Podijeli

Dok se ratni zločinci, poput Šešelja, slobodno šeću Srbijom, sve „ratne strjelice“ nakon obilježavanja VRO Oluja u Kninu uperenu su protiv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Pljuju je svi: s lijeva i desna, a čak su neki napisali da bi trebala nešto pojesti, pa da može bolje piti, ni malo ne poštujući funkciju koju obnaša. Takve gadosti koje se o njoj šire i u hrvatskim medijima nije dobio ni srbijanski predsjednik, koji ih je itekako zaslužio.

Međutim, dok se mnogi bave njezinim „alkoholizmom“, nas bi prije svega zanimalo: što je s njezinim prijedlog o ustanovljenju odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom koji bi bio dodjeljivan hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja RH za promicanje nacionalnog zajedništva?

O tome se relativno brzo prestalo govoriti, pa se bojimo da ovaj prijedlog ne padne u zaborav, odnosno vrlo smo znatiželjni tko će prvi dobiti ovo visoko odličje?Inače, Hrvatima je „puna kapa“ odličja. Naime, predsjednici RH Tuđman, Mesić i Josipović podijelili su oko 750.000 odlikovanja, medalja i priznanja! Najviše ih je dakako podijelio prvi hrvatski predsjednik, koji je i sam primio najviše državnih odlikovanja, u jednom danu, 1995., dobio ih je devet te sve četiri medalje.

Nakon svečane prisege-predsjednica Kolinda Grabar Kitarović samo je pokazala predsjedničku lentu -tada su nazočni na iauguraciji uzviknuli-evo je! Od tada predsjednica više nikada nije pokazala a kamoli ju stavila preko ramena , što u Ustavu i zakonu lijepo piše da se lenta nosi u točno zakonom predviđenim svečanim prigodama za što je predsjednička svečana lenta i predviđena. Tim činom se predsjednica Grabar Kitarović pridružila svojim prethodnicima Mesiću i Josipoviću koji lentu nikada nisu stavili u za to zakonom propisanim svečanostima. Ivo Josipović je na upit Braniteljskog portala i Mladena Miloševića tada posprdno odgovorio-Ova predsjednička lenta se “izobičajila”! Mediji su ga tada dobro oprali kao i mnogi kolumnisti i novinari!Je li se i za predsjednicu Grabar Kitarović izobičajila svečana predsjednička lenta koju je u svečanostima nosio jedino prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u kojeg se Grabar Kitarović zaklinje, a da je i sama “zaboravila”na svečanu predsjedničku lentu?Možda je se sjeti sad na kraju svog mandata kad krene u trku za ponovno osvajanje Pantovčaka i predsjedničke titule? No, u svakom slučaju od priseger pa do dana današnjeg, predjednica je kršeći zakonom propisano nošenje lente još uvijek uz bok Josipoviću i Mesiću koji lentu također nisu nosili, ignorirali su je.

Nu, na ovim prostorima nitko po tome nije dostigao Josipa Broza Tita. Taj je primio 104 strana i dvadeset domaćih odlikovanja (vjerojatno neka i za Bleiburg, Hudu Jamu ili pak za Goli otok).-Od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović voljeli bi čuti – gdje je spremila, odnosno gdje čuva lentu predsjednika Republike? Lentu nam je u jednoj kutiji pokazala prigodom inauguracije, a vjerno ju je nosio jedino dr. Franjo Tuđman, do 1999. godine. Predsjednik države je inače u svečanim prigodama mora nositi po zakonu, a osobito za Dan pobjede, predaje priznanja i akreditiranje diplomatskih i konzularnih predstavnika…

Kad su žalosni predsjednici države bili Mesić i Josipović oni je nisu ni pokazali, njih ni po tome zakon nije zanimao.

A lenta se sastoji od trobojnice, ukrašene zlatnim obrubom. Na sredini ima grb, s lijeve strane ukrašen zlatnim grančicama hrasta, a s desne zlatnim grančicama masline. Jedan kraj lente s drugim spaja se kopčom, a ona na sebi ima pleter i grb predsjednika države.

Lenta je znak predsjedničke časti!

Neke stvari, a poglavito obećanja se ne smiju zaboravljati, a još manje marginalizirati.

Stoga, draga predsjednice, pokažite nam lentu, ali i odlikovanje u čast prvog hrvatskog predsjednika!

Vrijeme je!

Mladen Pavković


Podsjetimo;Dodjela predsjedničke lente, kao znak predsjedničke časti prvom Hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na kojeg se veliki broj hrvatskih političara danas poziva i često ga zazivaju u svojim političkim govorima…VIDEO…

Vezane vijesti; 

-AKO PREDSJEDNIK KRŠI USTAV I ZAKON:nije jasno zašto bi ga se morali pridržavati i obični, mali ljudi

-Veliki broj državnih i mnogih drugih svečanosti u mandatu Predsjednice Grabar Kitarović su prošli a predsjedničkoj lenti ni traga!

ZAKON I PREDSJEDNIČKA OBILJEŽJA U HRVATSKOJ: ZAŠTO SE U SVEČANIM PRIGODAMA NE NOSI PREDSJEDNIČKA LENTA?

 


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + osamnaest =