Plenković: ‘Penava razumije da je suradnja sa SDSS-om strateški interes’…Ponovio je da politiku HDZ-a određuje vodstvo stranke…

Plenković je ustvrdio da se politika HDZ-a bazira na ključnim temeljima politike prvog predsjednika Republike i HDZ-a dr. Franje Tuđmana...

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak kako vukovarski gradonačelnik Ivan Penava razumije da je HDZ-ov strateški interes suradnja s SDSS-om i srpskom zajednicom te tvrdi da se politika stranke temelji na politici prvog predsjednika Republike i HDZ-a dr. Franje Tuđmana…

“Razumio je on to i još bi trebao bolje razumjeti. A i razumije jer su ga mnogi naši sugrađani pripadnici srpske manjine podržali na izborima za gradonačelnika Vukovara”, izjavio je Plenković nakon sjednice saborskog Kluba HDZ-a odgovarajući na pitanje je li Penava na današnjem sastanku s njim razumio i to da je HDZ-ov strateški interes suradnja s srpskom zajednicom i SDSS-om.

Penava je dobro razumio što je državna, a što lokalna politika HDZ-a

Dodao je i kako je Penava na sastanku jako dobro razumio što je državna politika HDZ-a, a što politika lokalnih stranačkih organizacija.

Plenković je ustvrdio da se politika HDZ-a bazira na ključnim temeljima politike prvog predsjednika Republike i HDZ-a dr. Franje Tuđmana – mirnoj integraciji hrvatskog Podunavlja, pomirba, suživot, istina te procesuiranje odgovornih za ratnih zločina. No, poručio je, to je i nastojanje da se u 21. stoljeću gradi društvo u kojem se svi mogu osjećati dobro.

Plenković smatra da ponekad ima situacija kada nešto iz Vukovara izgleda drugačije nego iz Zagreba te ih Penava doživljava kao svojevrsne provokacije – o tome da li netko stoji ili ne stoji tijekom intoniranja hrvatske himne, što je iz kuta Vukovara određeni problem.

Ponovio je i da politiku HDZ-a određuje vodstvo stranke, a gradonačelnik Penava bavi se temama vezanim uz Grad Vukovar.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio kako ostaje u HDZ-u i da ima podršku svoje stranke te da se od njega ne može očekivati da se odriče vrijednosti Domovinskog rata.

O nabavci F-16: Predstavnici MORH-a bili i u Izraelu i u SAD-u

Premijer je, na pitanje o curenju sms-ova vezanim uz korespondenciju sa SAD-om o nabavci izraelskih aviona F-16 Barak, ponovio da će se o tome napraviti detaljna analiza. Navevši kako nije imao saznanja o tim mailovima rekao je i da je ministar obrane Damir Krstičević pojasnio da se radi o brojnim mailovima koji su bili izmjenjivani na razini stručnog tima, predstavnika MORH-a i drugih uključenih u taj posao.

“Mi govorimo o mailovima koji su bili u fazi prije donošenja konačne odluke. I bez tih saznanja smo, na temelju moje inicijative, zadužili da predstavnici MORH-a odu još jednom u Izrael i Washington ne bismo li precizno, sigurno i pouzdano mogli čuti da će jedna strana preuzeti teret odgovornosti za ishođenje dozvola a to je Izrael, što su oni i pismeno potpisali”, rekao je.

Naveo je i da je iz vođenih razgovora bilo jasno da neće biti problema ni da Izrael preuzme tu odgovornost niti da SAD-e u tom trenutku rade probleme oko dobivanja dozvole.

“Mi smo nakon njihova povratka (iz Izraela i SAD-a) još pustili dva mjeseca hlađenja te vruće teme i onda tek donijeli odabir. Problemi su nastupili u kasnoj jeseni prošle godine”, kazao je Plenković.

Podsjetio je i na svoju raniju izjavu ćemo mi kao država, ako ne budemo kroz proces koji je bio između nas i četiri države koje su bile ponuditelji u stanju odabrati ono što smo izabrali kao najbolju ponudu, staviti izvan snage cijeli proces – što smo, kaže, i učinili.H

D.K.

