Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Na današnji dan, 7. siječnja 1943. u New Yorku je umro – Nikola Tesla. Međutim, Hrvati i Srbi nikako se ne mogu složiti, odnosno dogovoriti, je li je riječ o hrvatsko-američkom ili srpsko-američkom znanstveniku? U Hrvatskoj pišu da je Hrvat, a u Srbiji da je – Srbin.

Kako god bilo, to nije nevažno pitanje iz životopisa ovog svjetskog znanstvenika, koji u Zagrebu ima spomenik, a u Beogradu – muzej, gdje je i pohranjena njegova urna.

Srbi  se hvale da je prvi Srbin koji je  nominiran i za Nobelovu nagradu, da je autor 700 patenata, od kojih su najvažniji polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni i sinhroni motor, Teslin transformator, sistem naizmjeničnih struja itd..

Rođen je rođen 10. srpnja 1856. u Smiljanu (Hrvatska), u nekadašnjoj Vojnoj Krajini Austrijskog carstva. Teslin otac zvao se Milutin i bio je pravoslavni svećenik. Majka mu se zvala Đuka. Kršen je u srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Smiljanu.

Školovao se u svom rodnom mjestu, te u Karlovcu, Gospiću Grazu, Pragu…

Edison je zaposlio Teslu 1884. u svojem laboratoriju u New Yorku, a ostalo je povijest.

Nu, kako bilo da bilo, ne može Tesla u isto vrijeme biti Srbin i Hrvat.

Ili ipak može?

Činjenica je da su Srbi mnogo više od Hrvata napravili na uzdizanju Teslina imena i znanstvenog rada, ali to nema veze s pitanjem – je li Hrvat ili Srbin?

Tesla je 1930. u brzojavu Mačeku među ostalim napisao:

 • „Jednako se ponosim svojim srpskim rodom i mojoj hrvatskom domovinom“.

Mladen Pavković


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

3 KOMENTARI

 1. Čovjek je uradio velike stvari,razvoj i napredak za cijelu planetu,čovjecanstvo i budućnost! Hrvat,Srbin,Bošnjak,Makedonac,Šiptar,Amerikanac..potpuno nebitno. Da je barem više ovakvih nacionalno neodređenih,svijet bi bio mnogo pozitivniji i bolji. R.I.P. Tesla! ?

 2. Poštovani gosp. Pavković, nakon toliko objava i svjedočenja, koje se mogu naći na web-u o Teslinom dnevniku koji se čuva u Beogradu, u kojem stoji da su Teslini preci porijeklom Hrvati, i to s majčine i očeve strane, Draganići i Kalinići, Vi pišete ovakav nemušti tekst o porijeklu Tesle. Pa bar da ste se potrudili napisati kojoj je patrijaršiji pripadao njegov otac, pravoslavni svećenik.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

deset + 3 =