“PODGORIČKI KLUB”: Stjepan Mesić i Jadranka Kosor osnivači kluba bivših šefova zemalja nekadašnje Jugoslavije

Bivši crnogorski predsjednik Filip Vujanović je objasnio da je sastav država u Klubu opredijeljen Strategijom odnosa EU i Zapadnog Balkana do 2025., kojim su te države označene kao partneri...

balkanikusi
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Bivši predsjednici i premijeri vlada zemalja regije osnovali su u petak u crnogorskom glavnom gradu Podgorički klub, koji treba ponuditi zajedničku viziju kako se Zapadni Balkan može integrirati u Europsku uniju (EU)…

Osnivači Kluba su bivši predsjednici Crne Gore, Makedonije i Slovenije, Filip Vujanović, Branko Crvenkovski i Danilo Tuerk, bivši predsjednik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija te bivši premijeri Hrvatske i Srbije, Jadranka Kosor i Mirko Cvetković.

Članovi su bivši predsjednici Slovenije Milan Kučan, Hrvatske Stjepan Mesić, Srbije Nataša Mićić, Albanije Alfred Moisiu i Kosova Fatmir Sejdiju, kao i raniji premijeri Crne Gore i Makedonije, Igor Lukšić i Hari Kostov.

Članovi ovog kluba, koji je osnovan kao dobrovoljna i neprofitna organizacija radi ostvarivanja općih interesa i ciljeva, su i bivši predsjednici Hrvatske i Slovenije Stjepan Mesić i Milan Kučan, bivša vršiteljica dužnosti predsjednika Srbije Nataša Mićić, bivši albanski predsjednik Alfred Moisiu te bivši predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju, kao i raniji premijeri Crne Gore i Makedonije, Igor Lukšić i Hari Kostov,piše rtcg.me

„Klub će biti posvećen prosperitetu,dobrim odnosima i afirmaciji europskih vrijednosti u državama članova Kluba, kao i regije i jugoistočne Evrope kojoj pripada“, navodi se u osnivačkom aktu i dodaje kako će Klub, uz puno poštivanje vrijednosti i posebnosti država članica snažno doprinositi razvoju dobrosusjedstva, regionalnoj suradnji i afirmaciji regije u međunarodnoj zajednici.

Bivši crnogorski predsjednik Filip Vujanović je objasnio da je sastav država u Klubu opredijeljen Strategijom odnosa EU i Zapadnog Balkana do 2025., kojim su te države označene kao partneri.

„Hrvatska i Slovenija su već u EU i smatramo da kroz suradnju s njima trebamo uspostaviti most suradnje s EU i da oni budu motor našeg djelovanja. Afirmirat ćemo europske vrijednosti, to je ono što nas spaja i za što se svi zalažemo“, rekao je Vujanović.

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, formiranje Podgričkog kluba nazvala inicijativom za dodatnim građenjem mostova.

„Ne građenjem mostova samo prema EU, već čvršće mostova suradnje između naših država, koji nisu uvijek dovoljno čvrsti i jaki i onakvi kakvi bismo htjeli“, istaknula je Kosor i dodala da „ovo nije ideja obnavljanja bilo kakvih asocijacija i udruživanja iz prošlosti”.

“Mi smo ovdje susjedi i tako ćemo zauvijek živjeti. To je jedino što ne možemo mijenjati, ali možemo unaprjeđivati naše odnose“, poručila je Kosor.VIŠE OVDJE

A.G.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + 9 =