Plenković telefonskim pozivom umjesto prosvjednom notom- reagirao na Tajanijevu izjavu o ‘talijanskoj Istri i Dalmaciji’!

Andrej Plenković ‏ Ovjeren akaunt @AndrejPlenkovic 6. ruj 2016. Drago mi je da nam je u Istri podršku pružio i talijanski kolega, potpredsjednik @Europarl_EN @Antonio_Tajani . Korisnici EPP, EPP HR i HDZ
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je otkrio kako je telefonski “nazvao predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija” zbog njegove kontroverzne (bezobrazne!) izjave o “talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji” i poručio mu da je Hrvatska izrazito nezadovoljna tim govorom i da traži pojašnjenje…

Tajani je govorio na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi kod Trsta, a na kraju govora je rekao: “živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Plenković je najoštrije osudio tu izjavu, naglasivši kako ona “ima natruhe teritorijalnih pretenzija i revizionizma”, te kako joj se najoštrije protive i Vlada i HDZ koji je dio političke grupacije Europskih pučana, kao i Forza Italia, stranka bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija u kojoj je Tajani jedan od ključnih figura.

“Danas sam razgovarao s Tajanijem. Kazao sam mu da smo bili izrazito nezadovoljni takvom izjavom koja je neprimjerena, te smo zatražili pojašnjenje”, rekao je hrvatski premijer i dodao kako očekuje da će predsjednik EP-a tijekom dana dati priopćenje o ovoj temi, prenosi Hina.

-Želja pusta: Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u Bazovici: “Živjele talijanska Istra i Dalmacija”

“Hrvatska vlada i HDZ će se uvijek snažno protiviti bilo kakvim izjavama koje bi mogle imati bilo teritorijalne, bilo revizionističke pretenzije”.

Plenković je istaknuo kako nije očekivao takvu izjavu od Tajanija s “kojim je dosad imao vrlo kvalitetan odnos, u svim mogućim situacijama suradnje”.

“Koliko ga poznam, a znamo se vrlo dobro zadnjih šest godina, nikad dosad nije bilo ni najmanje indicije ovakvog stava, niti se to dalo naslutiti”.

-Želja pusta: Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u Bazovici: “Živjele talijanska Istra i Dalmacija”

“Ne želim ga uopće opravdavati, vrlo je važno da me tu razumijete, međutim s njegove strane, kontekstualizirajući događaj na kojem se to odvilo, u Basovizzi gdje su bili nasljednici ljudi koji su otišli s hrvatskog teritorija, ali isto tako potomci onih koji su nažalost svoje živote skončali u fojbama, on se obraćao toj publici, no to ga ni na koji način ne ekskulpira od formulacija koje su u Hrvatskoj, ja vjerujem svim političkim akterima, a osobito Vladi, meni osobno i HDZ-u, apsolutno neprihvatljivi, i to smo mu jasno dali do znanja”.

Kazao je i kako Tajanijeva izjava o “talijanskoj Istri” i “talijanskoj Dalmaciji” ne ostavlja prostor za drukčije interpretacije od one revizionističke, te naglasio kako pretpostavlja da će čelnik EP-a u svom objašnjenju reći da je mislio na prisutnu publiku, a ne na teritorij, što mu je, kaže-rekao u telefonskom razgovoru. Umjesto telefonski, Andrej Plenković- kao predsjednik Vlade, trebao je uputiti prosvjednu notu u pisanom obliku- kao što se to u dobroj praksi i radi, ali je on odlučio svoga, kako kaže prijatelja , telefonski nazvati. Možda je na Twitteru Andreja Plenkovića važnije objavljivati kontraverzne slikice, nego kao predsjednik Vlade RH javno poput “pravog suverenog vođe” uputiti javnu prosvjednu notu pa neka mu Tajani odgovara, a narod vidi da se to odradilo. Međutim, ovako ostaje nepoznanica , kojim su tonom i na koji način komunicirali dvojica politčara i prijatelja iz EU Parlamenta.

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

petnaest − osam =