 

 


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

42 KOMENTARI

 1. Gospodo Hrv.branitelji/braniteljice, Hrv.vojnici/vojnikinje, Hrv.dočasnici/dočasnice, Hrv.časnici/časnice, Hrv.Generali/ce, Hrv.policajci/policajke, Hrv.agenti/agentice,Hrv.državni službenici/službenice, Hrvati i Hrvatice u domovini i svijetu.

  Svjedoci smo svi, da se ni dvadesetak godina od “mirne reintegracije” okupiranih područja Hrvatske Republike tisućljetne Slavonije, srbski novovjekovni naseljenici se nisu integrirali , ne žele i odbijaju se integrirati, zbog čega svjedočimo postojanju nove generacije i generacija potomaka srbskih naseljenika u Hrv.grad Vukovar koji su radikalizirati i zadojeni malicioznom mržnjom prema Hrv.gradu, Hrv.narodu, državi Hrv.naroda Hrvatskoj i njenim obilježjima suverenosti i starodrevnosti postojanja.

  Zaista je tužna činjenica da se u Vukovaru u izolaciji odgajaju srbski ekstremisti koji su radikalizirati do te mjere da u vrijeme Katoličkog Božića pale Hrv.jaslice, a u vrijeme Božića Ortodoksnih Katolika navlače na glavu terorističke kape, majice, ekstremistička znakovlja.

  Još gore od toga je da, politički vođa srbskih naseljenika u Hrvatskoj zlouporablja Hrvatske medije, Hrv.javni prostor i Hrv.državna tijela, pokušavajući gnjusnim, odvratnim, monstrumskim lažima i dezinformacijama izvrnuti istinu, te još k tome prijetiti Hrv.gradonačelniku Hrv.grada Vukovara u Hrv.Slavoniji, na očigled svih.

 2. Na šta je ova vlada spala to nije normalno !
  Dno dna , jad i bijeda !
  Dokle će te ponižavat one ljude koje žele istinu i kočit ih u njihovu radu šta je dužnost vlade !
  Mira bit neće dok istina ne izađe na vidilo , a vi se samo ulizujte onima koji bi morali činit kuco !

 3. To nije naš hrvatski interes niti smo za takav pakt glasali ali kako vam je vlast slatka udružili bi se sa samim vragom jer vlastiti interes vam je ispred svega. Ovdje je narod totalno zanemaren od strane vlasti nas više netrebaju do sljedećih izbora atada im glasove neka da Pupovac

 4. Citam,i nevijerujem svoim ocima, pa to je nemoguce ,Plenkovic daje Gos.Penavi do znanja da suti jer su ga birali i srbi jer nesmije kao ni Plenkovic zucnuti ,moj Plenkovicu jesi prodan prodan stidi se ,zato usutkavas Penavu i podsjecas ga na prodaju kako si ti doso do vlasti i prodajes ono sto nije tvoje ono sto nisi svojom krvlju platio treba te kamenovati tocno u 21stoljecu stidi se .Nadaj mo se da ce Penava izdrzati taj pritisak u uspjeti u svojoj namijer da kazne one sto su ubijali u Vukovaru , narode podrzite Penavu on nemrzi srbe i ima i srba sto su se borili i branili ovdje niko nije protiv srba vec protiv ovakog nacina vodenja ovake prljave politike i usutkavanja i slobode govora u 21soljecu gdje bi trebala vladati demokracija .Pozdrav NASEM PENAVI i VUKOVARU

 5. Nerazumijes TI DASE tu traze ZLIKOVCI KOJI SU MUCILI U LOGORU BRANITELJE .TOJE KAO DA RADIS ZA HITLERA I STITIS ZLOCIN A NE ZRTVE ,stoje VAMA ,netrazi PENAVA NISTA OD HDZ STO HRVATSKI NAROD I ZRTVA NIJE ZASLUZILA …

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − pet =