POGLEDAJTE VIDEO KOJI ĆE VAS GANUTI DO SUZA Vukovar grad heroj i grad heroja!

Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu...

U spomen na sve poginule i nestale... Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svijetlila njima. Počivali u miru...
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U spomen na sve poginule i nestale…
Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svijetlila njima.
Počivali u miru…

S dubokim i iskrenim poštovanjem…

Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Ovo je Vukovar u brojkama:

1800 branitelja sudjelovalo je u obrani Vukovara. Oko 60% bili su stanovnici Vukovara, a ostalo su bili domoljubi iz ostalih dijelova Hrvatske i BiH.

Oko 600 branitelja je poginulo. Oko trećine se uspjelo probiti iz grada, a ostali su zarobljeni ili ranjeni.

Stotine tisuća projektila razarali su grad. Brojna tragična svjedočenja preživjelih i dnevna izvješća Vukovarskog radija govore o nevjerojatnom herojstvu i patnjama svih koji su do kraja ostali u Vukovaru. Civilni i sanitetski život odvijao se u podrumima.

Vukovarska bolnica bila je najveća ratna klinika. Nedostajalo je hrane i sanitetskog materijala. Mrtvi se nisu mogli pokapati zbog stalne kiše granata.

Tri mjeseca Vukovar se odupirao srpskom jugo-četničkom agresoru. Iako je, prema svim pokazateljima u odnosu snaga-srpski agresor trebao ‘pregaziti’ Vukovar za nekoliko dana.

300 i više tenkova i oklopnih transportera uništili su hrabri vukovarski branitelji u fascinantnom pokušaju obrane grada, od višestruko snažnijeg i opremljenijeg neprijatelja.

5000 do 7000 četnika poginulo je tijekom opsade grada. 20 do 30 tisuća, procjenjuje se, ih je ranjeno.No to Srbi nikada neće priznati.

18.11.1991. agresorskajugofašistička JNA vojska ulazi u razrušeni Vukovar.

Oko 5000 Hrvata odvedeno je u srbijanske koncentracijske logore. Ondje su pretrpjeli teška i neljudska zlostavljanja, a mnogi se nisu vratili. Veliki broj srbijanskih logora još nije otkriven, tako da se još uvijek “ne zna” koliko je osoba iz Vukovara zauvijek nestalo. Za sve ove zločine još skoro nitko nije odgovarao, a mnogi srpski krvnici se slobodno šeću Vukovarom i Hrvatskom. Dokle?

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + 17 =