Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

RTL-u Danas gostovao je Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, čovjek koji je organizacijom prosvjeda u Vukovaru prozvao državne instutucije zbog neprocesuiranja ratnih zločina i okupio tisuće na vukovarskom prosvjedu..

Kako je moguće da netko 16 godina radi u Gradskoj upravi, a osumnjičen je za ratni zločin?

 

Moguće je, ako nemate nekoga da istraži dotične predmete, ako nemate nikoga da ih procesuira, osudi, ako nemate sustav iza sebe na što smo sve ovo vrijeme ukazivali pa tako i prosvjedom koji je održan 13. listopada. Onda imate činjenicu koja je tu, da su određene osobe u vašoj neposrednoj blizini 20 i više godina i da slobodno šeću. Da svi zajedno nosimo teret njihovih zlodjela. I onda imate ovakvu jednu nestvarnu situaciju ili nemoguću situaciju kakvu imamo u Vukovaru.

Jeste li Vi znali za tu osobu, jeste li se susretali s njim?

U ovom slučaju, pa čak i sad u ovom trenutku ne bih ni likovao niti na bilo koji način dizao prašinu. Pustimo presumpciju nevinosti, pustimo da institucije profesionalno odrade svoj posao i neka na kraju krajeva pokažu tko je kriv, a tko je nevin, a krivca onda i kazne.

 

Ima još ovakvih primjera u Vukovaru?

Naravno da ima. I na to smo ukazali i dokazali na nekoliko različitih načina. Nadam se da je ovo iskorak u pravom smjeru i da ih u uskoroj budućnosti neće biti.

Premijer Plenković kazao je kako uhićenja nisu posljedica pritisaka nastalih nakon prosvjeda. Kako to komentirate?

Volio bih da je tako i želio bih vjerovati da je tako. Pročitao sam izjavu i premijera i ministra i vjerujem da je istina što je ministar Božinović rekao da je takve primjere bilo lakše otkriti prije 20, 15 godina nego što je to danas, ali na kraju krajeva, prosvjed se dogodio upravo zato što se takve stvari nisu dogodile i nitko se ne treba osjećati prozvanim osim ljudi koji su odgovorni za procesuiranje ovakvih stvari. Daj Bože da su se trgnula i pravosudna tijela u ovoj državi i izvršna vlast koja je odgovorna za ovakve stvari i da konačno odradimo posao bez da se moramo gledati poprijeko i prokazivati jedni druge, tko je odradio svoj dio posla, a tko nije.

Koja je poruka suživotu na ovim prostorima? SDSS kaže da vlada atmosfera netolerancije.

-NOVO – ZBOG RATNOG ZLOČINA NEKOLIKO UHIĆENIH U VUKOVARU U policijskoj akciji pao i djelatnik gradske uprave…

Što je onda bilo toleriranje zločinaca u neposrednoj blizini? To je bila zdrava tolerancija, po njihovom. Apsolutno odbacujem s gnušanjem njihov pokušaj kolektivizacije, krivnje i prebacivanja odgovornosti i uvlačenjem cijelokupne srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj u ovu priču. Znači, ovdje nitko, počevši od mene, ne optužuje nikakvu grupaciju, niti po vjeri niti po nacionalnosti. Ovdje govorimo o imenima i prezimenima i to je bio predmet i prosvjeda 13. listopada. Ovo su jeftini pokušaji da se odgovornost prebaci na cijelu jednu zajednicu. Bojim se da ti koji to čine, štite pojedince u svojim redovima. I to je zapravo problem u kontinuitetu, od nastanka ove države, s tim nekim akterima koji se sada javljaju, kaže Ivan Penava.

T.H.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

46 KOMENTARI

 1. Svaka Vam čast gospodine Penava.!!
  Ostanite čvrsti i dosljedni svojih stavova.!!
  Slažem se, da bi trebali biti premjer hrvatske vlade, jer jedino vi činite to što niko ne čini za našu ljepu Hrvatsku.!!

 2. Samo naprid da tebe nije i biskupa nebi niko progovorio za napaćeni Vukovar živio hrabro i kandidiraj se za premijera dobivaš izbore takvi nama trebaju hrvati domoljubi a ne izdajice svog naroda napaćenog

 3. Bravo Ivane Penava ; ostani vjeran sebi i hrvatskome narodu !
  Kako se zove ovaj drugi zlotvor iz Borova n. ,ovaj iz gradske uprave je Vladimir Vezmar sa sajmišta !

 4. Kako je moguće da u Hrvatskoj postoje srpske stranke i srpske škole?? Jeli ovo srbija ili Hrvatska, ili smo malo Hrvatska, a malo srbija i još malo kome to god padne na pamet??? Hrvatska mora uspostavit pravni poredak i suverenitet na cjelokupnom svom teritoriju.

 5. Car četnika je Stanimirović, on mora odgovarat, za pokolj pacijenata iz Vukovarske bolnice i Tovarnika. Kad toga gada Uhite, svi če propjevat, a Pupi će zašutit, jer i on ima ,putra na glavi. Al do tada, ZDS i naprid , gosp. Penava Viteže Vukovarski..

 6. Penava pred tobom je Hrvatska ISTINA i BUDUĆNOST DOSToJANSTVO. HRVATSKOG. ČOVJEKA. ŽELIMO DA UPRAVO TI ZASJEDNES NA VRH ?? SABORA -PRESJEDNIK. HRVATSKA NADA I SPAS JE. UPRAVO U TEBI. BUDI KANDIDAT BIT. ĆEŠ IZABRAN.

 7. Moj dobri Penava, svaka ti čast na svemu što si učinio. Ostani ponosan i čestit i ne pravdaj se NIKOME! Pogotovo ne genocidnoj stoci. Oni su bili agresori na našu državu a mi smo samo branili svoje. Točka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + tri =