Penava: “Rezultati izbora u BiH ‘debakl su hrvatske vanjske politike”.Hvala Amerikanci, hvala naši saveznici jer hrvatska politika nije na razini zadatka

Ivan Penava-foto-screenshot
Podijeli

– Predsjednik Domovinskog pokreta, Ivan Penava, danas je na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru komentirao netom objavljene rezultate općih izbora u Bosni i Hercegovini koji se kroz medije, a posebice nacionalnu televiziju, predstavljaju na neprihvatljivoj konstrukciji temeljenoj na lažima, proglašavajući rezultate Dragana Čovića i aktualne vlasti u RH kao veliku, povijesnu pobjedu.

– Kakva je to pobjeda kada ponovno imamo predstavnika Hrvata u liku i djelu Željka Komšića u Predsjedništvu BiH. Nakon ovih izbornih rezultata – debakla hrvatske vanjske politike, jedino što mogu reći je, hvala Amerikanci, hvala naši saveznici jer hrvatska politika nije na razini zadatka, ustvrdio je Penava na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, komentirajući rezultate izbora u BiH.

Penava tvrdi kako najsnažnije karte u BiH, od sva tri konstitutivna naroda, od Domovinskog rata do 1995. i potpisivanja Daytonskog sporazuma, imaju upravo Hrvati, te da je administracija Andreja Plenkovića naslijedila nekoliko aduta koje ima u rukama, ali ih, tvrdi, ne zna i ne koristi ih kako treba,a u korist našeg naroda te u korist BiH.

”Jedna karta je Washingtonski sporazum, druga jaka karta je Daytonski sporazum, treća, neoboriva i najjača karta je pobjeda hrvatske vojske, HVO-a i armije BiH u oslobodilačkom ratu, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH. Četvrta jaka karta je savezništvo sa SAD-om koje je bilo na razini da su nas molili da se zaustavimo pred Banja Lukom, a danas je, nažalost, zbog ovakvih političara koji su daleko od snage i kalibra dr. Franje Tuđmana, takvo da je Hrvatska marioneta koja, nakon svih ovih okolnosti koje sam nabrojao, uz sva ova četiri jaka aduta, nije niti ravnopravan partner za stolom. Na ta četiri aduta dodajte još dva: da je jedino Hrvatska, za razliku od RS i BiH, članica EU kao peti adut i članica NATO saveza kao šesti adut”, poručio je Penava te se zapitao što su radili Dragan Čović i Andrej Plenković posljednjih šest godina.

”Kakva je to danas pobjeda kad ponovno imamo predstavnika Hrvata u liku i djelu Komšića u predsjedništvu BiH?!”

Penava smatra kako su ovi izborni rezultati debakl hrvatske vanjske politike te se zapitao o čemu priča Dragan Čović kada se hvali povijesnim uspjehom hrvatskog naroda.

”Je li to isti onaj Dragan Čović koji je sudjelovao na Danu Republike Srpske u Banja Luci s Miloradom Dodikom?!

O čemu oni pričaju, o čemu nacionalna, državna televizija priča?! Pozitivna stvar na ovim izborima je činjenica da su Bakir Izetbegović i SDA izgubili ove izbore sa svojom radikalnom politikom koja je, pod krinkom građanske države, promovirala velikobošnjački hegemonizam kako bi utopila Hrvate i pretvorila ih u nacionalnu manjinu”, jasan je bio Penava.

Penava je istaknuo kako se Domovinski pokret zalaže za cjelovitu BiH sastavljenu od dva entiteta: Republike Srpske i Federacije BiH u kojoj će hrvatski narod biti konstitutivan narod i gdje će sam birati svoje predstavnike, što su temelji Washingtona i Daytona. Pozvao je i Denisa Bećirovića da prepozna situaciju i interes hrvatskog naroda jer je, smatra Penava, to interes BiH te da gradi BiH u suradnji s hrvatskim narodom na ovim prijateljskim savezničkim osnovama.

”To je jedino jamstvo perspektivne BiH, ravnopravne članice EU i NATO saveza kojoj Hrvatska može i mora biti i partner i jamstvo, i ako hoćete sponzor, za sve pozitivne stvari koje baštinimo kao europska demokracija i civilizirani zapadni svijet. To je jedina karta koja BiH i hrvatski narod spašava od negativnih trendova. Nemojmo zaboraviti da g. Čović i g. Plenković slave tu pobjedu koju samo oni vide, a demografski podaci za BiH i hrvatski narod u njoj daleko su gori od ove katastrofe koja se događa u Hrvatskoj”, poručio je čelnik Domovinskog pokreta.

Upozorio je i da su demografski podaci za BiH i za bosanskohercegovačke Hrvate daleko gori od “katastrofe koja se događa u Hrvatskoj”.


Podijeli