‘Pet zapovjednika obrane vukovarskog Sajmišta’: Doprinos istini o jako teškom ratnom vremenu za Hrvatsku i hrvatski narod

Film je prema rasporedu 1. rujna u kinu Valli u Puli...

Podijeli

Dokumentarni film ‘Pet zapovjednika obrane vukovarskog Sajmišta’ prikazivat će se na ovogodišnjem 67. Pulskom fimskom festivalu koji se održava od 22. kolovoza do 4. rujna…

Redatelj je Vladimir Andrić, glumac i režiser vinkovačkog kazališta ‘Joza Ivakić’, koji se vrlo uspješno dokazao i kao redatelj filma s ratnom tematikom, a scenarij je napisala Mila Vida umirovljena vinkovačka novinarka. Montažu je odradio Darko Bušnja. Film je nastao na inicijativu Nikole Tarle, predsjednika humanitarno-kulturno braniteljskog centra Vukovar.

Dokumentarni film o legendarnim zapovjednicima obrane Sajmišta, južnom dijelu prilaza gradu Vukovaru, najtežem dijelu bojišnice u gradu, o Damjanu Samardžiću, ratnog imena ‘Veliki bojler’, prvom zapovjedniku obrane Sajmišta, Petru Kačiću, ratnog imena ‘Srednji bojler’, drugom zapovjedniku, Velimiru Đereku, ratnog imena ‘Sokol, trećem zapovjedniku, Ivanu Poljaku, također ratnog imena ‘Sokol’, četvrtom zapovjedniku, i Josipu Tomašiću-Osi, petom, posljednjem zapovjedniku obrane Sajmišta, priča je o pet heroja koji su svojim domoljubljem i hrabrošću pokazali da iznad svega ljube svoj dom i svoj narod.

Film se snimao na autentičnim mjestima, u Vukovaru, Rijeci, Imotskom, Sinju. Snimani su iskazi obitelji, koji su u prvom dijelu filma iznijeli neka svoja sjećanja na mladenačke dane ovih heroja, prije uključivanja u obranu Domovine od nasrtaja i brutalne agresije srbočetničkog agresora.

Drugi dio filma bazira se na svjedočanstvu o svemu onome što je bilo vezano uz Sajmište, na njihovu zapovjednu odgovornost, s posebnim osvrtom na individualni doprinos obrani Sajmišta od srpskog agreso0ra koji je rušio sve pred sobom. Osim sa članovima obitelji razgovaralo se i s Ivanom Anđelićem-Doktorom, jednim od zapovjednika obrane Vukovara, koji je na svoj osebujni način iznio svoja sjećanja o ratnom putu ovih heroja.

Dokumentarni film o petorici ratnih zapovjednika obrane Sajmišta svojevrsni je doprinos istini o teškom ratnom vremenu za Hrvatsku i hrvatski narod. Ujedno i prigoda da se dostojanstveno progovori o ratnim ožiljcima koji ostaju trajni, koje je nemoguće izbrisati jednim životnim vijekom. Znak je to i poštovanja prema onima koji su za istinu, pravdu i slobodu Domovine u obrani od srbočetničkog agresora dali najviše, svoj život.

Film je prema rasporedu 1. rujna u kinu Valli u Puli.

Uvrštavanje ovog dokumentarnog filma u program Pulskog filmskog festivala, najstarijeg filmskog festivala u Hrvatskoj i jednog od najstarijih u Europi, veliko je priznanje ponajprije pokretačima ovog vrlo značajnog projekta produkcijskoj kući ‘Humanitarno-kulturni braniteljski centar Vukovar’ i producentu Nikoli Tarli. Naravno i redatelju Vladimiru Andriću koji je, na temelju scenarija Milke Vida, znalački odradio svoj dio posla, te montažeru ovog filma Darku Bušnja.

H.H.


Podijeli