Podijeli

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se javnosti u vezi nekoliko aktualnih tema posljednjih dana te najavio da će Hrvatska, tijekom današnjeg dana, nepoželjnim proglasiti jednog ruskog diplomatu.

Tom je prilikom još jednom izrazio sućut Ruskoj Federaciji u vezi s požarom jednoga trgovačkog centra u kojemu je poginulo preko 80 ljudi.Osvrnuo se na sastanak u Bruxellesu prošloga tjedna i kazao da je čelnike vlada država članica EU-a britanska premijerka Theresa May izvijestila o špijunskoj aferi, odnosno istrazi i utvrđivanju činjeničnog stanja.

U vezi s tim kazao je da se Hrvatska odlučila solidarizirati s Ujedinjenim Kraljevstvom. 

-Hrvatska je jedna od 14 država koje će danas tijekom dana proglasiti jednog akreditiranog diplomata u Republici Hrvatskoj personom non grata. S te strane pokazujemo i konkretno da ne prihvaćamo ovakvu vrstu napada s kakvim je bila suočena Ujedinjena Kraljevina – rekao je Plenković.

Podsjetio je i na odluku EU od prošlog petka.

-Vrlo snažno smo osudili napad u Velikoj Britaniji. Rekli smo da dijelimo procjenu vlade Ujedinjene Kraljevine da postoji vrlo velika vjerojatnost da je taj napad došao od strane Ruske Federacije te smo poslali jasnu poruku u petak – poručio je Plenković.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković oko su 50 minuta razgovarali danas u Banskim dvorima, o mogućim mjerama protiv Moskve. Na sastanku u Banskim dvorima bio je i šef SOA-e Daniel Markić.

U međuvremenu se oglasilo i rusko veleposlanstvo koje nikako nije zadovoljno odlukom hrvatske te je u svom priopćenju naglasilo da ovaj brzopleti potez hrvatske, ne vodi ničem dobrom u trenutku kad su se započeli razvijati dobri diplomatski odnosi sa Rusijom.

G.S.


Podijeli

12 KOMENTARI

  1. Jel to u interesu hrv. naroda i njene vanjske politike? Ili je to lizanje guze uniji koja nam je 90ih ukinula elementarno ljudsko pravo na samoobranu kad nam je stavila embargo za oruzje kojim smo se zelili odbraniti.
    SRAMI SE PLENKOVICU

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + jedan =