Pobuna u Poljskoj: Imenovanje sudaca ne smije biti u rukama jednog ministra

Zakon kojim se regulira provedba ove reforme već je prošao u oba doma poljskoga parlamenta, a da bi stupio na snagu, treba ga još samo potpisati predsjednik Andrzej Duda

Podijeli

Desetak tisuća Poljaka u nedjelju navečer izašlo je na ulice Varšave kako bi prosvjedovali protiv kontroverzne reforme pravosuđa koju tamošnja oporba već naziva sumrakom demokracije i vladavine prava.

Zakon kojim se regulira provedba ove reforme već je prošao u oba doma poljskoga parlamenta, a da bi stupio na snagu, treba ga još samo potpisati predsjednik Andrzej Duda, što nitko ne dovodi u pitanje.
Po odredbama tog novog zakona, suce bi mogli imenovati ministar pravosuđa i zastupnici u parlamentu, i to bez ikakvih konzultacija sudačke struke i udruženja. Uz to, ministar pravosuđa bi imao ovlasti da smijeni sve suce vrhovnog suda koje smatra nesposobnima i da ih zamijeni onima koje on smatra podobnima.
Prosvjednici smatraju kako se najnovijom reformom potpuno ugrožava neovisnost sudstva koje bi postalo marioneta u rukama vladajuće konzervativne i poprilično populističke stranke Zakon i pravda.
Stoga nije čudno što su na prosvjedu tu stranku preimenovali u stranku “bezakonja i nepravde”, koja će zatrti ustavno zajamčenu neovisnost sudstva. I dok lider vladajućih Jaroslaw Kaczynski tvrdi da su reforme nužne zato što je pravosuđe korumpirano i služi isključivo elitama, oporbena Moderna stranka tvrdi da su motivi za pravosudnu reformu sasvim drugi i da će tek nakon njih sudstvo doista postati sluga društvenih elita. Također naglašavaju da je zakon o reformi proguran na silu i bez konzultacije, a u parlamentu je proguran tijekom noći.
Najnovijim razvojem u Poljskoj nije zadovoljan ni Bruxelles. Europska komisija već protiv Poljske vodi istrage o ozbiljnim kršenjima vladavine prava, a najavljeno je kako će se o reformi pravosuđa raspravljati već potkraj tjedna.


Podijeli