Plenković: “Za dom spremni” vezan za NDH i ustaški režim

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da pozdrav "Za dom spremni" za njega ima konotacije vezane za NDH i ustaški režim, a premještanje HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku je prva faza rješavanja pitanja totalitarnih obilježja...

foto/fah
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da pozdrav “Za dom spremni” za njega ima konotacije vezane za NDH i ustaški režim, a premještanje HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku je prva faza rješavanja pitanja totalitarnih obilježja.


“Pitanje ploče u Jasenovcu riješili smo na način kako inače želimo riješiti teme koje stvaraju velike ideološke prijepore u hrvatskom društvu, tako da smo vodili dijalog s udrugom koja je postavila ploču, uz poseban pijetet prema žrtvi 11 hrvatskih branitelja i članova njihove obitelji”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Druga faza – jasno reguliranje korištenja simbola totalitarnih sustava

Na taj način dogovoreno je premještanje ploče iz Jasenovca u Novsku, uz spomen obilježja braniteljima koji su poginuli na novljanskome ratištu, čime je riješena prva faza te teme, dodao je.

“Druga ključna i dugoročno važnija faza je sustavno i jasno zakonsko reguliranje korištenja simbola i znakovlja totalitarnih sustava”, kazao je. To pitanje nije regulirano i ti su grbovi u statutima udruga bili dopuštani od različitih tijela vlasti u različitim političkim vremenima i zakonito registrirani.

Na upit novinara vrijeđa li ga osobno pozdrav “Za dom spremni” Plenković je odgovorio kako za njega taj pozdrav ima “predominantno konotacije vezane za NDH i ustaški režim”, pa mu stoga nije prihvatljiv.

Plenković je rekao da je zamolio Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnih sustava da intenzivira svoj rad i donese preporuke za cjelovito zakonsko rješenje koje će tada Vlada predložiti Saboru.

“Tada ćemo nastojati riješiti pitanje i pozdrava ‘ZDS’ i drugih simbola totalitarnih sustava na cjelovit način kako bi iz postupanja i sudske i upravne prakse nestale dileme i dvojbe, i kako se te teme ne bi zlorabile, da Hrvatsku 21. stoljeća kontinuirano vraćaju nazad. To je vrijednosno pitanje, a sada je vrijeme da to pitanje riješimo”, poručio je.

Sudska praksa proteklih je godina bila različita pa Plenković, kako kaže, želi pronaći društveni konsenzus kojim će se u vrijednosnom smislu vrlo jasno artikulirati što je prihvatljivo, a što nije, te kakve su konotacije totalitarnih simbola i znakovlja u smislu zakonske dopustivost,i kako bismo u budućnosti imali čistu i jasnu situaciju.

“Za dom spremni” nije legaliziran

Plenković je također opovrgnuo tvrdnje predstavnike udruga HOS-a da je pismo načelnice iz Ministarstva uprave navodno legaliziralo grb HOS-a s pozdravom “Za dom spremni”.

“Zadnjih nekoliko sati govori se o aktu ili pismu načelnice u Ministarstvu uprave kojim je navodno nešto legalizirano. To je apsolutno netočno, nikakva legalizacija nečega što je davno registrirano s bilo kakvim pismom Ministarstva uprave nije se mogla dogoditi”, ustvrdio je Plenković.

Riječ je, kaže premijer, o pukom tehničkom usklađivanju statuta udruga s novim Zakonom o udrugama, koji uopće ne dotiče pitanja simbola, pečata ili slogana.

Demantirao je da potpredjednik Vlade Predgrad Štromar i koalicijski partner HNS nisu bili upoznati s potezima Vlade. “Razgovarali smo s partnerima i HNS je svjestan rješavanja ovoga pitanja u dva koraka”, rekao je premijer.

Na novinarski upit treba li kazniti korištenje pozdrava “ZDS” na konferenciji HOS-a Plenković je odvratio da nije gledao tu konferenciju, ali je važno kontekstualiziranje tog pozdrava, kako u postupanju policije tako i sudova.

“Ukoliko se taj pozdrav koristio na način da je vrijeđao nekoga drugoga u tom kontekstu, onda je policija postupala u nizu slučaja, imate primjera u proteklih mjesec i pol dana, proteklih godina”, rekao je.

Bolje komuniciranje oko poreza na nekretnine

Premijer je novinarima izjavio i da će Vlada odgoditi uvođenje poreza na nekretnine, odnosno predložiti izmjene Zakona o lokalnim porezima, te istodobno organizirati argumentiranu i cjelovitu raspravu o tom porezu.

