POBUNJENI SRBI NISU HTJELI SUŽIVOT I VEĆ SU OKRVAVILI RUKE: Turudić je pozvao cjelokupno pučanstvo da se jasnije opredijeli i stane uz bok demokratskim snagama koje nastoje omogućiti suživot na ovim prostorima, ali je jednako tako najavio i odlučan obračun s teroristima, koji odbijaju bilo kakvu suradnju i koji su već okrvavili ruke.

Naglasio je kako njihove snage najviše problema imaju sa selom Otišić, čije mještane nitko ne dira i koji slobodno dolaze u Vrliku. Tako su nepoznate osobe prije nekoliko dana preko ceste razapele čeličnu žicu na koju je naišlo jedno osobno vozilo...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Isječak iz Knjige Dokumenti:
Jednaka zaštita svima – predsjednik sinjskoga kriznog štaba Ante Turudić i član regionalnoga štaba zadužen za informiranje Jozo Mršić 10. kolovoza 1991. na susretu sa novinarima u zgradi osnovne škole u Vrlici, kojom se trenutno koriste gardisti
VRLIKA: KONFERENCIJA ZA TISAK KRIZNOG ŠTABA ZA SJEVERNU I SREDNJU DALMACIJU
Otišić ometa normalizaciju
Probleme rješavati političkim dijalogom, jer odmetnici na srpsko stanovništvo vrše pritisak – Pojačani pokreti vojnih vozila i plovila
Vrlika, 10. VIII – Osim eklatantnog kršenja primirja od strane terorista u mjestu Korlat (selo kod Benkovca), gdje se borbe vode i danas, te u čiju su blizinu jutros upućena i dva kamiona puna martićevaca, na području sjeverne i srednje Dalmacije u proteklih 24 sata nije bilo drugih većih incidenata.
Bilješke:1.- D. Dukić, Slobodna Dalmacija, 11. kolovoza 1991., str. 5
To je novinarima na redovitoj konferenciji za tisak Regionalnog kriznog štaba priopćio Jozo Mršić, član štaba zadužen za informiranje. Na području Splita nastavljaju se pojačani pokreti vojnih transportera, šlepera i cisterni >>Jugopetrola<< , od kojih većina ima registracijsku oznaku Kotora. Vrlo živ vojnopomorski promet primijećen je i oko otoka Zlarina gdje su u uvalama usidreni vojni brodovi iz kojih su iskrcavani sanduci i prenošeni u šume. Zlarin i Primošten su nadlijetali vojni helikopteri. U šibenskoj Policijskoj upravi zabilježena je i lažna dojava o miniranju vodovoda u Skradinu. Na području Zadra, gdje su tijekom noći ponovno odjeknule dvije eksplozije, uhvaćena je radio-poruka koju su teroristi iz Obrovca uputili u Knin. Iz te se poruke može nazreti njihova zabrinutost zbog stanja na tom području, te namjera da se javne službe i poduzeća ponovno stave u funkciju.
Ante Turudić, predsjednik sinjskog Izvršnog vijeća i Općinskog kriznog štaba, obavijestio je novinare da je osnovna funkcija njegova štaba normalizacija stanja na području cijele općine. To posebice vrijedi za Otišić, gdje je uspostavljena milicijska stanica >>Krajine<<, sastavljena od mještana Otišića. Sinjski štab uradit će sve da se ti problemi riješe političkim dijalogom, jer je poznato da na Otišićane teroristi vrše pritisak. Turudić je pozvao sve stanovnike da nelegalno oružje predaju organima vlasti, koji će osigurati jednaku zaštitu svima. Zbog demokratskog razrješenja problema pri štabu su formirane i grupe čiji je zadatak politički rad na terenu i razgovori s mještanima.
Turudić je pozvao cjelokupno pučanstvo da se jasnije opredijeli i stane uz bok demokratskim snagama koje nastoje omogućiti suživot na ovim prostorima, ali je jednako tako najavio i odlučan obračun s teroristima, koji odbijaju bilo kakvu suradnju i koji su već okrvavili ruke. Štab će inače inzistirati na profesionalnom obavljanju poslova u svim strukturama vlasti.
Dušan Turudić, predsjednik MZ Vrlika, govorio je o noćnim zavijanjima sirena s barikada u Cetini, Civljanima i na vojnoj rampi, što uznemiruje stanovnike obližnjih Kosora.
Predstavnik Zbora narodne garde (Jurica Žitko) ustvrdio je kako se, usprkos primirju, na ovom području često zapuca. Naglasio je kako njihove snage najviše problema imaju sa selom Otišić, čije mještane nitko ne dira i koji slobodno dolaze u Vrliku. Tako su nepoznate osobe prije nekoliko dana preko ceste razapele čeličnu žicu na koju je naišlo jedno osobno vozilo. Oko 30 terorista u tome mjestu onemogućava razgovore s općinskim vlastima, a s Kninom održavaju kurirsku vezu. U Civljanima su tenkovske i minobacačke JNA-cijevi uperene prema Vrlici. Izrazio je spremnost gardista da probleme riješe vojnim putem, ukoliko dobiju takvu zapovijed.

Autor / Branimir Petričević-Brigadir HV u miruPodijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet × 2 =