POČIVAJ U MIRU, SOKOLE: ‘Đereka sam mrtvog nosio u rukama… Bio je neustrašiv’

„Sestro, Hrvatska se brani u Vukovaru, jedino i isključivo Vukovar. Hrvatska se ne brani na Trgu bana Jelačića, nego na njezinim granicama”...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Bio je zapovjednik i junak obrane grada Vukovara. Promaknut je u čin pukovnika HV – a, odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata te Ordenom Bana Jelačića

Velimir Đerek – Sokol bio je zapovjednik 1. bojne 204. vukovarske brigade. Poginuo je na današnji dan (12.10.1991) na Sajmištu, a tim povodom emotivnim su se objavama oglasili njegovi suborci.

Jedan od njih je ratna veličina, Ivan Anđelić – Doktor:

„12.10.1991. godine u večernjim satima poginuo je Vukovarski heroj Velimir Đerek Sokol. Neustrašiv heroj… U sve bitke išli smo skupa i branili najtežu bojišnicu Sajmišta. Izgubivši takvog ratnika, kao da sam izgubio rođenog brata. Odnio sam ga mrtvog i ostavio dokumente po kojima je i evidentiran. Njegova majka Zorka me je smatrala svojim drugim sinom. Izgubili smo velikog čovjeka, heroja kojeg mi, njegovi suborci, nikad nećemo zaboravit. Neka mu je laka Hrvatska zemlja koju je toliko ljubio”, prisjetio se Doktor.

Ivan Anđelić – Doktor

Velimir Đerek – Sokol rođen je 14. kolovoza 1965.  Bio je zapovjednik i junak obrane grada Vukovara. Promaknut je u čin pukovnika HV – a, odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata te Ordenom Bana Jelačića.

Pokopan je uz sve vojne počasti u rodnim Vinjanima  23. svibnja 1998., nakon ekshumacije i identifikacije s Novog groblja u Vukovaru.

Đerekova sestra Rajka jednom je prilikom izjavila kako joj je pred odlazak u Vukovar kazao:

„Sestro, Hrvatska se brani u Vukovaru, jedino i isključivo Vukovar. Hrvatska se ne brani na Trgu bana Jelačića, nego na njezinim granicama”.

Dodala je i kako je njen brat bio omiljen u svom mjestu, te kako su ga svi voljeli:

„Posebno je bio omiljen među starim suseljankama. Izljubio bi sve kada bi došao i odlazio. A u kući, miran. Znao bi nedjeljom ili u pauzi učenja s prozora svoje sobe imitirati poznatog sportskog komentatora Mladena Delića. Znao je svakoga igrača Hajduka i Dinama, sam bi prenosio utakmice. Volio je silno nogomet. A, tako je  volio i svirati gitaru, harmoniku. Pjesma i osmijeh uvijek su mu bili na usnama. Divan je bio moj brat”…

A.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

15 KOMENTARI

Comments are closed.