Papina poruka Kongregaciji sv. Josipa…Posebno vas upozoravam na najmlađe kojima su danas, više nego ikada, potrebni vjerodostojni svjedoci.

Točno prije 150 godina, 19. ožujka 1873., sveti Leonardo Murialdo je u Torinu osnovao redovničku obitelj Josipovaca...

FOTO: TUZN // KIP SV. JOSIPA S ISUSOM U ŽUPNOJ CRKVI SV. MARTINA BISKUPA U DUGOM SELU
Podijeli

U pismu Kongregaciji sv. Josipa u povodu svetkovine 19. ožujka papa Franjo poželio je da zanos te inovativna i kreativna djela obilježe budućnost redovničke obitelji ustanovljene u XIX. stoljeću po želji torinskoga sveca Leonarda Murialda…

One koji koji su naslijedili karizmu utemeljitelja, tako dalekovidnoga u svim svojim djelima, Papa je pozvao da budu vjerodostojni svjedoci za mlađe naraštaje. U pismu poglavaru Kongregacije svetoga Josipa o. Tulliju Locatelliju Marijina zaručnika Papa je istaknuo kao vodiča u službi, blagoga i konkretnog primjera čovjeka sposobnoga sanjati o iznenađujućim Božjim čudima, i koji je svoj život učinio znakom višega očinstva, onoga nebeskog Oca.

Točno prije 150 godina, 19. ožujka 1873., sveti Leonardo Murialdo je u Torinu osnovao redovničku obitelj Josipovaca. Zbog toga je ta obljetnica prigoda da se vratimo na izvore i zahvatimo novu snagu za budućnost, ali i da se sa zahvalnošću obratimo Gospodinu kako bi ponovno blagoslovio tu karizmu usmjerenu na odgoj mladih, prilagođavajući ga današnjem vremenu, napisao je Papa.

Radujem se s vama zbog tog znakovitog postignuća koje označava početak Jubilarne godine, u sjećanju na put koji je prošla vaša redovnička obitelj, a koji ponovno vodi do dalekovidnosti vašega utemeljitelja. Novim su vremenima potrebna nova djela, govorio je sveti Leonardo Murialdo, a to je ponovio Papa podsjećajući upravo na veliku sposobnost tog torinskoga sveca iz sredine XIX. stoljeća da tumači epohu u kojoj je živio, razumijevajući probleme prisutne u Torinu, te da ponudi učinkovita rješenja, u korak s vremenom.

U srcu toga mladog svećenika, sina bogatog burzovnog posrednika i vrlo religiozne majke, odmah se našla siromašna i potrebita mladež, ona s periferija, napuštena i sama, kojoj je on pomogao ne samo suočiti se s najhitnijim potrebama, nego i pripremiti, kroz obrazovanje i izučavanje zanata, dostojanstvenu budućnost, objasnio je Papa.

Ista je dalekovidnost i intenzivna aktivnost, iako uvijek poduprta blagom snagom Božje ljubavi, obilježavala i Murialdovo zauzimanje u korist još jedne društvene potrebe, one povezane s radničkim svijetom, napomenuo je Papa. Uvijek jednostavan i pun pouzdanja, taj je svetac zanosno i obnovljenim djelima odgovarao na nepredviđene scenarije koji su se otvarali.

To je činio dopuštajući da ga vodi vrlo stara i uvijek aktualna mudrost svetoga Josipa. Nadahnjujući se njime, zauzimao se ponizno i u ljubavi, potičući svakog člana kongregacije da mladima u potrebi bude prijatelj, brat i otac, crpeći snagu iz uvjerenja da Bog ljubi svakoga s osobitom nježnom, providnosnom i milosrdnom naklonošću.

Podsjetivši kako je u tih 150 godina života njihova kongregacija bila velikodušna u misijama, Papa je istaknuo da su njezini članovi danas prisutni u Europi, Americi, Aziji i Africi. To je njihovo zauzimanje vrlo staro, jer već je u prvom Pravilu prisutna volja za odlaskom dalje od granica domovine, premda se ta želja konkretizirala tek 1904. godine, odlaskom prvih misionara u Libiju. Papa je pritom spomenuo njihove različite aktivnosti u svijetu: od brige o župi do prihvata mališana, upravljanja kućama obitelji i oratorijima. Široko je to i zahtjevno područje rada na kojemu su se na stare izazove dodali brojni novi napomenuo je Papa.

Za cijelu obitelj Murialdovih Josipovaca u svijetu 19. ožujka započinje intenzivna Jubilarna godina. I na to se papa Franjo osvrnuo na kraju pisma te izrazio želju da u školi njihova utemeljitelja prodube umijeće shvaćanja potreba vremena te se pobrinu za njih kreativnošću Duha Svetoga.

Posebno vas upozoravam na najmlađe kojima su danas, više nego ikada, potrebni vjerodostojni svjedoci. Dopustite da vas u vašoj službi vodi blagi i konkretni primjer svetoga Josipa; poput njega, nemojte nikada prestati sanjati o iznenađujućim Božjim divotama; poput njega koji je, dajući sve od sebe za Isusa i Mariju, svoj život učinio „znakom“ višega očinstva, očinstva nebeskog Oca, prihvatite važan poziv da budete očevi posvećeni današnjoj mladeži, pozvao je papa Franjo.

L.K.


Podijeli