Plaža Soline, plaža smrti!… Otkrivanje spomen obilježja za poginule hrvatske branitelje i civile na plaži Soline u Biogradu

Program počinje 14. lipnja 2019. u 11 sati kada...

Podijeli

Priču o srpskom zločinu na plaži Soline, plaži smrti-nakon dugog “zataškavanja”ili nemara iz nepoznatih razloga, prva je u Hrvatskoj pokrenula hrvatska braniteljica G.Šarić, koja je napisala prvi tekst o tom stravičnom srpskom zločinu i napadu na civile. O tom nemilom događaju nešto je pisao i zadarski novinar V.Brkić ali je sve to brzo bilo zaboravljeno. Nadalje je ovu priču poticala upravo, gore spomenuta hrvatska Braniteljica G.Šarić, a koju je nastavio jedini u hrvatskoj, i to u više navrata OBJAVIO Braniteljski portal…Nakon što je taj tekst na Braniteljskom portalu pročitan na desetke tisuća i podijeljen je po društvenim mrežama u ogromnom broju, počeli su se javljati ljudi koji su do tada šutili o svemu iz samo njima poznatih razloga…Danas stvari izgledaju drugačije i to je ono za što postoje upravo hrvatski branitelji i Braniteljski portal , da se istine iz obrambenog domovinskog rata i srpski zločini ne zataškavaju, već da se sa istim izlazi u javnost.To je naša dužnost prema svoj našoj poginuloj braći po oružju i nevinim civilima, jednako kao i devedesetih kad smo odlučno stali pred srpskog, četničkog i JNA jugofašističkog agresora i obranili našu napadnutu Hrvatsku…

Četvrt stoljeća prošlo je od najstrašnijih dana Domovinskog rata, kada su na Biograd i okolicu padale na tisuće raketa i granata. I tek u svibnju 2017. godine provodila se istraga protiv nalogodavaca i počinitelja tih gnjusnih ratnih zločina.

Prema rezultatima istrage bivši pukovnici JNA Kosta Novaković i Milan Đilas te benkovački profesor Momčilo Krklješ bili su zapovjednici pobunjenih Srba odnosno zapovjednici vojske tzv. Republike srpske krajine kobne 1993. godine, kada su ispaljivali rakete tipa “Orkan”, ubijali civile i razarali brojne kulturne spomenike i druge civilne ciljeve. Konkretnije, spomenute Kostu Novakovića, Milana Đilasa i Momčila Krklješa sumnjičilo  se da su izdavali, prenosili i izvršavali naredbe za topničke i raketne napade po Zadru, te nizu mjesta u okolici – od Biograda, Sukošana i Turnja, do Maslenice, Zemunika, Pakoštana i drugih mjesta, koja su tada iskusila stravične raketne napade tijekom kojih je poginulo 17 osoba, a više ih je ozlijeđeno. Protiv njih je u konačnici podignuta optužnica pred Županijskim sudom u Splitu. Sudit će im se u odsutnosti.

Zvončići’ padali na civilne ciljeve

Tog 14. lipnja 1993. godine, ničim izazvani pobunjeni Srbi napali su Biograd na Moru raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem tzv. „zvončićima“ koji su padali na civilne ciljeve odnosno plažu Soline. U samo  nekoliko trenutaka, poginulo pet mladih osobaLidija Vrankulj, Danijela Vidaković, Marijan Pulić, Jozo Tomić i Karlo Paić, dok ih je sedmero bilo teško ranjeno. 

Povodom 26. obljetnice pogibije pripadnika specijalnih postrojbi HV Marijana Pulića,Joze Tomića, Karla Paića , te dvoje civila Lidije Vrankulj i Danijele Vidaković ,Grad Biograd i Udruga 1.A. satnije 113. Šibenske brigade, otkrit će spomen oblježje na plaži Soline 14. lipnja 2019. u 11 sati. Grad Biograd i Udruga 1.A.satinje 113. Šibenske brigade zajednički su inicirali i pokrenuliovu akciju otkrivanja spomen obilježja. Tog tragičnog dana 14. lipnja 1993. godine, ničim izazvani pobunjeni Srbi napali su Biograd na Moru raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, s tzv. „zvončićima“ koji su padali na civilne ciljeve odnosno plažu Soline, Tijekom raketiranja u svega nekoliko trenutaka, poginulo je čak pet mladih osoba, : Jozo Tomić, Lidija Vrankulj, Danijela Vidaković, Marijan Pulić, Karlo Paić, dok ih je sedmero teško ranjeno.M.M./G.Š.


SRPSKI ZLOČIN BEZ KAZNE: Biogradsku plažu Soline 14. lipnja 1993. zasuli smrtonosni srpski„zvončići“ i usmrtili petero mladih, sedmero ih teško ranjeno!…

Program počinje 14. lipnja 2019. u 11 sati kada će izaslanstvo Grada Biograda predvođeno gradonačelnikom Ivanom Knezom i Udruga 1.A. satinije 113. Šibenske brigade položiti vjence i zapaliti svijeće ispred spomen obilježja. Obitelji poginulih , brojni visoki uzvanici i mnogobrojne braniteljske Udruge Zadarske županije , također će položiti vjence i zapaliti svijeće .

Plaža Soline, plaža smrti- koju su srbočetnički i jugokomunistički JNA agresori zasuli smrtonosnim zvončićima, na kojoj su poginuli potpuno nevini-je težak srpski ratni zločin za koji nitko nije odgovarao.

M.M. G.Š./Braniteljski portal


Podijeli