Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Svi znamo, ili bi trebali znati, tko je bio agresor tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata na Hrvatsku. To su naravno bili: Srbija, Jugoslavenska narodna armija (JNA), Crna Gora i druge tzv. paravojne postrojbe, ali i izdajnici, dezerteri i slični.

Nema tu dileme, sve je čisto kao suza.

Međutim, zašto Srbi, a poglavito Crnogorci o tome imaju drugačije mišljenje?
Jedan njihov pravni stručnjak to je objasnio ovako: „Politički stavovi se ne unose u zakone, a po ovom pitanju se radi o klasičnom primjeru političkog stava. Kada za neku državu kažete da je agresor bez ikakvog postupka, to je politički stav, a on nije zakonska materija. To zna svaki pravnik-početnik. To može biti stav partije. Može biti čak i stav Vlade. Ali, to se rješava pred sudovima – što je agresija i tko je agresor!“

Zatim navode da se „ne mogu proglašavati Srbija (Crna Gora) da su kao subjekt međunarodnog prava bili agresori na Republiku Hrvatsku, jer one u to vrijeme nisu ni postojale kao suverene i samostalne države koje su subjekti međunarodnog prava. One su bile jedinice u okviru federalne države ili ostataka bivše federacije, što bi značilo da je to pitanje procesno i materijalno neodrživo.“

Na ova pitanja svakako bi trebalo čuti i mišljenje druge strane, tj. hrvatskih pravnika. Naime, kao prvo, neosporno je da su Srbi zajedno sa svojim saveznicima napali Hrvatsku. Pa, nisu valjda „vanzemaljci“! A kao drugo, kako to da „nema“ sudskih tužbi za agresiju, ubijanje, rušenje, protjerivanje, otuđivanje i tome slično? Kako će nam i na temelju čega netko platiti ratnu odštetu, ako nijedan sud na svijetu ni 26 godina od početka agresije nije donio ni jedno ne prvostupanjsko, već nikakvo rješenje? Srbi, kao što se vidi, to odlično iskorištavaju.

Govore i pišu kao da „luk nisu jeli ni mirisali“, bez obzira što su i pravni i ini nasljednici bivše Jugoslavije. Nama kao da preostaje da tužimo Jugoslaviju (koje nema) i JNA (koju nema). U Hrvatskoj žive i rade još relativno brojni Jugoslaveni, ali oni se i danas pretvaraju da „nisu bili tu“ kad je došlo do rata, tako da ni njima nitko ne može ništa.
Tko će nam i kada nadoknaditi ogromnu štetu koju su nam nanijeli agresori?

Bojimo se da će opet Hrvatska biti „kriva“ kao što je „kriva“ za Jasenovac i druge zločine nakon II. svjetskog rata te da ratnu odštetu i druge naknade možemo – zaboraviti.

Dakle, hrvatski političari, pravnici i povjesničari tko je kriv što agresori na Republiku Hrvatsku nisu i prema svemu sudeći nikada ni neće biti osuđeni?

Nadamo se da zbog toga nećete kriviti i one koji su dali svoje živote za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu!

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rat 91. (UHBDR91.)


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •