Plenković otkrio tko će mu biti “drugi čovjek” vlade, ali i kome idu druge funkcije

Plenković smatra da Milošević može dati doprinos na toj dužnosti... 

Podijeli

Plenković je istaknuo kako ima spremnih 76 potpisa za sastav vlade te da mu nije namjera ikoga snubiti niti skupljati “žetončiće”…

Imamo već 76 potpisa, oni su spremni. Pričekat ćemo proglašenje rezultata ponovljenih izbora u Raši i nakon toga ja vjerujem dogovoriti primjeren termin sredinom idućeg tjedna za sazivanje novoizabranog Sabora”, rekao je Plenković.

Kazao je da će nova Vlada biti manja nego do sada i da se još uvijek vode konzultacije o sastavu nove Vlade. “Tomo Medved će biti potpredsjednik Vlade, dakle drugi čovjek Vlade i ministar branitelja. Sve će biti dobro”, kazao je Plenković na upite novinara o imenima ministara i broju ministarstava.

 Predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak, nakon sjednice najviših stranačkih tijela, da Tomo Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, a Goran Grlić Radman ministar vanjskih poslova.

„Tomo Medved će biti potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja i biti će odmah do mene u vladi, praktički drugi čovjek vlade ”, kazao je Plenković te je najavio objavu kompletnog sastava vlade krajem tjedna, nakon objave službenih rezultata izbora.

Potvrdio je i da Goran Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova.

Krunoslav Katičić novi je glavni tajnik HDZ-a, a Plenković od njega očekuje da bude dobar. “Prijatelji smo, očekujem da radimo harmonično i Tomo Medved i ja i Katičić”, naglasio je.

Politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske

Plenković je još jednom izrazio zadovoljstvom pobjedom HDZ-a na izborima i dobivenim povjerenjem birača ponovivši kako ih to dodatno obvezuje na snažan angažman u interesu svih hrvatskih građana.

Osvrnuo se i na poziv na sastanak koji je uputio predstavnicima parlamentarnih stranka rekavši kako mu je cilj otvoriti dijalog i upoznati ih s planovima vlade, a pozvao ih je i da na tome ne skupljaju političke bodove.

„To je sastanak radi dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koje će biti na dnevnom redu u Saboru”, kazao je Plenković.

„Ako netko misli da će steći neke osobite poene, neće, naša je politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske”, dodao je.

Snubljenja nema

Plenković je pritom poručio da mu nije namjera ikoga snubiti niti skupljati „žetončiće”.

„Ukoliko netko od izabranih zastupnika ima želju za stabilnošću u zemlji, za potporu vladi, angažman u budućnosti, namjeru podržati našu većinu onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno, dakle nema snubljenja ili aluzija na političku korupciju”, istaknuo je.

Komentirajući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji po rastu BDP-a od Hrvatske, Plenković je kazao da ih “nije doživio ni na koji način” te da ono što se događa u Srbiji nema nikakve veze s Hrvatskom.

„Želimo da sve zemlje u našem okruženju budu stabilne, da nema nasilja, da rješavaju probleme na demokratski način”, poručio je.

Izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić koja je genocid u Srebrenici nazvala nesporazumom Plenković je ocijenio promašenom. „Govoriti o najstrašnijem zločinu koji se dogodio nakon Drugog svjetskog rata u kategorijama nesporazuma mislim da je politički pogrešno, krivo i krajnje neprimjereno”, kazao je.

“Manja i funkcionalna Vlada”

Premijer Andrej Plenković rekao je, uoči početka sjednice Predsjedništva HDZ-a, da bi u četvrtak trebao biti poznat konačan broj ministarstava, kao i broj i imena ministara. “Vlada će biti manja i funkcionalna. Do četvrtka ćemo imati cijelu arhitekturu nove Vlade i ministre i ministrice”, dodao je.

“Bit će ljudi koji su dio postojeće strukture ove Vlade, dio njih više neće biti dio Vlade, ići će u Sabor. Dio njih će se priključiti…”, kazao je.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izvijestio je nakon sjednice Predsjedništva stranke da će za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava predložiti saborskog zastupnika Borisa Miloševića.

Plenković smatra da Milošević može dati doprinos na toj dužnosti. 

“Mi smo već razgovarali prošli tjedan i taj prijedlog je bio usuglašen sa mnom. Ja sam očekivao da će to biti gospodin Milošević, bio je u parlamentarnoj većini, poznamo se, pravnik je. Mislim da može dati doprinos na ovoj dužnosti o kojoj samo razgovarali prošli tjedan”.

Konstituirajuća sjednica Sabora trebala bi se održati idući tjedan

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, izjavu je dao Gordan Jandroković koji više neće biti tajnik stranke, ali ostaje predsjednik Sabora. Tajnik stranke bit će Krunoslav Katičić.

“To je odluka o kojoj smo razgovarali predsjednik i ja, izazovno je obnašati dvije dužnosti”, rekao je Jandroković i na pitanje čega se njegov nasljednik treba najviše paziti odgovorio je: “To ću mu reći u četiri oka. Ja ću se posvetiti poziciji predsjednika Sabora”.

Jandroković je rekao razmišlja li se o tome da se konstituirajuća sjednica Sabora održi izvan zgrade Sabora, s obzirom na porast broja zaraženih koronavirusom u RH.

“Učinit ćemo sve da prvo zasjedanje održimo tamo vodeći računa o epidemiološkim mjerama. Zbog digniteta Sabora i prve sjednice napravit ćemo ju u Saboru. Ako ne bude žalbi na izbore u Raši, očekujem da ćemo sjednicu imati 22.7.”, rekao je Jandroković.

Osvrnuo se na poziv na sastanak o krizi koji je premijer Andrej Plenković uputio čelnicima parlamentarnih stranaka.

“To je gesta predsjednika HDZ-a s obzirom na izazove koji nas čekaju najesen, želi dati sve informacije svima koji su ušli u Sabor. To je gesta dobre volje, vjerujem da će se većina odazvati”, kazao je.

Broj ministarstava če se smanjiti

“Najvjerojatnije će ih biti 15 umjesto dosadašnjih 20. Očekuje se da bi se moglo spojiti Ministarstvo kulture i turizma, te Ministarstvo gospodarstva s Ministarstvom zaštite okoliša. Ono što je sigurno je da se neće spajati Ministarstvo branitelja s Ministarstvom obrane. Bit će i dalje kao dva zasebna Ministarstva. Plenković nije želio govoriti o broju, a niti o imenima ministara.

Krunoslav Katičić novi glavni tajnik HDZ-a

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a izabralo je u ponedjeljak za novog glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića, umjesto Gordana Jandrokovića, koji prema ranijem dogovoru unutar stranke, ostaje predsjednik Hrvatskog sabora.

“Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, u zagrebačkom Hotelu Westin, još jednom je jednodušno pružena potpora smjeru naše stranke i naše Vlade RH pod vodstvom Andreja Plenkovića, i formiranju nove parlamentarne većine. Za novog glavnog tajnika HDZ-a izabran je Krunoslav Katičić – umjesto Gordan Jandroković koji, prema ranijem dogovoru unutar stranke, ostaje predsjednik Sabor, prvi koji će u suvremenoj Hrvatskoj biti na toj dužnosti i u drugom mandatu”, naveo je HDZ na svom službenom facebook profilu.

Predsjednik HDZ-a Plenković zahvalio je Jandrokoviću na odličnoj suradnji i četiri uspješne godine, koje su, istaknuo je Plenković, “započele i završile našom pobjedom na parlamentarnim izborima!.

T.H.

 


Podijeli