Generali, tako se ne ispravljaju nepravde!

Nitko ne kaže da predloženi nisu zaslužili te visoke činove, ali nitko ni ne daje na uvid javnosti po čemu i zašto? U Republici Srpskoj svojedobno su objavili i knjigu sa životopisima njihovih generala. Nešto takvoga u Hrvatskoj će teško izaći, jer se kod nas i odličja i činovi, očito, i dalje dijele „po babama i stričevima“...

Ima li ratom razorena Škabrnja barem jednog generala? Nema. A čin generala također je trebalo dati Marku Miljaniću, ratnom zapovjedniku Samostalnog bataljuna Škabrnje, koji je u vrijeme srbijanske agresije, zajedno sa svojim suborcima prošao najteže bitke.
Podijeli

Evo, kako se može ispraviti nepravda! Osobe kojima je do 31. prosinca 2005. prestala djelatna  vojna služba, a koje su na dan prestanka službe bile u činu djelatnog stožernog brigadira, danom stupanja na snagu  Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Državnim snagama RH, koji je predložio MORH, a Vlada RH prihvatila, i uputila u saborsku proceduru, prevode se po sili zakona  u čin brigadnog generala!

O tome navodno Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović  nema pojima, niti je u tome sudjelovala!

Mnoge je to neugodno iznenadilo. Kao prvo, Hrvatska već sada ima previše generala, navodno čak od 120 do 15o. Nitko ne želi javno objaviti njihova imena, pa da vidimo tko je generalski čin zaslužio na prvim crtama obrane, a tko za „pisaćim stolom“.

Drugo, mediji javljaju da generalski čin opet ne će dobiti jedan Mile Dedaković Jastreb, prvi zapovjednik obrane Vukovara, ali i i niz drugih, poput Rudolfa Perišina ili Zdravka Andabaka, koji su taj čin već odavno zaslužili.

Sramotno je što Grad Vukovar ima samo jednog istinskog generala, koji je čin dobio posmrtno, a riječ je legendarnom Blagi Zadri. Što je  s Markom Babićem?

Ima li ratom razorena Škabrnja barem jednog generala? Nema. A čin generala također je trebalo dati Marku Miljaniću, ratnom zapovjedniku Samostalnog bataljuna Škabrnje, koji je u vrijeme srbijanske agresije, zajedno sa svojim suborcima prošao najteže bitke.

Ove godine Miljanić će za zasluge u Domovinskome ratu dobiti jedan od najnižih hrvatskih odličja – Red hrvatskog trolista. Kad je to čuo samo je slegnuo ramenima i rekao: Bolje nismo ni zaslužili! I Dragutin Kralj, ratni zapovjednik slavne 117. brigade, koja je ratovala 1991. i koji je u vrijeme rata obnašao dužnost zapovjednika Narodne zaštite i ratnog zapovjednika Grada Koprivnice također ima samo jedno odličje, isto kao i Marko Miljanić! Po činu je pukovnik, umjesto – general!

Takvih i sličnih primjera mogli bismo još dugo nabrajati.

Nitko ne kaže da predloženi nisu zaslužili te visoke činove, ali nitko ni ne daje na uvid javnosti po čemu i zašto? U Republici Srpskoj svojedobno su objavili i knjigu sa životopisima njihovih generala. Nešto takvoga u Hrvatskoj će teško izaći, jer se kod nas i odličja i činovi, očito, i dalje dijele „po babama i stričevima“:

Svaki prijedlog za odličje ili čin mora biti i potpisan od onoga koji ga predlaže. Bilo bi zanimljivo vidjeti tko je i zašto predložio od Domovinskoga rata na ovamo tolike generale, a po kojima kriterijima su podijeljena tolika odličja?

Nije li malo smiješno i žalosno da svake godine 18. studenoga u Vukovar i Škabrnju, u generalskim odorama, dođu toliki generali, a da oni koji su taj čin zaslužili, a nisu ga dobili, poput Dedakovića, Miljenića i drugih, pred njima moraju stati – mirno? I Tomislav Merčep je zaslužio čin generala, a za „zasluge“ je dobio – dugogodišnju zatvorsku kaznu!

Dakle, kako god okrenuli, nepravde se mogu i daju ispraviti.

Pa, kad je tako onda neka se isprave, ali ne  na način – ovome ćemo dati, a ovome nećemo!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih braniteljaDomovinskograta91. (UHBDR91.)


Podijeli

Comments are closed.