci, bilo kao zapovjednici, bilo kao planeri. Kolektivizacija krivice, osim što je nepravedna, i sjeme je   Srbi u Hrvatskoj dobro su svjesni svih tih elemenata. Ne tako davno objavljen je rad u kojem je na znanstven i jasan način objašnjeno kako se Srbi u udžbenicima povijesti prikazuju negativno i to je sad prevladavajući narativ koji će se teško promijeniti. Djeca se odgajaju s negativnim predrasudama i to je ono što moramo mijenjati, poručio je  kandidat za potpredsjednika Vlade RH.

Ako je to tako, a nije, onda zašto Srbi neprestano krive hrvatski narod za zločine u Jasenovcu, odnosno svako malo govore i pišu da su Hrvati krivi za NDH i fašizam u Drugom svjetskom ratu? Zašto nikada ne kažu  koji su to pojedinci navodno krivi za zločine koji su se tada događali? Ili, zašto nikada ne odgovore na pitanje: tko je kriv za tisuće masovnih grobnica koje su ostale iza  partizana i komunista nakon 1945. ili tko su odgovorni za oko 150 dosad otkrivenih masovnih grobnica iz Domovinskoga rata? O stradanjima hrvatskih civila u Vukovaru, Škabrnji, Pakracu, Lipiku, Voćinu, Gospiću, Kninu, Osijeku, Petrinji, Sisku, Saborskom i drugdje da i ne govorimo. Tko su ti „pojedinci“ koji su odgovorni za te i druge ratne zločine, poput rušenja i paljenja hrvatskih sela, katoličkih crkava, bolnica, dječjih vrtića…

Domovinski rat nije počeo u Srbiji, niti se tamo ratovalo? Srpski tenkovi su 1991. iz Beograda, Niša, Novog Sada svakodnevno odlazi u Hrvatsku. Zašto? Tko su bili ti „pojedinci“ koji su ratovali protiv Hrvatske u Hrvatskoj?

Kandidat za potpredsjednika Vlade RH smatra da se i djecu u školama treba učiti da Srbi nisu bili agresori već da su to bili – „pojedinci“! A ništa ne kaže da je tih „pojedinaca“ najviše bilo u SDSS-u (na čijoj su strani recimo ratovali Vojislav Stanimirović ili pak braća notornog i žalosnog Milorada Pupovca?)

Dakle, još nije ni zasjeo u potpredsjedničku fotelju, a već je počeo dijeliti lekcije o hrvatskoj povijesti.

Hoće li mu netko u Vladi RH, ali i u Hrvatskom saboru objasniti da  ga se ne bira za mjesto potpredsjednika Vlade Republike Srbije ili Republike Srpske?

Autor / Mladen Pavković


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here