PLENKOVIĆ POZVAO JELENIĆA DA PODNESE OSTAVKU ‘Ako on to ne napravi, Vlada će tu odluku donijeti sutra ujutro na sjednici’…

AFERA MASON... Jelenić ih nije izvijestio da je član masonske lože...Ustvrdio je i da u formalnom smislu u tome što je Jelenić mason nema ničeg nezakonitog...

Podijeli

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada, ako glavni državni odvjetnik Dražen jelenić sam ne podnese ostavku, na sutrašnjoj sjednici predložiti Hrvatskome saboru da ga razriješi…

– Stav Vlade je da je najprimjerenije da glavni državni odvjetnik sam podnese ostavku, rekao je premijer, prenosi N1.

– Ako on to ne napravi, Vlada će tu odluku donijeti sutra ujutro na sjednici, dodao je Plenković.

Premijer je kazao da u postupku Jelenićeva imenovanja koje je bilo prije dvije godine informaciju o tome da je mason nije čuo od njega, kao niti ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.
– Da smo to znali, ne kažem da on ne bi bio imenovan, ali bismo tu informaciju tretirali na odgovarajući način. Ovako je ono postalo nepoznato, sada se vratilo na dnevni red kroz predmet kojim se bavio glavni državni odvjetnik što je u ovom trenutku utjecalo na integritet glavnog državnog odvjetnika i činjenicu da je gotovo dovedena u pitanje njegova nepristranost i neovisnost, što mu otežava rad – kazao je premijer.

Ustvrdio je i da u formalnom smislu u tome što je Jelenić mason nema ničeg nezakonitog.

Zagreb, 190220. Trg zratava fasizma. Sjednica Predsjednstva HDZ-a. Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Na pitanje novinara da se njegova izjava razlikuje od izjave ministra Bošnjakovića prema kojoj Jelenić ne bi bio imenovan na funkciju glavnog državnog odvjetnika da se znalo da je on mason, premijer je kazao da tu informaciju u trenutku Jelenićeva imenovanja nisu znali.

– S obzirom na brojne okolnosti i iskustvo koje imamo, postoji rečenica koju pitam ljude prije nego dođu u situaciju kada budu kandidirani ili bude javno obznanjeno da idu na visoku dužnost i ona glasi: ima li nešto u vezi vas što vi znate a ja ne znam, a bilo bi dobro radi vas, mene i  javnosti da to znam? – objasni je premijer.

Na pitanje je li netko zakazao u provjeri, premijer je kazao da SOA provjerava ljude koji su na dužnosti glavnog državnog odvjetnika te da nitko osim Jelenića nije mogao imati informaciju da je on mason.

Novinari su pitali premijera ima li ova afera s masonima veze s unutarstranačkim izborima s obzirom na to da je njegov protukandidat Miro Kovač kazao da mu je u utorak na obljetnici HDZ-a na Trešnjevci Vladimir Šeks poručio da će trebati odvjetnika nakon unutarstranačkih izbora, premijer je kazao da će pitati Šeksa o čemu se radilo.

– Znam da je Šeks veliki šaljivdžija. Baš da Šeks prijeti Kovaču… – kazao je premijer.H

G.S.


Podijeli