Podijeli

Evo, kako se može ispraviti nepravda! Osobe kojima je do 31. prosinca 2005. prestala djelatna  vojna služba, a koje su na dan prestanka službe bile u činu djelatnog stožernog brigadira, danom stupanja na snagu  Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Državnim snagama RH, koji je predložio MORH, a Vlada RH prihvatila, i uputila u saborsku proceduru, prevode se po sili zakona  u čin brigadnog generala!

O tome navodno Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović  nema pojima, niti je u tome sudjelovala!

Mnoge je to neugodno iznenadilo. Kao prvo, Hrvatska već sada ima previše generala, navodno čak od 120 do 15o. Nitko ne želi javno objaviti njihova imena, pa da vidimo tko je generalski čin zaslužio na prvim crtama obrane, a tko za „pisaćim stolom“.

Drugo, mediji javljaju da generalski čin opet ne će dobiti jedan Mile Dedaković Jastreb, prvi zapovjednik obrane Vukovara, ali i i niz drugih, poput Rudolfa Perišina ili Zdravka Andabaka, koji su taj čin već odavno zaslužili.

Sramotno je što Grad Vukovar ima samo jednog istinskog generala, koji je čin dobio posmrtno, a riječ je legendarnom Blagi Zadri. Što je  s Markom Babićem?

Ima li ratom razorena Škabrnja barem jednog generala? Nema. A čin generala također je trebalo dati Marku Miljaniću, ratnom zapovjedniku Samostalnog bataljuna Škabrnje, koji je u vrijeme srbijanske agresije, zajedno sa svojim suborcima prošao najteže bitke.

Ove godine Miljanić će za zasluge u Domovinskome ratu dobiti jedan od najnižih hrvatskih odličja – Red hrvatskog trolista. Kad je to čuo samo je slegnuo ramenima i rekao: Bolje nismo ni zaslužili! I Dragutin Kralj, ratni zapovjednik slavne 117. brigade, koja je ratovala 1991. i koji je u vrijeme rata obnašao dužnost zapovjednika Narodne zaštite i ratnog zapovjednika Grada Koprivnice također ima samo jedno odličje, isto kao i Marko Miljanić! Po činu je pukovnik, umjesto – general!

Takvih i sličnih primjera mogli bismo još dugo nabrajati.

Nitko ne kaže da predloženi nisu zaslužili te visoke činove, ali nitko ni ne daje na uvid javnosti po čemu i zašto? U Republici Srpskoj svojedobno su objavili i knjigu sa životopisima njihovih generala. Nešto takvoga u Hrvatskoj će teško izaći, jer se kod nas i odličja i činovi, očito, i dalje dijele „po babama i stričevima“:

Svaki prijedlog za odličje ili čin mora biti i potpisan od onoga koji ga predlaže. Bilo bi zanimljivo vidjeti tko je i zašto predložio od Domovinskoga rata na ovamo tolike generale, a po kojima kriterijima su podijeljena tolika odličja?

Nije li malo smiješno i žalosno da svake godine 18. studenoga u Vukovar i Škabrnju, u generalskim odorama, dođu toliki generali, a da oni koji su taj čin zaslužili, a nisu ga dobili, poput Dedakovića, Miljenića i drugih, pred njima moraju stati – mirno? I Tomislav Merčep je zaslužio čin generala, a za „zasluge“ je dobio – dugogodišnju zatvorsku kaznu!

Dakle, kako god okrenuli, nepravde se mogu i daju ispraviti.

Pa, kad je tako onda neka se isprave, ali ne  na način – ovome ćemo dati, a ovome nećemo!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih braniteljaDomovinskograta91. (UHBDR91.)


Podijeli

16 KOMENTARI

 1. kriterij je izgubljen dijeljenje činova nakon rata je najobičnija glupost. neki nisu promaknuti u ratu pa što ovo je devalvacija vrijednosti i još jedan uspješan način razbijanja jedinstva braniteljske populacije

 2. Potomci šumskih razbo.nika , slugani, štovatelji Sotone, plaćenički uguzi, obeščastiše nam DR…., naše simbole i usklike, obeščastiše Veterane DR-a i njihove obitelji, obeščastiše našu Vjeru i način života i sve to uz dociranje tj svekoliku podršku izdajnika tj plaćenika a Mi njemi , gluhi i slijepi…., ovo je dno dna u šta se ovo pritvorilo!
  Moralna kaljuža.
  Orvelova životinjska farma!

 3. Koji su kriteriji ….,šta veći izd.jnik to veća šansa za promaknuće, Mi sa dna kace predlažemo Đakića za izniman doprinos u podjeli i raslojavanju braniteljske populacije te depopulacije tj mortaliteta istih.

  • Denis uistinu se slažem s tobom da nije zaslužio svojim sadašnjim zalaganjem za braniteljsku populaciju bilo kroz Sabor kao zastupnik ili kao predsjednik jedne najveće braniteljske udruge ni biti njezin član.

 4. Bravo Mladene!Gdje je generalsko zvanje gospodinu pukovniku Marku Mujanu čovjeku koji je prevrnuo svaki kamen Južnog bojišta,gdje je ovo zvanje pokojnjem bojniku zapovjedniku izviďača 4.Gardijske brigade vitezu Goranu Kliškiću,Bernardu Vuletiću zapovjedniku PZO-e Južnog bojišta koji je napravio raspored paljbenih položaja diljem bojišta i čijom je zaslugom palo onoliko neprijateljskih aviona baš negdje u ovo vrijeme 1992,zašto ne postoje odličja za one koji su vodili skoro goloruki bitke za svaki pedalj Južnog Bojišta (barem za akciju”Spaljena zemlja”,”Tigar” i”Vlaštica” i oslobodili ga 30.10.1992 padom brda Vlaštice?Ispričavam se svima onima kojih se nisam sjetio onih malih zaslužnih hrabrih samozatajnih ljudi.Ovih sam se sjetio jer su bili istaknuti zapovjednici i uistinu su ovo zvanje zaslužili.

  • NIGDI SE TI NISI BORIO KAD TAKO PISES DOMOVINA JE KAO I OBITELJ STO PO TEBI ZNACI AKO U OBITELJI NASTANE PROBLEM TI JE OGOVARAS TO NIJE HRVATSKI NI LJUDSKI AKO PRONLEM NASTANE U DRZAVI TREBA PONOVO DAT SVE OD SEBE
   DA SE RIJESI
   NA BOLJE

  • Bozo Grgic Ne bih bio baš tako oštar. Ne bih reka da se čovik nihdi nije borija,samo je ogorčen na sve. Da se sutra,ne daj Bože,opet ponovi,virujem da bi velika večina istinskih boraca opet uzela oružje u ruke ali im nitko ne bi moga izbit iz glave misao :” Ko će nas sad i kako zajebat,ko će se ratom okoristit?”. A i generala je ne puno,nego pun kurac !. Od tih 120-150,bar njih 80 nikad nije zapovjedalo nikakvom vojnom jedinicom. Niti VOJNOM a kamoli BORBENOM.

  • Zamislite drskosti stranačkih apartčika, ug.zina sa obrazom ka đon, sluga Sotone…..,sami sebi činove ito Generalske daju ha ha ha, a na prste jedne ruke mogu pobrojati članstvo koje stoji iza njih.
   Oduzeti činove vam triba , oduzetiiiii
   Zbog velei.daje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

sedamnaest + 20 =