Plenković: ‘Nismo dopustili promatrače kod provjere, jer nije bilo potrebe’…”Za Brkića nema mehanizama da ga se makne”

'Nema potrebe za promatrače'...

Kaže da nije bilo potrebe za promatračima...
Podijeli

‘Nema potrebe za promatrače’

Na pitanje može li Brkić ostati na poziciji, Plenković je odgovorio da nema mehanizama koji bi to doveli u pitanje.

– Ovo su ozbiljne stvari, ne mogu biti taj da bih mogao utvrditi na način koji je bio jasan i precizan. To moraju napraviti tijela koja su za to nadležna i to bez političkih upliva ili nastojanja da ih se usmjeri. Fabricirani su i navodni SMS-ovi koji su i mene uključivali “pa me i to zanima kako je to moguće” – kazao je premijer.

Na pitanje zašto referendumskim inicijativama nisu bili dozvoljeni promatrači u procesu prebrojavanja potpisa, Plenković je kazao da je njemu najbitnija da se krene na izradu cjelovitog zakona o referendumu. 

– Ovaj zakon je prepun praznina. Nije ovo prvi referendum koji se radi. Nitko do sada nije dovodio pitanje prebrojavanje potpisa u ranijim fazama. Nema presedana na koji bi se mogli uloviti da bi trebali imati nepovjerenje. Promatrače nismo dozvolili jer po mom dubokom uvjerenju nema potrebe – rekao je.

– Svaki od tih potpisa koji su proglašeni neispravnim moći će provjeriti. U tom procesu vidjet će da li je točno ili nije točno. Neće oni ponovno gledati milijun i 200 tisuća potpisa nego 40-ak tisuća koji su proglašeni nevažećima. To je uobičajen postotak nevažećih potpisa vodeći računa o ranijim referendumima. Treba imati povjerenja u tijela koja rade svoj posao. Sve su mogućnosti tu -zaključio je samouvjereni Plenković.

D.K.


Podijeli

Comments are closed.