Pavković: Pupovče, nećeš protestirati što se u Srbiji i ulice nazivaju po četnicima?

Neki će možda reći da se ne treba obazirati što rade oni „tamo daleko“, ali ako ćemo neprestano šutjeti i marginalizirati takve stvari, bojimo se da ćemo ispasti „ovce“. (Kao što smo dosad ispali u niz sličnih situacija.)...

Foto/Tanjug
Podijeli

Dok se u Hrvatskoj plijene zastave HOS-a,  a uhićuje one koji viču – Za dom – spremni, u Srbiji posve druga slika. U Kragujevcu su odlučili da jedna ulica nosi ime po mladom četniku Aleksandru Saši Čačareviću, koji je 15. studenoga 1991., kako pišu tamošnji mediji, junačkom smrću poginuo na ratištu u Vukovaru “braneći čast otadžbine”, kao dragovoljac, pripadnik zločinačke JNA. Mobiliziran je kao kuhar, ali dolaskom u Vukovar  sam je tražio da ide u prve borbene redove, u borbu protiv „ustaša“, tim prije kako je govorio „ima odličje odličnog strijelca“ koje je dobio od JNA, pa je vjerovao da može potući veliki broj Hrvata.

Prije odlaska u borbu  također je istaknuo da su u njegovoj obitelji pradjed, djed i roditelji bili borci, od balkanskih ratova pa do ovoga u Hrvatskoj. Njegov četnički zapovjednik Marko Kovač je rekao da je on u ratu u Vukovaru bio primjer „kako se voli i gine za otadžbinu“, te da je stoga zaslužio da se po njegovu imenu nazove i jedna ulica!

Dakle, Srbima ne odgovara kad Hrvatska obilježava svoje ratne obljetnice, kad pjeva Marko Perković Thompson, ali oni i dalje tjeraju po svome, kao da nisu bili agresori u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu.

Što u svezi toga radi hrvatsko veleposlanstvo u Srbiji? Jesu li se barem pobunili ili kritizirali ovaj bezobrazluk?

Čudno je i neobično što se dosad na ovu inicijativu nije javio Srbin po zanimanju Milorad Pupovac ili pak ona Vesna Teršelič ili pak onaj „pizdun“ od čovjeka Drago Pilsel. Kako to da im ne smeta činjenica da  Srbi bez problema slave i uzdižu četničke zlotvore, a smeta im  kad i neki članak počinje s velikim „U“?

Neki će možda reći da se ne treba obazirati što rade oni „tamo daleko“, ali ako ćemo neprestano šutjeti i marginalizirati takve stvari, bojimo se da ćemo ispasti „ovce“. (Kao što smo dosad ispali u niz sličnih situacija.)

Srbima treba odgovarati na svaku njihovu provokaciju, poglavito ako je uperena, kao ova, protiv borbe Hrvata za slobodu.

Dosta je njihove dvoličnosti!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podijeli