Podijeli

Gledatelji poljske televizije uskoro će vidjeti Petrinju snimljenu danas, u ponedjeljak, 18. ožujka. Višečlana poljska TV ekipa iz Lodža, trećeg po veličini grada u toj zemlji, ide tragom iz Domovinskog rata u okupiranim krajevima Hrvatske ubijenih i nestalih inozemnih novinara ili maltretiranih i opljačkanih pressovaca, poput dvojice Poljaka na Kordunu. Oni su kod Vrginmosta opljačkani, pretučeni, jedva se spasili, pobjegli preko Prijedora do Beograda i u Poljskoj napisali cijelu knjigu o strahovito doživljenom od Srba u okupiranoj Hrvatskoj.

O stradavanjima pripadnika inozemnih, ali i iz hrvatskih medija, najizvornije podatke posjeduje i puno detalja i činjenica znade hrvatski branitelj, istraživač povijesti toga razdoblja Ivan Pandža –Orkan, koji je danas poljskoj TV ekipi u središtu Petrinje kazivao o smrti francuskog novinara Pierra Blancheta. Prilog je snimljen ispred spomen ploče nedaleko mjesta pogibije ovog novinara 19. rujna 1991., uz kojeg je teško ranjen, ali preživio, švicarski novinar Patric Gigante.

Foto/PS portal

Umirovljeni hrvatski časnik Ivica Pandža- Orkan i poljska TV ekipa danas su također obišli sličnu spomen ploču njemačkom novinaru Egonu Scotlandu, od Srba ranjenog u Jukincu na ulazu u Glinu, a preminulog u prijevozu za bolnicu u Sisak. Gledatelji u Poljskoj vidjet će i mjesto pogibije snimatelja HTV Gordana Lederera na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, lokaciju nestanka ruskih novinara Viktora Nogina i Genadija Kurinnoya, te druge slučajeve stradavanja stranih izvjestitelja.

U Domovinskom ratu poginulo je 14 naših domaćih novinara, snimatelja i tehničara te šest stranih novinra, a za njih nekoliko smrt nije zabilježena ili se vode kao nestali, podaci su Hrvatskoh novinarskog društva.

piše /Antun Petračić


Podijeli

2 KOMENTARI

  1. kako su se oni tamo stvorili bog te pitaj..pretpostavka je da su zalutali…ti zadnji dani prije pada petrinje bili su anarhicni…u togu dana nekoliko puta su padali polozaji neki su se vracali ali nisi znao vise gdje je njihova linija a gdje nasa…nakon tih stradalih francuza nekoliko sati iza njih stradalo je dvoje pripadnika tigrova u blizini od granate…drugi dan 20.9.1991 dan prije pada petrinje izasli su tenkovi iz vojarne kao i cetnici…i zauzeli taj dio grada oko vojarne…mi smo s epoceli povlaciti prema mostu na rijeci petrinjcici…i dalje prema brestu

  2. eh sad me ovo podsjeti…bio sam blizu kad je francuski novinar poginuo 19.9.1991…dva dana prije pada Petrinje…to je bilo blizu vojarne tzv.jna..ne znam sto je bilo tada ovoj dvojici novinara…sa svih strana se puca..narocito snajperi..cetnici su vec tada drzali gotovo pola petrinje,..ovo je tog dana bila prva crta..nas sest se nalazilo mozda od ovih francuza nekakvih dvjesto metara kad smo culi strahovitu eksploziju..mislili smo prvo da je mozda njihov tenk naletio na mine..kad smo vidjeli nekog naseg policajca i civila kako trce prema nama i vicu da je neki auto naletio na mine..nismo znali da su novinari..odnosno tada je to vrijeme bilo vrijeme smrti i rata…nitko se na pocetku nije smio pribliziti gorucem automobilu..kako sam rekao snajperi su tukli sa svih strana…a i cetnici iz obliznje vojarne..ne znam tko je uspostavio kontakt sa cetnicima ali su prestali pucati..pa je tek tada do auta i ranjenoga uspjelo doci nekoliko gardista…koji su ranjenog civilnim autom brzo odvezli u smjeru bresta…kasnije smo doznali da se radilo o francuskim novinarima

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + četrnaest =