Pavković: Malo nas optuže za NDH-a, malo za Oluju. Samo da ih se ne pita što su radili kao agresori!

Na sve ovo ne znate, jel bi se smijali ili plakali?...

ilustracija
Podijeli

Prije dvije godine hrvatskog generala Damira Krstičevića, inače ministra obrane i potpredsjednika Hrvatske Vlade, optužili su u Republici Srpskoj za ratne zločine tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata…

Tužilaštvo Dodikove „države“ smatralo ga je krivim da je kao zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske odgovoran, zajedno sa generalom Antom Gotovinom, za zločine  u Bosni i Hercegovini 1995., tijekom vojnih operacija „Maestral“ i „Južni potez“, kada su navodno ubijena 1644 srpska civila i vojnika, a oko 120 tisuća ljudi je protjerano.

Vjerovali smo da će nakon ove blamaže stati, ali ne, oni idu dalje.

Sad je i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije dobilo kaznenu prijavu protiv generala Krstičevića. Kriv je, kažu, zbog sudjelovanja 4. gardijske brigade Hrvatske vojske u navodnom raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice kod Jajca 12. i 13. rujna 1995.

Hrvatska diplomatska defenziva-Da smo na ovakav način vodili rat protiv velikosrpske agresije, još bi uvijek bili po obroncima Dinare…

Tada je navodno ubijen 81 civil srpske nacionalnosti pucanjem iz vatrenog oružja i ispaljivanjem raketa iz ručnog raketnog bacača te se stoga hrvatskom ratnom zapovjedniku stavljaju  na teret dva krivična djela – ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U ovoj novoj(?) optužnici (zanimljivo) ponovno se  spominje i „veliki masakr tijekom vojne operacije „Maestral“, za koju se sada ističe da je „trajala od 8. do 17. rujna 1995., kada je ubijeno 655 i prognano oko 125.ooo srpskih stanovnika Republike Srpske“.

Tužbu je podnio srpski odvjetnik Dušan Bratić, koji brani i neke teške srpske ratne zločince, poput bivšeg pilota zločinačke JNA  Ljubomira Bajića.

U krivičnoj prijavi se ističe da je „napad izvršen iz zasjede, bez bilo kakvog povoda, kada je autobus bio u neposrednoj blizini mosta. Otvorena je vatra iz pješačkog naoružanja različitog kalibra. Prema izjavama preživjelih i ranjenih, u autobusu „Servistransa“ nije bilo naoružanih osoba niti je bilo tko od putnika upotrijebio vatreno oružje“.

Pored  pripadnika 4. gardijske brigade HV navodno su u ovom napadu sudjelovali i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH.

Među stradalima, piše u optužnici, bilo je osmero djece. Najmlađa žrtva bio je dječak od tri godine, a najstarija je imala više od 90. Na popisu je bilo više imena sa istim prezimenima kao što su Đurić, Gudalo, Kaurin, Stojić, tako da je navodno stradalo čak deset članova obitelji Janković i sedam članova obitelji Zeljko.

O tome su Srbi svojedobno snimili i prikazali kratki dokumentarni film, s apelom da se konačno započne istraga. (Šteta što nisu gledali filmove o razaranju Vukovara, Sarajeva i slično).

To je inače treća po redu prijava podnijeta zbog ubijanja srpskih civila u izbjegličkim kolonama nakon Vojno-redarstvene operacije Oluja. Prva se odnosi na kolonu kod Dvora na Uni 8. kolovoza, a druga na kolonu na Petrovačkim cestama 7. kolovoza 1995.

Odvjetnik Bratić poglavito je naglasio i ovo:

  • „Vrijeme je da poslije ukidanja kvazipravne ustanove u Haagu i dva desetljeća zataškavanja i sprječavanja gonjenja u Hrvatskoj razbijemo nametnutu „strategiju zaborava“ i da odgovorni za razaranje Jugoslavije i teške zločine konačno krivično odgovaraju. Ovdje je riječ samo o jednom u nizu teških krivičnih djela na kojima je sazdana i slovenska i hrvatska državnost. Vrijeme je da se rukovodstva Slovenije i Hrvatske otvoreno suoče sa karakterom ratova koje su vodile i prirodom država koje su tako stvorile, a ne da svjesno zamjenom teza izbjegavaju odgovornost i žrtvu pretvaraju u agresora“ te je potom dodao da je „šutnja također zločin“.

Na sve ovo ne znate, jel bi se smijali ili plakali?

Srbi, očito, imaju razrađenu strategiju „mirnodopskog ratovanja“ protiv Hrvata. Naime, u zadnje vrijeme žestoko su nas napadali u svezi Nezavisne Države Hrvatske, zatim za ustaški logor Jasenovac, pa za pozdrav HOS-ovaca „Za dom spremni“.

Na „piku“ im je neprestano i jedan od najboljih hrvatskih pjevača Marko Perković Thompson.

Sad se malo „odmaraju“ od tih optužbi, jer su valjda i sami uvidjeli da gađaju „u ništa“, odnosno da ih malo tko ozbiljno shvaća.

Nu, nakon zalaganja za čvrstu i profesionalnu hrvatsku vojsku ponovno  je izgleda došao red na jednog od Junaka hrvatskog Domovinskoga rata – generala Krstičevića.

Srbi čvrsto vjeruju da će s njegovim, inače časnim imenom, „obrisati pod“, a zločine i agresiju na Republike BiH, Sloveniju i Hrvatsku staviti „pod tepih“.

Ta optužnica zapravo je humoreska. Šteta što je tako ne shvaćaju oni u srpskim Novostima, koji su „najbolji srpski spisateljski komedijaši“ na ovim prostorima.

Možete li zamisliti, pa da time i završimo, da su dvadeset godina nakon II. svjetskog rata, Nijemci, Talijani ili Japanci pisali optužnice i tražili da se sudi Rusima, Englezima ili Amerikancima zbog „ratnih zločina“?

Republika Hrvatska i general Krstičević nemaju se što opravdavati u svezi ove sramne prijave, u kojoj piše da je pored Hrvatske i Slovenija vodila rat!?

Uostalom, Srbi će sad malo i na ovaj način  “lupetati“ i opravdavati se za teške zločine u Domovinskom ratu, a zatim će ponovno okrenuti ploču i vratiti se na NDH!

Samo da ih se ne pita: što su radili u Vukovaru, Škabrnji, Kninu, Pakracu, Voćinu, Kusonjima, Kijevu, Ćelijama, Saborskom, Mostaru, Sarajevu, Bosanskoj Posavini…

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Vezane vijesti;

Hrvatska diplomatska defenziva-Da smo na ovakav način vodili rat protiv velikosrpske agresije, još bi uvijek bili po obroncima Dinare…


Podijeli

Comments are closed.