Pentagon donio nova pravila:Zastava Konfederacije više se ne smije isticati u prostorima američke vojske

Predsjednik Donald Trump nedavno je stao u obranu tih zastava...

Podijeli

Zastava Konfederacije više se ne smije isticati u prostorima američke vojske nakon što je Pentagon objavio nova pravila o zabrani “simbola podjele”, objavio je u petak BBC…

Zastave su moćni simboli, osobito vojnoj zajednici kojoj one utjelovljuju zajedničku misiju, povijest i posebnu, bezvremensku povezanost vojnika, napisao je ministar obrane.

Zastava Konfederacije više se ne smije isticati u prostorima američke vojske nakon što je Pentagon objavio nova pravila o zabrani “simbola podjele”, objavio je u petak BBC.

Ministar obrane Mark Esper nije izričito naveo tu zastavu u poslanom dopisu, ali u njemu navodi da se zabranjuju zastave koje simboliziraju podjele.

Konfederaciju su činile južne savezne države koje se borile protiv ukidanja ropstva u američkom građanskom ratu.

Nedavni proturasni prosvjedi obnovili su pozive za zabranu zastava Konfederacije diljem SAD-a.

– Zastave su moćni simboli, osobito vojnoj zajednici kojoj one utjelovljuju zajedničku misiju, povijest i posebnu, bezvremensku povezanost vojnika – napisao je Esper u dopisu vojnim zapovjednicima.

 

Dodao je da je glavna američka zastava “Stars and Stripes” i da se vojsku potiče da je ističe. Ostale zastave “moraju biti usklađene s vojnim imperativima reda i discipline, tretirati sve naše ljude dostojanstveno i s poštovanjem i odbacivati simbole podjele.”

Dopis sadrži popis prihvatljivih zastava, uključujući one koje pripadaju saveznim državama i teritorijima, vojnim jedinicama, američkim saveznicima, partnerima i organizacijama poput NATO-a.

Ratna mornarica i marinci već su zabranili isticanje zastava Konfederacije.

Predsjednik Donald Trump nedavno je stao u obranu tih zastava.

– Znam ljude kojima se sviđa zastava Konfederacije i oni ne misle pritom na ropstvo. Mislim da je to sloboda govora – rekao je Trump u subotu u intervjuu za CBS News.

– Radilo se o zastavama Konfederacije, pokretu Black Lives Matter ili bilo čemu drugom o čemu želite govoriti, to je sloboda govora – dodao je Trump.H

T.H.


Podijeli