Plenković i Juncker nakon sastanka “u četiri oka”: “Svaki put se ponovno zaljubimo jedan u drugog”…VIDEO…

Novinarka Nove Tv Ivana Petrović je premijera pitala, koja je pitanja otvorio tijekom posjeta srpskog predsjednika Vučića Hrvatskoj, hoće li na ekspertizu dati presudu Međunarodnog suda u predmetu Hrvatske protiv Srbije te hoće li od Srbije zatražiti dokumentaciju iz vukovarske bolnice...VIDEO...

"NERASKIDIVA VEZA"
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Hrvatski premijer Andrej Plenković i šef Europske komisije Jean Claude Juncker obraćaju se javnosti nakon sastanka na kojem su raspravljali o hrvatskom pogledu na budućnost EU, strategiji prema Zapadnom Balkanu te pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a 2020. godine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i šef Europske komisije Jean Claude Juncker obraćaju se javnosti nakon sastanka na kojem su raspravljali o hrvatskom pogledu na budućnost EU, strategiji prema Zapadnom Balkanu te pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a 2020. godine.


“Ovo je bilo veliko zadovoljstvo za mene. Ugostio sam svog dragog prijatelja iz Hrvatske. Susreli smo se već mnogo puta i svaki put se ponovno zaljubimo jedan u drugog. Kad je u pitanju Hrvatska uvijek sam pristran. Hrvatska otkad je usšla u EU je primjer ponašanja i uzela je ozbiljno svoje obveze prema EU. Hrvatska je danas uzor za druge zemlje u EU”, istaknuo je Juncker.

“Imali smo izrazito sadržajan sastanak s kolegijem EK”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković i podsjetio na svoju nedavnu raspravu u EU parlamentu.

“Dotaknuli smo i pitanja koja su relevantna za Hrvatsku u okviru Europske unije”, rekao je Plenković i naglasio da je ambicija i politika hrvatske da uđe u unutarnji krug zemalja EU, u čemu, kako je rekao, ima podršku Europske komisije.

“Također smo govorili o odnosima u susjedstvu. Mi ćemo po tom pitnaju biti solidarni”, istaknuo je Plenković.

“Hrvatska želi da pregovori o financijskom izvješću budu gotovi do vremena našeg preuzimanja predsjedavanja Vijećem Europe”, dodao je Plenković.

Plenkovića i Junckera novinari su pitali ima li pomaka oko graničnog spora između Hrvatske i Slovenije.

“Uvijek sam vrlo oprezan kad je riječ o ovom pitanju i rekao sam da sva nerješena granična pitanja na Balkanu moraju biti riješena prije ulaska tih zemalja u EU”, odgovorio je Juncker.

“Komisija je tu da pomogne. ne govorimo da je tu u pravu Slovenija ili Hrvatska, već pomažemo u rješavanju tog pitanja”, dodao je Juncker.

Plenković je odmah rekao da to danas na sastanku nije bila tema te je ponovio već ranije iznesen stav hrvatske politike o bilateralnom rješenju izvan kompromitirane presude arbitražnog suda.

“Nije dobro poduzimati jednostrane korake, a najgore je kad se taj problem prenosi na naše građane”, dodao je Plenković i pozvao je Junckera i slovenskog premijera Miru Cerara da sjednu zajedno za stol i pokušaju riješiti to pitanje na obostrano prihvatljiv način.

Junckeru je postavljeno i pitanje o posjetu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, a Plenkoviću oko izjave Vučića o uvođenju moratorija na “zapaljive” izjave srbijanskih političara oko odnosa između Srbije i Hrvatske.

“To je svakako bio zanimljiv posjet. Bit ću u regiji krajem veljače i tad ću o tome više govoriti”, bio je kratak Juncker.

“Što se tiče posjeta Vučića, pozicija Hrvatske je da želimo rješiti sva otvorena pitanja i gajiti dobrosusjedske odnose. Sve teme smo stavili na stol, temeljito i pronašli metodologiju kako da o njima razgovaramo pa tako i pitanje ratne odštete”, odgovorio je Plenković, donosi, dnevnik.hr.

“Što se tiče izjave o nekakvim moratorijima na zapaljivim izjavama (srbijanskih političara), morate primjetiti da nitko iz HDZ-a nije podizao tenzije”, naglasio je Plenković.

Urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović premijera je pitala je li proučio Ramljakovu dokumentaciju o savjetnicima.

“Sutra je saborski odbor, nakon toga ćemo sve razmatrati”, poručio je Plenković.

Novinarka Nove Tv Ivana Petrović je premijera pitala, koja je pitanja otvorio tijekom posjeta srpskog predsjednika Vučića Hrvatskoj, hoće li na ekspertizu dati presudu Međunarodnog suda u predmetu Hrvatske protiv Srbije te hoće li od Srbije zatražiti dokumentaciju iz vukovarske bolnice.

“Otvorili smo sve teme, Hrvatska ne mora raditi dodatne pravne analize u procesu u kojemu je sudjelovala. Stručnjaci su svjesni svih aspekata sudskih odluka. Što se tiče svih onih informacija koje će nam pomoći u rasvijetljavanju zločina, Hrvatska je snažno za njih zainteresirana, uključujući i dokumentaciju iz vukovarske bolnice”, kazao je Plenković.

Više o svemu-VIDEO-OVDJE

A.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet × 1 =