PETA GODINA TRAGIČNE SMRTI BIBINJSKOG GARDISTE- CRVENA BERETKA Duško Bugarija Dule nije zaboravljen

- Ponosni smo što je bio dio nas, što smo ga poznavali, Dule je bio čovjek kojeg se ne zaboravlja, rekao je satnik Dragan Prtenjača, Dulin suborac i ratni zapovjednik...

Foto-Velimir Brkić
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Dočasniku Hrvatske vojske Dušku Bugariji Duli iz Bibinja,  pripadniku 4. gbr. Pauci, na mjesnom groblju odana je počast na petu  godišnjicu njegove tragične smrti. Broj branitelja koji su umrli i izvršili  suicid je zastrašujući, legendarni Dule je ovozemaljski život prekinuo u  50. godini, 2014…

Molitvu odrješenja je predvodio don Zdenko Milić, župnik Bibinja.

– Ponosni smo što je bio dio nas, što smo ga poznavali, Dule je bio čovjek kojeg se ne zaboravlja, rekao je satnik Dragan Prtenjača, Dulin suborac i ratni zapovjednik.

Prošao sva bojišta

Na mjesnom groblju Sasavac polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća  izraz poštovanja odali su brojni prijatelji i suborci iz 112. brigade i 4. gbr.  Pauci te županijskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata na čelu s  Udrugom veterana 4. gardijske brigade i Udruge branitelja liječenih od  PTSP-a u kojima je Bugarija bio istaknuti član.

– Duško Bugarija Dule, dragovoljac je Domovinskog rata od 1. lipnja  1991. U četiri i pol godine prošao je sva bojišta, do 31. prosinca 1992. u  112. brigadi a potom u sastavu 4. gbr Pauci, naglasio je Prtenjača, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Zadarske županije.

Do 2004. i odlaska u mirovinu Bugarija je bio profesionalni hrvatski  vojnik u Kninu.

– Pričati o Duli znači govoriti o nevjerojatnoj snazi i upornosti jednog  jedinstvenog rodoljuba i domoljuba, znači čitati veliku domovinsku knjigu ostvarenja snova običnog, malog čovjeka koji je zajedno sa svojim  Paucima ostvarivao po mnogima nemoguće, kazao je Dragan Prtenjača,

Veliko srce i beskrajna ljubav prema domovini

Prvi borbeni zadatak Dušku Bugariji Duli bila je obrana Kruševa u  srpnju 1991. Slijedile su akcije od Zadra, Drniša, Šibenika, Vodica. Poslije  Južnog bojišta hrabar i odvažan hrvatski branitelj iz Bibinja je uspješno  sudjelovao u operaciji Maslenica te u akcijama Zima 94, Skok-1 i Skok-2,  Ljeto 95, a potom u akcijama Oluja, Južni potez i Maestral, donosi zadarskilist.hr.

– Tijekom Domovinskog rata 4. brigada nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj, ponosno će Prtenjača.

U Domovinskom ratu je sudjelovalo oko 800 Bibinjaca, među njima i  Dule koji je imao veliko hrvatsko srce, beskrajnu ljubav prema domovini.

– Put Duška Bugarije Dule s crvenom beretkom put je viteštva i časti  hrvatskog vojnika, poručio je Roko Danči Režan, zadarski tenkist iz Bibinja u čijoj je konobi uz potporu Općine Bibinje upriličen prigodni domjenak i nastavljeno druženje.

Piše-Velimir Brkić-zadarskilist.hr


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

11 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + petnaest =