Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Zastupnik Mosta u Hrvatskome saboru, prof. dr. sc. Robert Podolnjak, postavio je premijeru Andreju Plenkoviću zastupničko pitanje u vezi s mogućnosti elektroničkog glasovanja na izborima, sukladno preporukama Europskog parlamenta…

Premijer Plenković na ovo  pitanje je odgovorio da  za uvođenje elektroničkog i internetskog glasovanja je potrebna prvenstveno stabilna i sigurna, odnosno održiva telekomunikacijska infrastruktura, te da je nerealno očekivati da se navedeni novi oblici glasovanja primjene već na izborima članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske koji će se održati 26. svibnja 2019. godine.

Ministar uprave Lovro Kuščević u ranijim je izjavama ustvrdio kako je za takav oblik glasovanja potreban internet pete generacije. Stručnjaci pak demantiraju i ministrove tvrdnje, ali i tvrdnje premijera Plenkovića gdje opovrgavaju da je za primjenu dopisnog i elektroničkog glasovanja potrebna 5G mreža interneta.

Također,  upravo je e – glasovanje bilo uvršteno u HDZ – ov predizborni program pod nazivom “Vjerodostojno”, a koliko je Plenković vjerodostojan pokazuje i izbjegavanje ostvarenja izbornog programa HDZ-a, jer je svjestan da primjenom istog gubi dobar dio postotka glasova na izborima.

Koliko se god trudio zaposliti što veći broj članova HDZ-a u javne i državne službe i time osigurati što veću potporu istih na izborima, ipak puno je veći broj onih koji svakodnevno iseljavaju u nemogućnosti osiguranja egzistencije sebi i obitelji jer nisu članovi stranke i bezpogovorni obožavatelji Plenkovićevog  lika i djela. Takvih je veliki broj, pa se pretpostavlja da je zadnjih godina, trbuhom za kruhom, otišlo preko 300 tisuća mladih koji bi zasigurno iskoristili mogućnost dopisnog i elektroničkog glasovanja uputivši poruku što misle o onima zbog kojih su morali napustiti svoju Domovinu bez izgleda da u skorijoj budućnosti dobiju radno mjesto.

Kad se uzme u obzir da se iselila uglavnom mlađa populacija koja se izvrsno služi modernim tehnologijama, te im ne bi bio problem odraditi svoju građansku dužnost, a vjerojatno ne bi svojim glasom nagradili one zbog kojih su morali otići, jasno je da će Plenković odgađati primjenu ove mogućnosti do zadnje granice, kad će vjerojatno pod pritiskom EU-a ipak je morati dozvoliti. Doduše, on će vjerojatno do tada sebi osigurati mjesto u EU administraciji pa ga to neće ni pogađati, ali hoće one koji su mu davali bezrezervnu potporu u provođenju ove politike.

Uz sve to, treba se uzeti u obzir i odugovlačenje s provjerom potpisa građanske inicijative GI NAROD ODLUČUJE za referendum o promjeni izbornog zakona koji je pokazao da su građani nezadovoljni izbornim zakonom koji favorizira dvije velike stranke, te omogućuje liderima da sastavljaju liste i promoviraju one koji im se najmanje ili nikako ne suprostavljaju, ne dozvoljavajući građanima da sami, barem dijelom, odluče o svojim favoritima i ljudima koji rade u njihovu korist, a ne u promoviranju stranačke poslušnosti i šutnje o bitnim problemima hrvatskog naroda.

Kako god bilo, sve je jasnije da Plenković neće dozvoliti promjene oko izbornog sustava, barem dok ne bude siguran da je riješio pitanje nastavka svog političkog života u tijelima EU.

Jozo Ribičić-Brigadir u miru / Braniteljski portal


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

19 KOMENTARI

  1. misli on da će kad ovdje zakipi , pobjeći u Brisel , gdje će brojat novčiće i bit sretan …..možda , ali nešto će mu ipak kvarit sreću . a to je reputacija u vlastitom narodu , loše vibracije barem 3 mil ljudi dopirati će do njega dok diše , a i poslije toga…..

  2. Plenkoviću ne donašaš ti riješenja nego Hrvatski narod . A tebe treba bacit u GOVNO DA MANJE SMRDIŠ .JER TI NISI BIO U OBRANI HRVATSKE 1991 . NITI SI BIO RANJEN NITI TI JE IKO POGINUO . ZATO NE SERI NA USTA . SHVATI JEDNO DA JE SVAKI BRANITELJ GOVORIM O PRAVIM BRANITELJIMA NE O LAŽNJACIMA IZNAD TEBE .

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 2 =