Plenković odbacio zahtjev GI Narod odlučuje da DIP kao neovisno tijelo provjeri potpise za referendum

Ministar uprave, Lovro Kuščević, lažno je optužio Narod odlučuje za prijevaru u procesu prikupljanja potpisa, čime je teško narušio povjerenje birača da će njegovo ministarstvo nepristrano i vjerodostojno provjeriti broj potpisa...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Premijer Andrej Plenković komentirao je zahtjev Inicijative “Narod odlučuje” da njihove potpise provjerava Državno izborno povjerenstvo (DIP), a ne nadležna ministarstva.

“Imam povjerenje u institucije hrvatske države i oni koji su dobili zadatak da to ispitaju to će i napraviti”, kratko je odgovorio Plenković.

Građanska inicijativa Narod odlučuje uputila je dopis premijeru Plenkoviću i članovima Vlade sa zahtjevom da se provjera vjerodostojnosti i broja potpisa prikupljenih za referendum povjeri Državnom izbornom povjerenstvu kao neovisnom i nepristranom tijelu.

Ministar uprave, Lovro Kuščević, lažno je optužio Narod odlučuje za prijevaru u procesu prikupljanja potpisa, čime je teško narušio povjerenje birača da će njegovo ministarstvo nepristrano i vjerodostojno provjeriti broj potpisa.

“Sav je proces narušen i građani ne vjeruju da će Ministarstvo uspjeti neovisno i nepristrano provesti jedan takav kompleksan proces. DIP je to puno puta radio, nadzirao je sam proces izbora i predsjedničkih i lokalnih i državnih. Smatramo da su oni neovisno, kompetentno tijelo koje može to dobro napraviti”, rekla je Natalija Kanački iz GI Narod odlučuje za N1.

Povjerenje građana je dodatno narušeno time što su čelnici najviših državnih tijela napadali referendumsku inicijativu i iznosili neistine o referendumskim pitanjima: predsjednik Sabora, Gordana Jandroković, također je govorio protiv Narod odlučuje, a premijer Andrej Plenković vodio je kampanju protiv referendumskih pitanja i odlučivanja o izbornom sustavu na referendumu.

Preporuka je Venecijanske komisije iz Kodeksa dobre prakse o referendumima da se državni dužnosnici i administrativna tijela moraju suzdržati od izjašnjavanja o referendumskim pitanjima (p. I., čl. 3.1.a-b), a da referendumski postupak provodi nepristrano i neovisno tijelo (p. II., čl. 3.1.).

Zbog navedenih razloga, građanska inicijativa Narod odlučuje, kao zainteresirana strana u procesu raspisivanja referenduma, traži od Vlade da u skladu s preporukama Venecijanske komisije provjeru broja potpisa GI Narod odlučuje provodi Državno izborno povjerenstvo, donosi narod.hr.

Državna tijela, poput Ministarstva uprave i MUP-a, koja su se kompromitirala i izgubila povjerenje birača u svoju neutralnost, ne mogu nadzirati i biti odgovorna za tijek referendumskoga procesa.

DIP je kao nepristrano i neovisno tijelo jamac da će se referendumski proces provoditi bez uplitanja politike.

I.V.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

14 KOMENTARI

  1. Bitno da je to udrugama hvidre ok kao i sve što se događa u zemlji od iseljavanja hrvata nadalje.Vi kao te udruge ne predstavljate mene kao branitelja jer se ja, a mislim i većina branitelja za ovo se nije borila.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × 3 =