Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Kako godine neumitno prolaze, sve češće, na žalost, moramo postaviti i pitanje: sjećate li se Kate Šoljić, najponosnije majke u Hrvata i njezina četiri sina koji su brutalno (najblaže rečeno) ubijeni od strane srbijanskih četnika tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata?

E, da je živa, u petak, 23. veljače, zajedno bi proslavili još jedan njezin rođendan!

Umrla je 8. srpnja 2008. i sahranjena na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, zajedno sa svojim suprugom te četiri sina: Nikom, Ivanom, Mijom i Matom.

Rođena je u Donjem Vukšiću, kod Brčkog, 1922. godine u siromašnoj obitelji. Ima i dvije kćeri Maru i Anu, koje su također sudionice Domovinskoga rata. Ona je bila simbol majki čija su djeca stradala u srpskoj agresiji. Nu, njena kalvarija počela je još u II. svjetskom ratu, ali i nakon njega kada je ostala bez braće i nekih drugih članova svoje obitelji. Cijela obitelj Šoljić bila je proganjana u vrijeme komunizma. Posmrtne ostatke svoja četiri sina tražila je punih 12 godina. A za zeta, branitelja Vukovara, još ni danas ne zna kako je poginuo i gdje je sahranjen. Njezin život kao da je bio satkan od suza i neprospavanih noći! Međutim, nikada nije posustala u borbi za istinom. Nije bilo ni jednog značajnijeg skupa hrvatskih branitelja, a da je prošao bez njezine nazočnosti, bez obzira na bolest koja ju je sve više pritiskivala. Jedino na moju inicijativu, (zašto ne reći?), od braniteljskih udruga dobila je priznanje – Junakinja hrvatskog Domovinskoga rata! Kad je zadnjih godina svojeg života bila u staračkom domu, (2006.), uručili smo joj i krunicu, koju smo proglasili simbolom Domovinskog rata! O njoj sam napisao knjigu i snimio nekoliko dokumentarnih filmova. Sve u želji – da se ne zaboravi!

Koliko u Hrvatskoj, poglavito nakon srbijanske agresije, ima majki koje su zaslužile najveće poštovanje i najviša odličja? Nije li, primjerice, Kata Šoljić, već trebala dobiti i spomenik, kako u Zagrebu, tako i u Vukovaru? I tu smo ideju predlagali, ali prošla je bez odjeka. Taj spomenik bio bi simbol stradanja svih hrvatskih majki! Ali, ne, to očito zasad ne prolazi. Predlagali smo i Hrvatskoj pošti da objavi i poštansku marku s njezinim likom, ali ni to – ne može. Sramno, ali je tako. Po majci Kati jedino se u Zagrebu, na kraju grada, zove jedan park.

Obitelj Šoljić  sve je dala za hrvatsku državu. Može li se to zaboraviti?

A majka Kata je uistinu bila obična žena. Često bi znala reći:

 • Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj.
 • Prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman povodom Dana državnosti 1995. odlikovao je Katu Šoljić redom Danice hrvatske s likom  Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrednota.Svojedobno mi je bila velika želja da se na jednom mjestu pojave tri Majke Hrabrosti: Kata Šoljić iz Vukovara, Eva Šegarić iz Škabrnje  i Marija Jović, majka Josipa Jovića iz Aržana. Nažalost, bolest ih je u tome spriječila, a životna priča svake od njih sigurno bi izmamile suze, a bile bi i veliki podsjetnik na sve ono što se događalo tijekom srbijanske i ine agresije na Republiku Hrvatsku.Danas, na žalost,  nema više ni jedne od njih.Ubojice njihovih sinova i brojnih članova njihovih obitelji, nikada nije stigla zaslužena kazna.Ne, to ne može tako!Za majku Katu, u petak, 23. veljače, na njezin rođendan, zapalit ćemo svijeće.Ovu hrabru i veličanstvenu Hrvaticu, ali i stradalnicu nikada se ne smije zaboraviti!

  Nikada!

  Mladen Pavković,

  predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91)


Molitva za Vukovarsku majku Katu

Župnik Zavjetne Crkve Sveta Mati slobode – don Petar Šimić

-Molimo Te, Gospodine, da budeš milostiv prema duši naše Vukovarske majke Kate, koju si se udostojio pozvati s ovoga svijeta

– kao što ona bješe milostiva u ovozemnom životu prema svome narodu i svojoj Domovini.

Molimo Te, Gospodine, da budeš dobrostiv prema duši naše Vukovarske majke Kate i da je obdariš božanskim darovima

– kao što ona bješe dobrostiva u ovozemnom životu i na Oltar domovine – položi živote svoja četiri sina.

Molimo Te, Gospodine, da budeš dobrostiv prema duši naše Vukovarske majke Kate i da je obdariš rajskom svjetlošću

– kao što ona bješe dobrostiva u ovozemnom životu i na Oltar slobode kao sestra položi i svoja četiri rođena brata

Molimo Te, Gospodine, da tugu majke i sestre, koju je naša Vukovarska majka i sestra Kata nosila kroz ovu dolinu suza, nagradiš u Nebu vječnom radošću.

Molimo Te, Gospodine, da snagu naše Vukovarske majke i sestre Kate u ljubavi prema svome narodu i svojoj domovini, u ljubavi prema vjeri – podigneš na oltar svetosti da bi mogla biti simbol i uzor požrtvovanosti svim majkama i sestrama – u ljubavi koju je iskazala prema svome narodu, prema svojoj domovini, prema životu, prema vjeri u Krista i prema slobodi svakog čovjeka.

Molimo Te, Gospodine, da jednako tako budeš milostiv i prema dušama svih hrvatskih majki i sestara koje su na Oltar domovine i Oltar slobode položile živote svojih sinova i svoje braće. Molimo Te, Gospodine, da udijeliš milost dušama njenih sinova i njene braće, kao i dušama svih palih branitelja u Domovinskom ratu i dušama svih mučenički palih za našu Domovinu kroz cijelu njenu povijest.

Molimo Te, Gospodine, i za sreću naše Domovine Hrvatske za koju je Vukovarska majka Kata nesebično dala svoja četiri sina, a kao sestra još otprije i četiri rođena brata – da njena žrtva i žrtve svih drugih majki i sestara koje dadoše svoje sinove, braću ili muževe ne budu uzaludne. Zahvaljujemo Ti, Gospodine, na milosti koju nam iskazuješ.

A.K.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

4 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − sedam =