“Mislim da smo trebali uložiti veći napor u komunikacijskom smislu, dati konkretne simulacije starosti nekretnina, veličine, aktualne naknade, sutrašnji porez, kako bi se iz apstraktne teme, u kojoj se šire strahovi i dezinformacije, stvari stavile na papir i u brojkama jasno kazalo o čemu je riječ”, kazao je Plenković.

Pritom je odbacio spekulacije novinara da bi zbog odgode poreza pozicija ministra financija Zdravka Marića mogla doći u pitanje.

Upit o pismu žena iz Srebrenice, koje su optužile hrvatsku predsjednicu za narušavanje odnosa Hrvatske i BiH, Plenković je iskoristio kako bi se još jednom osvrnuo na svoj nedavni posjet BIH, tijekom kojeg je, kako je kazao, poslao poruke suradnje i prijateljstva i brige o Hrvatima u BiIH kao konstitutivnom narodu.

“Razina suradnje između Hrvatske i BiH je takva da zajednički činimo napore kako bismo osigurali sigurnost naših sugrađana i građana BiH”, poručio je premijer.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

71 KOMENTARI

 1. Plenkovicu…ako je nesto za tebe Ustasko….nije automatizmom za cije svijet…tvojoj mami i vecini pedera si lijep i drag….sto ne znaci da si i cijelom svijetu…ka Premijer…trebao bi barem slagati da volis Hrvatsku…a ne ko pupovac…mrziti javno Drzavu koja te UHLJEBILA…zelim ti puno uspjeha u suradnji sa pupijem i da vam cim prije MUDZAHEDINI ZAROBE DJECU…BAS SAM ZLOBAN…

 2. Marš u pičku materino govno četničko . Naletičeš jednom na mene a onda ćeš zažalit dan kad sise rodipo ja se ne bojim tvojih majmuna samih potućem bez naoružanja desetoricu . A ako uzmem naoružanje potući ću i njih i tebe govno majkekurve srpjkinje i oca srpskog pedera .Bio sam jučer na policiji svojevoljo radi POZDRAVA ZA DOMSPREMNI I PUSTILI SU ME JER SAMIM DOKAZAO DA NIJE ONAKO KAKO VI MONSTRUMI GOVPRITE U SABORU . TO TREBA IMAT MUDA OTIĆI SAM U POLICIJU .

 3. ”No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tad će biti najveće i nerješivo pitanje- kako nas tada spasiti od nas samih?!”

  ANTE BRUNO BUŠIĆ 1975. g

 4. Za čiji režim je vezana zastava s petokrakom usred ZAGREBA i ostale zastave neprimjerene za ovo vrime? Je li za onaj sta su mučili, klali i ubijali po Vukovaru sve šta je HRVATSKI disalo. Ako znamo da je TAKO BILO. Šta te zastave tu rade?

 5. Bla bla bla ..Da si s e ti borio za svoju zemlju znao bi uistinu sta znaci ta Rijec ,,Za Dom spremni ” Zar nisi za to spreman ? Zar nebi branio svoju Obitelj I svoj Dom Covjece ?

 6. Plenkoviću, koje su simbole nosili oni koji su ubili ove hrvatske junake? Koji su to i čiji novinare, koji ti nisu postavili to i puno sličnih pitanja na izrežiranoj konferenciji za tisak.Jadan i ti i oni.

 7. A za što je vezan pupovac i asgresorska, genocidna, zločinačka, četnička i fašistička zastava??? Za što su vezani četnički spomenici po Hrvatskoj??????

 8. Kada su nasi decki I cure ginuli za Domovinu, taj pozdrav nije nikome smetao, ocito da cijeli hrvatski narod nekome smeta. Sto je sljedeca smetnja? A spomenici cetnicima koji su vodili rat protiv nas ocito nikome ne smetaju

 9. To da je ZDS, je istina. Ali nije vezan samo za to, vezan je u narodu i za druge nase pobjednicke ratove, kao i za zadnji, Domovinski i obranbeni rat, i ti ljudima nemas pravo nametati svoje osobno misljenje, koje si formirao u svojoj komunistickoj porodici.
  Odlazi s funkcije, sotono!

 10. ti akžeš da si pravnik a kako možeš provoditi nepravednu državu očeš reči da je pravda da sirotinju plačkaju da sirotinja gladuje to je za tebe pravda jedino ti je važan pupi jebote on

 11. premijeru nisi ni vojsku služio zbog anemije tko zna kakve iti pričaš o tom pozdravu kao da ti je tuđinski ,a takvi ljudi i mnogi drugi krvarili su za ovu Hrvatsku koju ti vodiš nažalost.

 12. Isti scenarij kao i poslije 45 godine. Isti izdajnici, iste žrtve, isti zločinc Ovo je pobjeda onih koji su nas ubijali poslije 45 godine. Pobjeda komunista – udbaša – četnika i naših izdajnika

Comments are closed.