Pavković: Gdje je tu pravda? Veljko Marić osuđen (za ništa!) na 12 godina zatvora, a teški srpski ratni zločinac Đukić samo na devet!

Zbog toga je unatoč nedokazanoj krivnji (o čemu detaljno i dokumentarno donosim u svojoj knjizi „ Nisam kriv-Veljko Marić“, 2014.) osuđen na 12 godina strogog zatvora!...

Da je Veljko Marić, hrvatski branitelj, dragovoljac hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, osuđen u Beogradu na 9 godina zatvora kao umirovljeni general zločinačke JNA Borislav Đukić u Splitu, on bi danas slobodno šetao Hrvatskom.
Podijeli

Da je Veljko Marić,  hrvatski branitelj, dragovoljac hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, osuđen u Beogradu na 9 godina zatvora kao umirovljeni general zločinačke JNA Borislav Đukić u Splitu, on bi danas slobodno šetao Hrvatskom.https://www.braniteljski-portal.com/videosamo-devet-godina-zatvora-srpski-jna-agresor-na-hrvatsku-general-dukic-osuden-za-ratni-zlocin-miniranja-brane-peruca

Međutim, Marić se i dalje nalazi u zatvoru, jer je ekspresno, kako se to kaže, 2011.-te osuđen na 12 godina (!) strogog zatvora, što je (po izmišljenoj optužnici) citiramo „dne. 31.listopada 1991. u prijepodnevnim satima, u selu Rastovac, općina Grubišno Polje, u Republici Hrvatskoj, u sastavu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), kao pripadnik hrvatskih oružanih formacija – 77. samostalnog bataljuna Grubišno Polje, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, koji se tada odvijao na tom dijelu RH između hrvatskih oružanih formacija u koje su spadale jedinice Ministarstva  unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske, Zbora narodne garde (ZNG) i Narodne zaštite (NZ) s jedne strane i pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Grubišnog Polja sa druge strane, te istovremeno u kontekstu oružanog sukoba na širem području RH, a koji nije imao karakter  međunarodnog sukoba, između hrvatskih oružanih formacija i jedinica JNA, protivno čl. 3.st 1. tač.1a IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata od 12. 8. 1949. godine (Službeni list FNRJ, br. 24/50) i čl. 4. st. 1 i st. 2. tač. a) dopunskog protokola iz Ženevske konvencije od 12. 8. 1949. godine o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba (Protokol II), (Službeni list SFRJ, Međunarodni ugovori br 16/78), prema civilnim licima koja ne učestvuju u neprijateljstvima, u odnosu na koja se mora postupati u svakoj prilici čovječno, bez ikakve neponovljive  diskriminacije zasnovane na vjerskoj  ili etničkoj pripadnosti, izvršio  ubojstvo  prilikom akcije „čišćenja“ sela Rastovac od strane hrvatskih oružanih formacija, uniformiran i naoružan  ušao u kuću  porodice Slijepčević  Petra, lica srpske nacionalnosti i ispalio  više hitaca iz automatske puške u njega, čime je izvršeno krivično djelo  ratni zločin  protiv  civilnog stanovništva iz čl. 142.cm.1.KZ SRJ.“  

Zbog toga je unatoč nedokazanoj krivnji (o čemu detaljno i dokumentarno donosim u svojoj knjizi „ Nisam kriv-Veljko Marić“, 2014.) osuđen na 12 godina strogog zatvora!

S druge pak strane, da ti pamet stane, Borislav Đukić, umirovljeni general zločinačke JNA, na Županijskom sudu u Splitu (23. studenoga 2018.) nepravomoćno je osuđen na devet (!) godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima, u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, jer je (od rujna 1991. do siječnja 1993.) provodeći zapovjedi ratnih zločinaca Ratka Mladića i Mile Novakovića, zapovjedio svojim podređenim aktiviranje više od 30 tona eksploziva, kojim je urušena i oštećena brana Peruća. Tom prigodom načinjena je ogromna materijalna šteta, a moglo je stradati i na desetine tisuća ljudi. Đukić je bio zapovjednik 221 motorizirane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih postrojbi milicije vojske SAO Krajine, koja je diljem Hrvatske učinila brojne ratne zločine, za što ga se ne goni.(sic!)

Za razliku od Veljka Marića ovaj se teški i okrutni ratni zločinac sakrivao, ali je uhićen 18. srpnja 2015. u zrakoplovnoj luci Tivat u Crnoj Gori po hrvatskoj potjernici te nakon relativno dugih „natezanja“ (hoće li ga izručiti Srbiji ili Hrvatskoj) ipak završio u splitskom zatvoru.

Još nekoliko godina i bit će na – uvjetnoj slobodi, za razliku od Marića, koji je, kao što smo istaknuli, osuđen 2011-te i ako ga u prosincu ne puste na uvjetnu slobodu odležat će sve što se odležati „mora“!.

Nije Marić (ili marići) Đukić!

Ili bolje biti srbijanski general (zločinac) nego obični (nevini) hrvatski vojnik!

Nu, u svemu tom ima i sreće, jer da je Đukića sudio beogradski sud vjerojatno bi dobio kaznu kao za „nepropisno parkiranje“,a ovdje, kod nas, je ipak koliko – toliko (smiješno) kažnjen!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Vezane vijesti;

-(VIDEO)SAMO DEVET GODINA ZATVORA! Srpski JNA agresor na Hrvatsku General Đukić osuđen za ratni zločin miniranja brane Peruča…

Bože pomozi, Šešelj nije dobio ni dana zatvora, a Veljko Marić još trune…


Podijeli

Comments are closed.