Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Iako je od svetog hrvatskog obrambenog Domovinskog rata prošlo 27 godina, još nemamo popis lažnih branitelja, a još manje znamo gdje su danas takvi i što  rade…  

Svojedobno je bivši, žalosni ministar branitelja Predrag Matić, kad je predstavljao Registar branitelja, (2012.), koji je neslavno završio, na sva zvona obećao kako ćemo uskoro znati – tko jeste, a tko nije branitelj iz ovog popisa.

To se, nažalost, nikada nije dogodilo, mada su ga hrvatski branitelji podržavali u nastojanju  da se napokon i javno  razotkriju oni koji se nalaze, a nije im mjesto, na  tim časnim popisima.

Međutim, gospodo i gospođe, nema lažnih branitelja!

Ili jesi ili nisi branitelj.

Ako je netko upisan kao branitelj na osnovi lažne i krivotvorene dokumentacije onda ta osoba nije branitelj nego najobičniji kriminalac.

Svi oni čija se imena nalaze u popisu branitelja, pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, imaju, odnosno trebali bi imati, odgovarajuće potvrde, pa prvo treba pitati i znati: tko im je potpisao ratne i ine putove, kako su stekli činove i odličja? Tada, ako se pokaže da je potvrda lažna, odmah treba progoniti i one koji su ih potpisali, a znali su da taj i taj u vrijeme rata nije bio „nigdje“. Žalosno je da zapovjednici brigada, primjerice,  poput Dragutina Kralja, koji je bio na čelu slavne 117. brigade, nemaju poima tko je sve na popisu, recimo, ove brigade, iako su on i njegov nasljednik Ivica Zgrebec morali biti upoznati  i potpisati za sve one koji su bili  pripadnici ove ratne postrojbe. (Popise više ne mogu dobiti ni na uvid!).

U Koprivničko-križevačkoj županiji, primjerice, upitno je i to kako je tadašnji župan (jedini u Hrvatskoj!) imao ovlasti, (1992.), potpisivati “ratne putove” šezdesetorici građana, i to da su “ratovali” od 1990.(!), kad se zna da su većina  njih (dakle, ne svi) u ovome gradu obavljali obične “činovničke poslove”, pretežno u Kriznom štabu, te da nisu bili ni kao gosti na prvim crtama obrane. Stoga  je ovo jedna od rijetkih županija koja ima branitelje “po zapovijedi“, odnosno „odluci župana!” Malo čudno, ali je tako. Ne slažemo se ni time da Državno odvjetništvo progoni samo one koji su se, kao lažni, našli u popisu branitelja, već bi isto tako trebalo progoniti i ratne dezertere, profitere i izdajice, kojih je bilo u svim krajevima. U Koprivničko-križevačkoj županiji čak oko sedamsto ljudi te 1991. nije se željelo odazvati na mobilizacijske pozive, a na kraju je samo  njih sedam ili osam  simbolično kažnjeno.

Inače, branitelje i danas dijele na „borbene“ i „neborbene“. To bi isto tako bilo, da se malo našalimo, da postoje borbeni i neborbeni kriminalci. Borbeni bi bili oni koji su oružjem upali u banku, a neborbeni koji su ih čekali vani, u automobilu!

Da nije smiješno bilo bi žalosno.

Branitelje  treba dijeliti jedino na – žive i mrtve!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

23 KOMENTARI

 1. Itekako je postojao i borbeni i neborbeni sektor ali i isto tako i masa lažnih branitelja isto kao i masa lažnih invalida branitelja!!!!!!!!!!!!!Ali kako smo mi živa Vukojebina od države tako triba biti idiot da bi se povjerovalo u neko ispravljanje nepravde!!!!!!!!Najveće zlo za istinske branitelje iz borbenog sektora a pogotovo one koji su imali sriću da nisu izašli kao HRVI iz Domovinskog rata je ovih 2 mil. smećarskih braniteljskih udruga kojima je otpočetka bio cilj ostvariti svoje osobne materijalne ciljeve a ostale branitelje razjebati!!!!!!!!!!!

 2. I ja imam taj problem 1560 dana borbenog sektora i dvije godine djelatnog sastava i čekam dijagnozu za PTSP ali ako i dobijem i nemam vojnu mirovinu nego civilnu rekla mi je ali bio jepravnica da sam trebala tražiti vojnu dok sam bila mlađa sada sam u 71 god .Tražila sam je odmah 1998 ali bio je takav zakon i opet sam tražila ali nisam imala pravo po novom zakonu a po starom bi imala i tako još i danas čekam ako dočekan pozdrav dragi Branitelji

 3. Inače, postoji li razlika između branitelja koji imaju tisuću i više dana terena s onima koji su tjedan dana bili u rovu, a tjedan dana ženi uz suknju?
  I u borbenom sektoru su bili borbeni i neborbeni djelatnici (logistika), pa ako pisac ove tvorevine smatra kako nas može obesčastiti do kraja, grdno se vara…

 4. I ja se ne slazem s vasim stavom ALI ,tko sam ja.Raznorazni djelitelji humanitarne pomoci u ratu ,zastopase mnoge kanalizacijske cijevi humanitarnu krijuci a moji i mnogo tudje djece ne dobise pastete i ribice dok Humanitarci ,cistacice ,i raznorazni uredski BRANITELJI dobise status jaci nrgo mi s prvr linije.Ali mi ne odlucujemo gos.Pavkovicu.

 5. Da borbeni i neborbeni meni niš ne znači ja znam gdje sam bio i šta sam proživio ali danas živim bez nužni uvjeta za život to znači da imam borbeni sektor ali nemam riješeno stambeno pitanje to jeste živim u kući bez struje i vode a to sam nekako sve imao 91 makar u bazi dok sam bio

 6. Velika razlika je od borbenog i neborbenog sektora svaka cistacica i kuharica je branitelj tako jeTudjman htio ali nije mi jasno kako su dobile ptsp isto kao mi u borbenom sektoru !?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + 2 =