Papa prikazao misu u Domu svete Marte za oboljele od koronavirusa…

Stidjeti se loših i zlih stvari koje smo učinili, put je prema Božjem milosrđu...

PAPA SLAVIO MISU U DOMU SV. MARTE KOJA JE IZRAVNO PRENOŠENA/FOTO: VATICAN MEDIA
Podijeli

„Ovih ću dana slaviti misu za bolesne od epidemije koronavirusa, za liječnike, bolničare, medicinske sestre, volontere koji mnogo pomažu, članove obitelji, za ljude u staračkim domovima i za zatvorenike u zatvorima“, rekao je papa Franjo na misi 9. ožujka koja je bila izravno prenošena iz Doma svete Marte, izvijestio je Vatican News…

„Ovaj tjedan molimo Gospodina snažnu molitvu: ‘Spasi nas, o Gospodine, i budi nam milostiv. Noge su naše na pravom putu. U zajednici blagoslivljat ćemo Gospodina’“, potaknuo je Sveti Otac.

Komentirajući prvo čitanje liturgije iz Knjige proroka Danijela, Papa je podsjetio „da se trebamo priznati grešnicima“. Prvo je čitanje ispovijed grijeha, rekao je Papa i primijetio: Narod priznaje da je griješio: „Gospodine, bio si vjeran prema nama, no mi sagriješismo, mi bezakonje počinismo, zlo učinismo, odmetnusmo se i udaljismo od zapovijedi i naredaba tvojih. Nismo slušali sluge tvoje, proroke koji govorahu u tvoje ime našim kraljevima, našim knezovima, našim očevima, svemu puku zemlje“.

To je ispovijed grijeha, priznanje da smo griješili, rekao je Sveti Otac i napomenuo: Kada se pripremamo kako bismo primili sakrament pomirenja, moramo učiniti ono što se zove ispit savjesti i vidjeti što smo učinili pred Bogom; što smo sagriješili. Moramo priznati grijeh. No to priznanje grijeha ne smije postati samo popis intelektualnih grijeha i ne možemo samo reći: griješio sam, potom ću reći Ocu i On će mi oprostiti. Ne, potrebno je nešto drugo. Tako nije dobro raditi, jer to bi značilo napraviti popis stvari koje moramo napraviti i imati ili koje smo loše napravili, no koje ostaju samo u glavi.

Istinska ispovijed grijeha mora ostati u srcu, rekao je papa Franjo i istaknuo: Ići na ispovijed ne znači samo svećeniku reći taj popis, nabrojiti stvari, potom otići i misliti da nam je oprošteno. To nije to! Potreban je korak više od toga, a to je ispovijed naše bijede, i to iz srca, to jest da taj popis zlih stvari koji smo napravili siđe u srce. Tako čini prorok Danijel: „U tebe je, Gospodine, pravednost, a u nas stid na obrazu!“

Kada priznamo da smo griješili, da nismo dobro molili i to osjećamo u srcu, dolazi nam taj osjećaj stida, rekao je Papa i nastavio: Tada se sramimo što smo to učinili. Sa stidom molimo Gospodina za oprost. Stid zbog naših grijeha jest milost koju moramo tražiti: „Gospodine, da se stidimo!“ Osoba koja je izgubila sram, izgubila je moralni autoritet i poštovanje drugih ljudi. To je besramna osoba. Isto se događa u odnosu prema Bogu. Nama ostaje sram, a Bogu pravednost.

Sram na licu kao danas, rekao je Sveti Otac i dodao: Danijel je nastavio: „Gospodine, stid na obraz nama, našim kraljevima, našim knezovima, našim očevima, jer sagriješismo protiv tebe. U Gospodina je Boga našega smilovanje i oproštenje“. Prije je Danijel rekao: U Gospodina je našega pravednost, a sada kaže milosrđe. Kada, osim što se sjećamo i pamtimo grijehe koje smo počinili, imamo i osjećaj stida, to dira Boga u srce koji odgovara milosrđem.

Stidjeti se loših i zlih stvari koje smo učinili, put je prema Božjem milosrđu.

Dakle, kada se budemo išli ispovjediti nećemo nabrajati samo popis grijeha, nego ćemo izraziti osjećaje zbunjenosti i stida zbog toga što smo učinili tako dobrom, milosrdnom i pravednom Bogu. Molimo danas za milost stida, da se stidimo svojih grijeha. Neka Gospodin svima nama udijeli tu milost, zaključio je papa Franjo.

L.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here