Petrinja uskoro na TV Poljske: Ivan Pandža-Orkan govorio o pogibiji francuskog novinara Pierra Blancheta

Umirovljeni hrvatski časnik I. Pandža- Orkan i poljska TV ekipa danas su također obišli sličnu spomen ploču njemačkom novinaru Egonu Scotlandu, od Srba ranjenog u Jukincu na ulazu u Glinu, a preminulog u prijevozu za bolnicu u Sisak. Gledatelji u Poljskoj vidjet će i mjesto pogibije snimatelja HTV Gordana Lederera na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, lokaciju nestanka ruskih novinara Viktora Nogina i Genadija Kurinnoya, te druge slučajeve stradavanja stranih izvjestitelja...

Podijeli

Gledatelji poljske televizije uskoro će vidjeti Petrinju snimljenu danas, u ponedjeljak, 18. ožujka. Višečlana poljska TV ekipa iz Lodža, trećeg po veličini grada u toj zemlji, ide tragom iz Domovinskog rata u okupiranim krajevima Hrvatske ubijenih i nestalih inozemnih novinara ili maltretiranih i opljačkanih pressovaca, poput dvojice Poljaka na Kordunu. Oni su kod Vrginmosta opljačkani, pretučeni, jedva se spasili, pobjegli preko Prijedora do Beograda i u Poljskoj napisali cijelu knjigu o strahovito doživljenom od Srba u okupiranoj Hrvatskoj.

O stradavanjima pripadnika inozemnih, ali i iz hrvatskih medija, najizvornije podatke posjeduje i puno detalja i činjenica znade hrvatski branitelj, istraživač povijesti toga razdoblja Ivan Pandža –Orkan, koji je danas poljskoj TV ekipi u središtu Petrinje kazivao o smrti francuskog novinara Pierra Blancheta. Prilog je snimljen ispred spomen ploče nedaleko mjesta pogibije ovog novinara 19. rujna 1991., uz kojeg je teško ranjen, ali preživio, švicarski novinar Patric Gigante.

Foto/PS portal

Umirovljeni hrvatski časnik Ivica Pandža- Orkan i poljska TV ekipa danas su također obišli sličnu spomen ploču njemačkom novinaru Egonu Scotlandu, od Srba ranjenog u Jukincu na ulazu u Glinu, a preminulog u prijevozu za bolnicu u Sisak. Gledatelji u Poljskoj vidjet će i mjesto pogibije snimatelja HTV Gordana Lederera na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, lokaciju nestanka ruskih novinara Viktora Nogina i Genadija Kurinnoya, te druge slučajeve stradavanja stranih izvjestitelja.

U Domovinskom ratu poginulo je 14 naših domaćih novinara, snimatelja i tehničara te šest stranih novinra, a za njih nekoliko smrt nije zabilježena ili se vode kao nestali, podaci su Hrvatskoh novinarskog društva.

piše /Antun Petračić


Podijeli

Comments are closed.