Pavičić: Sakramentalno čudo u Međugorju potvrda je da se tamo događaju nadnaravne stvari

Darko Pavičić, autor nove knjige o Međugorju gostovao je u ponedjeljak u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija te predstavio svoju knjigu „Međugorje – prvih sedam dana ukazanja“. Pavičić je govorio o sadržaju, inspiraciji i povodu za pisanje knjige u kojoj se navode svjedočanstva, dokumenti i literatura koji bi mogli postati temelj za priznanje međugorskog fenomena u cjelini...

DARKO PAVIČIĆ I DIANA TIKVIĆ U EMISIJI AKTUALNO / FOTO: HKM
Podijeli

Gost emisije Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija, novinar Večernjeg lista Darko Pavičić, u razgovoru s Dianom Tikvić predstavio je svoju knjigu „Međugorje – prvih sedam ukazanja” u kojoj je, koristeći audio snimke prvih razgovora fra Joze Zovka s vidiocima, važna svjedočanstva, dokumente i literaturu, želio prikazati cijelu istinu o ukazanjima u Međugorju…

Pavičić je naveo kako je povod za pisanje knjige dobio nakon što je novinar vatikanist Andrea Tornielli objavio neslužbeni nalaz Međunarodne istražne komisije za Međugorje koja utvrdila da su prvih sedam dana u kojima su se ukazanja događala autentični – Kongregacija za nauk vjere procijenila je da je prvih sedam dana ukazanja autentično razdoblje i da su vidioci psihički normalne osobe i da su imali vizije koje su bile nadnaravne te nisu bile demonskog podrijetla.

„Komisija je utvrdila s najvećim brojem glasova, dakle s 13 glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim, da su tih prvih sedam dana autentični. U biti se radi u razdoblju od 24. lipnja do 3. srpnja što je deset dana, međutim oni su ih odlučili nazvati sedam dana vjerojatno i zbog biblijske simbolike broja sedam i sl. Nakon toga sam odlučio to istraživati. Komisija je utvrdila da su ukazanja vjerodostojna, da su djeca bila psihički normalna i mentalno zdrava, da nisu bila pod utjecajem franjevaca iz župe, da nije bilo nikakvih demonskih ometanja”, rekao je Pavičić, donosi hkm.hr.

Ovaj fenomen koji se proširio cijelim svijetom počeo je na današnji datum, blagdan sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja 1981. kada je šestero mladih iz župe Međugorje, Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragičević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, vidjelo na Podbrdu, bijelu pojavu, ženu u dugoj haljini s djetetom u naručju.

Zamislite današnji dan 38 godina unatrag u Međugorju u malom selu na rubu Hercegovine za kojeg čak mnogi nisu znali ni gdje se nalazi. Mirjana Dragičević i Ivanka Ivanković dogovorile su se prošetati predvečer te su nakon šetnji sjele na jedan kamen ispod Podbrda te su ugledale Gospu na brdu

Darko Pavičić

Autor je rekao kako je taj događaj bio ispunjen nevjerojatnim kontradiktornim osjećajima od straha do divljenja. Navodi kako je to bilo vrijeme potpune konfuzije za mlade vidioce, ali srce ih je vuklo da ponovno odu na Podbrdo. Oni sami nisu razumjeli da se ukazanje zaista može dogoditi i da Gospa može sići k njima niti što napraviti, ali su odlučili moliti na brdu.

Također je spomenuo kako je važan i kontekst vremena u kojemu se to događalo: „Tada je vladao surovi komunizam, pogotovo u Hercegovini. Komunisti su posumnjali i smatrali da se dogodilo nešto što želi srušiti Jugoslaviju. Međutim, ta djeca su bila izrazito hrabra. Odveli su ih u policiju na razgovor i rekli Vicki ‘Vi rušite Jugoslavije’. A Vicka, dijete, drsko odgovara ‘Ako smo što i srušili, mi ćemo popraviti’.”

Ono što je vrlo bitno u Međugorju i što se ne može poreći su plodovi Međugorja, da je to mjesto susreta s Gospodinom i kako se tamo živi jedan sakramentalni život i taj međugorski program je, kako Pavičić navodi, ustanovljen već prvih dana.

Za mnoge svećenike koji su bili skeptici i tih prvih dana to sakramentalno čudo koje se dogodilo u Međugorju je potvrda da se tamo događaju nadnaravne stvari. Sam fra Jozo Zovko svjedoči da se njemu nakon par dana ispovijedao jedan od šefova UDBE. To su stvari koje su za to doba nevjerojatne, pa čak i danas.

Knjiga je dostupna od danas, 24. lipnja na kioscima Tiska uz Večernji list, u knjižarama Verbum, knjižari Sv. Antuna Padovanskog na Kaptolu i u Laudato galeriji.

Predstavljanje knjige održat će se u subotu 29. lipnja u 19 sati u samostanu hercegovačkih fratara u Dubravi, a predstavit će je, uz autora, p. Mijo Nikić, Žarko Ivković i fra Svetozar Kraljević.

L.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 16 =