Pavković: Oboljelima od raka ne osigurava se ni „toalet papir“!

Bolnice i odjeli za rak, odnosno za liječenje najtežih bolesnika, vrlo su slabo opremljene, a u neke takve ustanove pacijenti moraju sa sobom ponijeti i toalet papir!...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Sve je veći broj oboljelih od raka. Toj se bolesti, a poglavito preventivi ne poklanja dovoljna pažnja…

Naime, u nekim rezultatima istraživanja Hrvatska se nalazi na zastrašujućem, desetom mjestu u svijetu po broju umrlih od raka na 100.000 stanovnika! Najčešći tipovi tumora pojavljuju se na plućima, crijevima i dojkama, s time da su rak pluća, debelog crijeva i želuca najsmrtonosniji.

Zabrinjava i podatak da je među oboljelima od raka i sve više hrvatskih branitelja.

-PRIOPĆENJE PHR-a Zastrašujući porast pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja…Ministarstvo mora žurno reagirati-nema se vremena za čekanje!…

Međutim, o tome se ne govori i ne piše.

Velika većina onih koji su oboljeli od ove opake bolesti, nažalost, ne mogu računati na gotovo nikakvu pomoć, osim „ruku“ vrijednih i marljivih zdravstvenih djelatnika. Manje-više su prepušteni sami sebi. Nu, oni koji na vrijeme stignu liječniku (kažu) imaju koliko-tolike  šanse da se izliječe, pa im je to najveći dar. (To i „mala djeca“ znaju).

Bolnice i odjeli za rak, odnosno za liječenje najtežih bolesnika, vrlo su slabo opremljene, a u neke takve ustanove pacijenti moraju sa sobom ponijeti i toalet papir!

Sramotno, ali je tako.

Hrvatska liga za borbu protiv raka, na čijem je čelu prof. dr. sc. Damir Eljuga,  ove godine obilježava 52. obljetnicu uspješnog rada.

Tim povodom, organizirat će, kao i lani, veliki humanitarni koncert, i to u utorak, 5. veljače u 20 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. a na kojem će uz revijalni orkestar Zagrebačke filharmonije nastupati: Đani Stipaničev, Radojka Šverko, Tomislav Bralić, klapa Ragusavecchia i Vita Vukov.

Pokrovitelji su „svi“, od Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović do Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba. (Šteta što na tom popisu nema i Ministarstva zdravstva).

Sav prihod od ulaznica namijenjen je radu Hrvatske lige protiv raka i Zajednice pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj.

Takve i slične akcije trebale bi se i morale održavati svakodnevno, tim prije što se problemu oboljelih od ove zastrašujuće bolesti ne nazire kraj!

Mladen Pavković


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

3 KOMENTARI

  1. I happen to be commenting to make you understand what a extraordinary encounter my cousin’s girl obtained visiting your site. She picked up such a lot of details, with the inclusion of what it is like to have an incredible teaching spirit to let a number of people with ease learn specific advanced matters. You actually did more than visitors’ expectations. Many thanks for producing such productive, healthy, revealing and even cool thoughts on the topic to Tanya.

  2. Na žalost, od maliganima najviše obole branitelji koji du stvarali državu. Sramotno je da još uvijek nismo obavili preventivne preglede za sve branitelje, jedva za njih desetak posto. Jasnije postaje kad se vidi da ministar nije za branitelje brnuo ni i ratu ražu, već je zbrisao na godinu i pol tijekom rata u Ameriku (Washingtonska bojna!), kako će za branitelje brinuti u miru?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

deset − dva =