Pavković: Predsjednice, gdje je lenta, gdje je predloženo odlikovanje?…Lenta je znak predsjedničke časti!

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Dok se ratni zločinci, poput Šešelja, slobodno šeću Srbijom, sve „ratne strjelice“ nakon obilježavanja VRO Oluja u Kninu uperenu su protiv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Pljuju je svi: s lijeva i desna, a čak su neki napisali da bi trebala nešto pojesti, pa da može bolje piti, ni malo ne poštujući funkciju koju obnaša. Takve gadosti koje se o njoj šire i u hrvatskim medijima nije dobio ni srbijanski predsjednik, koji ih je itekako zaslužio.

Međutim, dok se mnogi bave njezinim „alkoholizmom“, nas bi prije svega zanimalo: što je s njezinim prijedlog o ustanovljenju odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom koji bi bio dodjeljivan hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja RH za promicanje nacionalnog zajedništva?

O tome se relativno brzo prestalo govoriti, pa se bojimo da ovaj prijedlog ne padne u zaborav, odnosno vrlo smo znatiželjni tko će prvi dobiti ovo visoko odličje?Inače, Hrvatima je „puna kapa“ odličja. Naime, predsjednici RH Tuđman, Mesić i Josipović podijelili su oko 750.000 odlikovanja, medalja i priznanja! Najviše ih je dakako podijelio prvi hrvatski predsjednik, koji je i sam primio najviše državnih odlikovanja, u jednom danu, 1995., dobio ih je devet te sve četiri medalje.

Prilikom prisege Kolinda je samo pokzala predsjedničku lentu i ponovo je spremila u škrinju iz koje je nikad nije izvadila, što je samo znak da ni ona kao njeni prethodnici (osim Tuđmana) neće na sebe u prigodama stavljati predsjedničku lentu a što joj jasno piše u Ustavu RH.

Nu, na ovim prostorima nitko po tome nije dostigao Josipa Broza Tita. Taj je primio 104 strana i dvadeset domaćih odlikovanja (vjerojatno neka i za Bleiburg, Hudu Jamu ili pak za Goli otok).-Od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović voljeli bi čuti – gdje je spremila, odnosno gdje čuva lentu predsjednika Republike? Lentu nam je u jednoj kutiji pokazala prigodom inauguracije, a vjerno ju je nosio jedino dr. Franjo Tuđman, do 1999. godine. Predsjednik države je inače u svečanim prigodama mora nositi po zakonu, a osobito za Dan pobjede, predaje priznanja i akreditiranje diplomatskih i konzularnih predstavnika…

Kad su žalosni predsjednici države bili Mesić i Josipović oni je nisu ni pokazali, njih ni po tome zakon nije zanimao.

A lenta se sastoji od trobojnice, ukrašene zlatnim obrubom. Na sredini ima grb, s lijeve strane ukrašen zlatnim grančicama hrasta, a s desne zlatnim grančicama masline. Jedan kraj lente s drugim spaja se kopčom, a ona na sebi ima pleter i grb predsjednika države.

Lenta je znak predsjedničke časti!

Neke stvari, a poglavito obećanja se ne smiju zaboravljati, a još manje marginalizirati.

Stoga, draga predsjednice, pokažite nam lentu, ali i odlikovanje u čast prvog hrvatskog predsjednika!

Vrijeme je!

Mladen Pavković


Podsjetimo; Dodjela predsjedničke lente, kao znak predsjedničke časti prvom Hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na kojeg se veliki broj hrvatskih političara danas poziva i često ga zazivaju u svojim političkim govorima…VIDEO…

Vezane vijesti; 

-AKO PREDSJEDNIK KRŠI USTAV I ZAKON:nije jasno zašto bi ga se morali pridržavati i obični, mali ljudi

-Veliki broj državnih i mnogih drugih svečanosti u mandatu Predsjednice Grabar Kitarović su prošli a predsjedničkoj lenti ni traga!

ZAKON I PREDSJEDNIČKA OBILJEŽJA U HRVATSKOJ: ZAŠTO SE U SVEČANIM PRIGODAMA NE NOSI PREDSJEDNIČKA LENTA?

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedanaest + dva =