Podijeli

Zastupnici makedonskog parlamenta izglasali su promjenu imena države, pa će umjesto Makedonije ime države biti Republika Sjeverna Makedonija.

Za promjenu ustava glasalo je ukupno 80 zastupnika od njih 120 jedva dvije trećina glasova svih zastupnika koliko je potrebno za promjenu ustava. Nakon promjene imena Grčka će Republici Sjevernoj Makedoniji odblokirati euroatlantske integracije, piše Reuters.

Sporazum o promjeni imena između Grčke i Makedonije sklopljen je još u lipnju ove godine, nakon 27 godina natezanja oko prva na ime.

Grčka je naime tvrdila da ime Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini i da polaže pravo na drevnu grčku kulturu i civilizaciju.

Na referendumsko odlučivanje po pitanju imena Makedonije ,krajem rujna ove godine na birališta je izašlo tek manji od 35 posto, što je manje od minimalnih 50 posto koliko je potrebno da referendum bude važeći.

Sada je još na grčkom premijeru da uvjeri većinu koja odluku mora ratificirati u grčkom parlamentu. Naime, grčki nacionalisti, među kojima su i Ciprasovi koalicijski partneri, protive se tome da Republika Sjeverna Makedonija koristi ime Makedonija u bilo kojem obliku.

D.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 − 2 =