Pogledajte film ‘Ćelija za doktoricu’ – Dan herojske obrane grada Vukovara. Padom bolnice počele su velike strahote srpskih koljača nad civilima i braniteljima!

Padom bolnice i obrane grada, ranjenici su odvoženi od strane JNA i srpske vojske na masovne likvidacije a neki u koncentracione logore na ispitivanja i mučenja...

Podijeli

Hrvatski filmski institut stavlja na raspolaganje besplatni pregled filma “Ćelija za doktoricu” u povodu obilježavanja dana herojske obrane grada Vukovara…

Film je poklon hrvatskim braniteljima, svim stanovnicima herojskog grada Vukovara i cijelom hrvatskom narodu i, kako navode, služit će kao vječna uspomena na teške, ali slavne dane koji će zauvijek ostati upisani u hrvatsku povijest. Malobrojna skupina hrvatskih branitelja uporno, srčano i odlučno branila je napadnuti grad. Drama bitke i žrtva cijelog grada omogućila je Hrvatskoj osposobiti narod za obranu te je ujedno pomogla da Hrvatska dobije međunarodnu potporu za svoju neovisnost.

 

Film “Ćelija za doktoricu”-pogledajte u priloženom videu

Dr. Sadika Biluš bila je jedna od mnogobrojnih medicinskih djelatnika Vukovarske bolnice ali i jedna od malobrojnih, onih koji su ostali u bolnici za vrijeme Domovinskog rata, 1991 godine. Vodeći se plemenitim kodom Hipokratove zakletve i veličinom svoga ljudskog srca, časno je pomagala svim ranjenicima, civilima i potrebitima u ratnim danima razaranja grada.

Pod vodstvom srbijanskog predsjednika Miloševića, JNA, Srbija i Crna Gora te četnici započeli su napad na Republiku Hrvatsku i njen teritorij oružanom akcijom na Vukovar u lipnju 1991 godine, sa 80,000 mobiliziranih vojnika, čemu treba pribrojati 1,600 tenkova i oklopnih transportera, 980 oruđa zemaljskog topništva, 350 protuzrakoplovnih topova, 750 cijevi za djelovanje po zemaljskim cijevima.

Obrana grada s Hrvatske strane brojala je 1,804 slabo naoružanih dragovoljaca koji su hrabro stali u obranu grada i Hrvatske domovine.

Srpski agresor rušio je sve pred sobom. Svakodnevno je u bolnicu pristizalo par stotina ranjenika. S Vukovarom u potpunom okruženju, bolnica je ostala bez osnovnog snabdijevanja neophodnog za normalan rad. Medicinsko osoblje radilo je danonoćno u nemogućim uvjetima, na granici ljudskih mogućnosti kako bi bolnica koliko toliko funkcionirala. Bolnica je konstantno bila pod topovskom paljbom, gotovo u potpunosti uništena.

Padom bolnice i obrane grada, ranjenici su odvoženi od strane JNA i srpske vojske na masovne likvidacije a neki u koncentracione logore na ispitivanja i mučenja. S njima i medicinsko osoblje s čime je srbski agresor i JNA pokazao da ne poštuje Ženevsku konvenciju kao ni konvenciju o pravima ljudi.

G.S.(VIDEO) Stipo Mlinarić Ćipe-svjedočenje:16.11.1991. NAJVAŽNIJA BITKA TURBO VODA! KRENULI SMO U SPAŠAVANJE CIVILA IZ PODRUMA, NJIH PREKO TISUĆU…


Podijeli